Oikeus oppia -hanke
Kanta-Hämeen Oikeus oppia -hankkeessa on vuosina 2021-2022 mukana seitsemän kaupunkia ja kuntaa: Hämeenlinna, Forssa, Hattula, Hausjärvi, Janakkala, Loppi ja Riihimäki. Hämeenlinna koordinoi hanketta, joka kuuluu Opetus- ja kulttuuriministeriön kaksivuotiseen Oikeus oppia -ohjelmaan.
Oikeus oppia -hankkeen tavoitteet
- Vahvistaa Kanta-Hämettä seudullisesti lasten ja nuorten oppimis- ja elinympäristönä. Luodaan seudullinen kehittämisverkosto ja paikalliset kehittämisrakenteet. Kehitetään innovatiivisia oppimisen tuen muotoja.
- Kehittää esi- ja perusopetuksen ja toisen asteen koulutuksellisia jatkumoita kehittämällä pedagogisia käytäntöjä ja kouluttamalla työyhteisöjä tutkimusperusteisten menetelmien käyttöönottoon.
- Uudistaa lasten ja nuorten oppimisen ja kasvun tuen monialaisia käytäntöjä oppilashuollossa kehittämällä lapsi- ja perhelähtöisiä matalan kynnyksen palveluita esi- ja perusopetuksessa.
- Vahvistaa kouluja lasten ja nuorten inklusiivisina elinympäristöinä.
- Kehittää sosiaalisista ja terveydellisistä syistä tukea tarvitsevien oppijoiden koulunkäynnin edellytyksiä yhdessä VIP-verkoston kanssa.
Vuonna 2022 hankkeessa on kolme teemaa
Valmistautuminen maakuntauudistukseen, erityisesti oppilashuollon ja vaativaa erityistä tukea tarvitsevien oppilaiden palveluihin liittyen.
Vaativa vaativaa erityistä tukea tarvitsevien oppilaiden opetus ja yhteistyö muiden palveluiden kanssa, lastensuojelun sijoitettujen oppilaiden koulunkäyntijärjestelyiden kehittäminen ja pitkittyneiden poissaolojen toimintamallit.
Oppimiserojen kasvamista ja alueellisten erojen eriytymistä kehitetään Kieli, mieli, lukeminen ja kirjoittaminen -teemassa.
Hankkeessa kehitettiin vuonna 2021 neljän osakokonaisuuden alla
- Joutu – Koulut tarttuivat omalle toiminnalle merkityksellisiin joustavan oppisen tuen aiheisiin ja kehittivät niitä yhdessä muotoilun keinoin.
- Vaatu – Vaativan oppimisen tuen tiimit pureutuivat koulujen kaikista haastavimpien tilanteiden ratkomiseen.
- Strategia ja visio – Ohjausryhmätyö moniäänistyi työstäen strategioita ja tulevaisuuskuvia moninaisten yhdysryhmien kanssa.
- Taustatutkimus – Oikeus oppia -hankkeessa hyödynnetään tutkimus- ja tilastotietoa kuntien omien ja ulkoisten asiantuntijoiden tukemana.
Oppimisen ilo Facebook
Yhteyshenkilöt:
Mira Parikka, vs. opetuspäällikkö
mira.parikka@hameenlinna.fi
Essi Laine, projektikoordinaattori
essi.laine@hameenlinna.fi
Aiheeseen liittyvät
Hämeenlinnan koulujen välinen CS:GO turnaus 2023
25.9.2023
Hämeenlinnan koulujen välinen CS:GO turnaus järjestetään tänä vuonna jo kolmatta kertaa. Finaali pidetään Hämeenlinnan pääkirjastolla livetapahtumana perjantaina 13.10.2023. Turnauksessa pelataan Counter-Strike: Global Offensive peliä, jossa …
Palveluverkon muutosesitykset sivistys- ja hyvinvointilautakunnalle
14.9.2023
Hämeenlinnan kaupunki on valmistellut palveluverkkoselvitystä, jossa arvioidaan varhaiskasvatus-, opetus-, nuoriso-, museo ja kirjastopalveluja suhteessa väestönmuutokseen, kaupungin talouden tasapainotukseen, hyvinvointiin ja elinvoimaan. Kaupunginvaltuusto päätti selvityksen aloittamisesta …
Harrastus ihan lähellä -harrastukset käynnistyvät
11.9.2023
Harrastamisen Suomen mallia toteuttaa Hämeenlinnassa Harrastus ihan lähellä -hanke, joka tarjoaa lapsille ja nuorille mahdollisuuden harrastamiseen koulupäivä yhteydessä. Harrastukset käynnistyvät viikolla 37 ja ne järjestetään …
Suomen Paralympiakomitean koulukiertue Hämeenlinnan kouluissa
4.9.2023
Para School Day -kiertue Hämeenlinnassa 4.-8.9.2023. Para School Day on Suomen Paralympiakomitean koulukiertue, jossa oppilaat pääsevät kokeilemaan eri paralympialajeja. Päivän aikana oppilaat saavat eväitä erilaisuuden …
Aiheeseen liittyvät blogit
Palkittu! Fiksua työtä, syksy 2022: Luokanopettajan ja erityisluokanopettajan yhteisopettajuus – inklusiivisemman opiskelun toimintamalli Seminaarin koulussa
4.11.2022
Seminaarin koululla on luotu toimintamalli, jossa yleisopetuksen ryhmä sekä 10 oppilaan pienryhmä työskentelevät tiiviisti yhdessä. Yhteisopettajuutta on kehitetty vuodesta 2012 lähtien henkilökunnan aloitteesta. Tällä hetkellä …
Fiksua työtä, syksy 2022: Semppu – mun koulu
4.11.2022
Mistä idea sai alkunsa? Olin syksyllä 2021 toiminut kaksi vuotta luokanopettajana Seminaarin koulussa. Kaipasin koulun toiminnan kehittämiseen selkeitä suuntaviivoja ja pidemmän aikavälin tavoitteita, joten ehdotin …
Fiksua työtä, kevät 2022: Hämeenlinnan kaupungin kouluohjaajien yhteinen koulutuspäivä
13.5.2022
Kouluohjaajien käsikirjan julkistamistilaisuudessa heräsi tarve perustaa koulutustiimi, joka organisoisi vuosittain koulutuspäivän kaikille Hämeenlinnan kaupungin kouluohjaajille. Tämä mahdollistaisi vertaistuen, koulujen arjen yhtenäisten toimintatapojen jakamisen sekä käytänteet. …
Fiksua työtä, kevät 2022: Tiiminvetäjän käsikirja
13.5.2022
Tiiminvetäjän käsikirja -tiimityössä on voimaa! Seminaarin koulu on vahvasti tiimiorganisaatio. Tiimitoimintaa on kehitetty toimintavuosien aikana vastaamaan koulun tarpeita. Tiimeillä on omat kehittämistavoitteensa, jotka kirjataan lukuvuosittain …