Vaalea meduusa lähellä veden pintaa. Vaalea meduusa lähellä veden pintaa.

Vesireppu mukaan ja rannalle

Lähivesistön tutkiminen on helppoa ja hauskaa! Tälle sivulle on koottu kaikki tieto Vesireppu-tutkimusten toteuttamiseksi oman luokan kanssa.

Vesireppututkimukset on tarkoitettu hämeenlinnalaisille 3.-luokkalaisille. Jokaisella koululla on oma Vesireppu, josta löytyvät ohjeet ja välineistö vesianalyysien ja mittausten tekoon. Jokaiselle koululle on merkitty vedentutkimuspiste, jossa oppilaat voivat käydä tutkimusretkellä opettajan kanssa tutkimassa veden laatua. Tutkimustulokset kirjataan Järvi-meriwikiin, näin oppilaiden osallistumisesta tulee tärkeä osa suomalaista vedenlaadun tutkimusta. Työskentelytapaa kutsutaan kansalaistieteeksi.

 

Tutkittavia veden ominaisuuksia ovat:

  • pH
  • happipitoisuus
  • ravinteet (fosfaatti ja nitraatti)
  • lämpötila
  • sameus
  • koliformisten bakteerien määrä
  • sinilevätilanteen arviointi

 

Järvi meri wiki

Koulujen tulokset kartuttavat Järvi-meriwikiä, jolloin ne ovat osa pidempää tutkimussarjaa ja asiantuntijoiden hyödynnettävissä

Koulullenne on luotu 3.-luokan Vesireppu-tutkimusten yhteydessä havaintopaikka Järvi-meriwikiin (www.jarviwiki.fi), joka löytyy alla olevasta listasta. Tehkää roskaisuustutkimukset tässä samassa havaintopaikassa ja lisätkää tuloksenne havaintopaikan tietoihin, jolloin ne ovat osa pidempää tutkimussarjaa ja asiantuntijoiden hyödynnettävissä. Jos sinulla ei vielä ole tunnuksia Järvi-meriwikiin, luo sellaiset päästäksesi tallentamaan havainnot (Luo uusi käyttäjätunnus – Järvi-meriwiki (jarviwiki.fi)).

 

Koulujen havainnointipisteet

Alvettulan koulu

Eteläisten koulu

Hauhon yhtenäiskoulu

Hämeenlinnan Yhteiskoulu

Iittalan yhtenäiskoulu

Jukolan koulu

Kirkonkulman koulu

Konnarin koulu

Luolajan koulu

Miemalan koulu

Myllymäen koulu

Nummen koulu

Ortelan koulu

Rengon koulu

Ruununmyllyn koulu

Saaristen koulu

Seminaarin koulu

Tuuloksen koulu

Vuorentaan koulu

Antoisia tutkimushetkiä!

Vesireppu on osa Hämeenlinnan vesistöaiheista kestävän kehityksen opetuskokonaisuutta. Kokonaisuus syventää oppilaiden luontosuhdetta ja innostaa luonnontieteelliseen tutkimukseen. Vesireppu on 3.-luokkalaisille, Muovikassi 5.-luokkalaisille ja Tiederinkka 7.-luokkalaisille.

Vesirepun on kehittänyt Suomen ympäristökeskus SYKE. Hämeenlinna-Verkatehtaan, Aulangon, Vanajaveden sekä Hämeenlinnan rotary-klubit ovat lahjoittaneet Vesireppu-tutkimusvälineet kaikille Hämeenlinnan alakouluille. Vesireppu-tutkimuksia on pilotoitu kouluilla Vanajavesikeskuksen ja HAMKin Vesireppu tutuksi- ja Vesireppu kaikille -hankkeissa. Samassa yhteydessä kouluille perustettiin havaintopaikat ja tallennettiin ensimmäiset tutkimustulokset Järvi-meriwikiin. Tutkimustuokiot saivat innostuneen vastaanoton ja nyt kaikki hämeenlinnalaiset alakoulut pääsevät mukaan seuraamaan oman lähiveden tilaa!

Miten pääset alkuun ja miten jatkaa toimintaa, kuten miten vesireppuja täydennetään kouluilla:

Aloitusohje ja tulostettava tutkimuslomake

Analyysiohjeet

Lisämateriaalit

Jäikö jokin asia epäselväksi, ota ihmeessä yhteyttä. Kehitämme toimintaamme jatkuvasti, voit myös antaa palautetta: nimi.nimi [at] osoite.fi