Tilastotietoa
Hämeenlinna pähkinänkuoressa
Perustettu: 1639
Väkiluku (31.12.2022): 68 043
Vieraskieliset (31.12.2022): 5,9%
Maapinta-ala: 1786 km2
Vesipinta-ala: 246 km2
Pohjois-eteläsuunnassa pisin etäisyys rajalta rajalle on 63,8 km
Itä-länsisuunnassa pisin etäisyys rajalta rajalle on 81,5 km
Läntisin paikka: Kalvolan Kokkijärvi
Itäisin paikka: Lammin Vestola
Eteläisin paikka: Rengon Keravalammi
Pohjoisin paikka: Lammin Lehtimäki Nerosjärven pohjoispuolella
Kaupungin ympärysmitta: 455 km
Tuloveroprosentti (2023): 8,36
Yleinen kiinteistöveroprosentti (2023): 1,35
Budjetin 2023 toimintakate: 151 421 000 €
Henkilöstömäärä (2023): 1 700
Naapurikunnat: Akaa, Asikkala, Hattula, Hausjärvi, Hollola, Janakkala, Loppi, Padasjoki, Pälkäne, Tammela, Urjala ja Valkeakoski
Hämeenlinnan HYTE-kysely
Vuoden 2020 joulukuussa toteutettiin Hämeenlinnan asukkaiden mm. hyvinvointia, terveyttä ja elämäntapoja kartoittanut kysely. Kyselyn tarkoituksena on tukea Hämeenlinnassa tehtävää hyvinvoinnin edistämistyötä. Kyselyssä oli mukana THL:n toteuttaman FinSOTE-kyselyn keskeisempiä kysymyksiä.
Vuoden 2020 kyselyn tuloksista on raportoitu vain sellaiset kysymykset, joista on tehty nostoja Hyvinvointikertomukseen. Kysely toistettiin vuosina 2021 ja 2022. Raporteista on erikseen lyhennetty versio, jossa ei ole raportoitu kysymyspattereita ikä- ja sukupuolijaoteltuina.
Eri vuosien tuloksiin pääset näistä linkeistä:
2020 raportti
2021 laaja raportti, lyhennetty raportti
2022 laaja raportti, lyhennetty raportti
Hämeenlinnan väestö ja muuttoliike
Hämeenlinnan kaupunki kokoaa säännöllisin väliajoin muuttotilastot, jossa käsitellään muuttoliikkeen lisäksi muita väestönkehitykseen liittyviä tilastoja.
Työllisyysguru
Uudistuneella Työllisyysgurulla seurataan Hämeenlinnan työllisyyden keskeisiä tilastoja. Raportilta löytyy myös tietoa aluetalouden kehittymisestä. Tilastot on saatavilla Hämeenlinnan lisäksi 25 suurimmasta kaupungista sekä Hämeenlinnan seudulta Hattulasta ja Janakkalasta. Vertailualueiksi on otettu näiden lisäksi Kanta- ja Päijät-Hämeen maakunnat ja koko maa. Osassa tilastoista on saatavilla vain kuntien ja koko maan luvut. Tutustu Työllisyysguruun.
Työllisyysguru on tarkoitettu alueen yhteisen tiedolla johtamisen työkaluksi, jota organisaatioiden asiantuntijat päättäjät sekä media ja asukkaat voivat hyödyntää. Tietoja käytetään tavoitteiden seurannassa, palveluiden kehittämisessä ja työllisyystilanteen viestinnässä.
Hämeenlinnan matkailutilastot
Hämeenlinnan kaupungin ja Linnan Kehitys Oy:n yhteistyönä on tuotettu matkailutilastojen seurantatyökalu, jonka kautta voi seurata matkailuun liittyviä keskeisiä lukuja.
Lapsiystävällinen Hämeenlinna
Hämeenlinnassa valmisteltiin vuoden 2020 aikana Lapsiystävällinen Hämeenlinna -ohjelma, jonka osaksi tehtiin seurantatyökalu perustuen erityisesti THL:n Kouluterveyskyselyn dataan. Lisäksi työkalussa on Tilastokeskuksen dataa ja muuta THL:n keräämää tilastotietoa.
Työkalu on suunniteltu Lapsiystävällinen Hämeenlinna -ohjelman tavoitteiden seurantaan ja asiantuntijoiden sekä päättäjien yhteisen tilannekuvan vahvistamiseksi. Työkalun avulla laajennetaan tilannekuvaa hämeenlinnalaisten lasten ja nuorten hyvinvoinnista, myös muihin alueisiin verraten. Tilannekuva auttaa palveluiden suunnittelussa ja yhdyspintojen rakentamisessa hyvinvointialueen kanssa. Asukkaille työkalu tarjoaa mahdollisuuden tutkia lasten ja nuorten hyvinvoinnin tilaa.
Lapsibudjetointi
Hämeenlinnan lapsibudjetointi on tehty ensimmäisen kerran vuonna 2021 vuosien 2019-2020 taloustiedoista. Lapsibudjetointi tarkoittaa kunnan talouden tarkastelua lapsen oikeuksien näkökulmasta. Lapsibudjetoinnin avulla jäljitetään kaikkien kunnan toimijoiden lapsiin käyttämät määrärahat. Lapsibudjetoinnin avulla kunta voi tarkastella julkisten varojen käyttöä lapsiin kokonaisuutena. Kun julkisilla varoilla aikaansaadut vaikutukset nähdään hallinnonalat ylittäen, myös päätöksiä varojen käytöstä tulevaisuudessa voidaan tehdä ottaen huomioon lapsen oikeudet koko kunnassa. Kyseessä ei siis ole erillinen budjetti vaan menetelmä tarkastella kustannuksia väestöryhmäperusteisesti.
Hämeenlinnan seudun työllisyysohjelman tilastoraportti
Tilastoraportti on osa Ketterimmät – Hämeenlinnan seudun työllisyysohjelmaa 2017-2025.
Hämeenlinnan väestöennuste 2021-2040
Tutustu Hämeenlinnan väestöennusteeseen, pdf.
Kuntaliiton Kuntanavigaattorin avulla voit tutkia myös Hämeenlinnan tilastotietoja.
Muuttajatutkimus 2023
Hämeenlinnan kaupunki toteutti muuttajatutkimuksen vuoden 2023 maalis-huhtikuussa yhteistyössä Innolink Oy:n kanssa.
Kaupunkikuvatutkimus
Hämeenlinna teettää kolmen vuoden välein kaupunkikuvatutkimuksen. Tutkimuksesta selviää, mistä kaupunki on tunnettu ja mitkä asiat Hämeenlinnassa kiinnostavat.