Mitä voin tehdä?
Kotona
Valtaosa suomalaisten hiilidioksidipäästöistä syntyy asumisesta ja siihen liittyvistä toiminnoista. Suurimmat päästöt aiheuttavat pohjoisilla leveyspiireillä lämmitys, joka Hämeenlinnan asukkailla kattaa vajaan kolmanneksen päästöistä. Lämmityksen päästöt voidaan jaotella kolmen eri tuotantomuodon kesken, jotka ovat (2020) kaukolämpö (10 %), erillislämmitys eli rakennuskohtainen lämmitys öljyllä, maakaasulla tai puulla (12 %) ja sähkölämmitys (4 %).
Hämeenlinnassa sähkönkulutus aiheuttaa noin 10 prosenttia hiilidioksidipäästöistä. Kuluttajien sähkönkulutukseen lasketaan mukaan asumisen, maatalouden, palveluiden ja rakentamisen sähkönkulutus – tästä luvusta on vähennetty sähkölämmityksen ja maalämpöpumppujen sähkönkäytön kulutus.
Sähkönkulutuksen päästöihin voi vaikuttaa tehokkaimmin vaihtamalla uusiutuvilla energialähteillä tuotettuun sähköön. Nykyään uusiutuvilla energialähteillä tuotettu sähkö on hinnaltaan erittäin kilpailukykyistä ja se saattaa olla jopa edullisempaa, kuin fossiilisilla polttoaineilla tuotettu sähkö. Uusiutuvia energianlähteitä ovat tuuli-, vesi-, aurinko- ja biovoima. Sähkön alkuperätakuun varmentaminen takaa kuluttajalle, että sähkö on tuotettu uusiutuvilla energianlähteillä – tarkista, että energiayhtiösi on varmentanut sähkön alkuperän.
Lämmityksestä aiheutuviin päästöihin on mahdollista vaikuttaa esimerkiksi laskemalla sisälämpötilaa. Jo yhden asteen pudotus huoneen lämpötilassa säästää 5 % energiaa. Muita tehokkaita keinoja vähentää lämmityksestä aiheutuvia päästöjä on parantaa rakennusten energiatehokkuutta tai lämmitystavan vaihtaminen pois öljystä tai maakaasusta. Kestäviä lämmitystapamuotoja ovat muun muassa maalämpö ja aurinkosähkö. Energiansäästö ja lämmitystavan vaihtaminen eivät pelkästään vähennä hiilidioksidipäästöjä, vaan tuovat mukanaan myös taloudellisia säästöjä. Lämmitystapaa muutettaessa on otettava huomioon, että maalämpöön siirryttäessä tulee hakea toimenpidelupaa.
- Laske sisälämpötilaa. Suositellut lämpötilat eri tiloille:
- oleskelutilat 20–22 °C
- makuuhuoneet 18–20 °
- varastotilat 12 °C
- kellari 5 °C
- Ilmavuotojen paikantaminen ja niiden tiivistäminen
- Säännöllinen patteriverkoston perussäätö asuin- ja toimistorakennuksissa
- Sähkölaitteet aiheuttavat 30 prosenttia kodin sähkönkulutuksesta. Mieti siis ostovaiheessa tuotteen energiatehokkuutta ja tutki laitteen käyttökustannuksia
Energianeuvontaa yksityisille henkilöille ja yrityksille tarjoaa Kanta-Hämeen alueella Ekokumppaneiden Sami Seuna
sami.seuna@tampere.fi,
044 972 7302
Liikkeessä
Liikkumiseen liittyvät valinnat ovat haastavimpia arkemme kannalta. Liikkumisen valinnoissa voimme saavuttaa helposti useampia eri hyötynäkökulmia – niin ympäristöön liittyviä kuin taloudelliseen ja hyvinvointiin liittyviä. Omia liikkumistapoja tulisi säännöllisesti tarkastella kriittisesti ja pohtia, voisiko esimerkiksi päivän matkojen suunnittelulla välttää turhaa auton käyttöä. Lomaillessa taas voi pyrkiä suosimaan lähikohteita lentomatkailun sijaan. Junaliikenne on erittäin vähäpäästöinen vaihtoehto myös pidemmille metkoille.
Tieliikenteen päästöjen osuus kokonaispäästöistä oli Hämeenlinnassa (2020) 45 prosenttia. Suomen kokonaispäästöistä liikenne tuottaa noin viidenneksen päästöistä. Päästöjen lisäksi tieliikenne aiheuttaa ilmansaaste- ja meluvaikutuksia sekä riskejä pohjavesialueille. Biopolttoaineiden lisääntyvällä käytöllä on tehokkaita ja nopeita vaikutuksia liikenteen päästöjen vähentämisessä.
Hämeenlinnaa ei suotta kutsuta pyöräilijän kokoiseksi kaupungiksi: kantakaupungin asukkaista jopa 87 % asuu noin 20 minuutin etäisyydellä torilta. Hämeenlinnassa on yhteensä 270 kilometriä pyöräteitä, joista 220 kilometriä on kaupungin ja 50 kilometriä valtion omistamia pyöräteitä. Pyörätiet löytyvät helposti kaupungin karttapalvelusta.
Hämeenlinnassa laadittiin syksyllä 2016 poikkihallinnollinen pyöräilyn edistämisohjelma vuosille 2016-2021. Ohjelma laadittiin pyöräilyn kehittämisen tarpeeseen, joka oli vahvasti ilmennyt aikaisempien vuosien kuntalaispalautteesta. Pyöräilystä on myös useita terveydellisiä ja taloudellisia hyötyjä. Sitowisen asiantuntijoilla teetetyn selvityksen mukaan pyöräilyn edistäminen vähentää sairauspoissaoloja, edistää hyvinvointia sekä tuo taloudellista säästöä. Selvitykseen voit tutustua tästä.
Miksi pyöräilisin?
- Pyöräily on edullista
- Pyöräily on meluton ja päästötön vaihtoehto – elinympäristön yleinen viihtyvyys paranee
- Vältät ruuhkat
- Pyöräilyillä huomattavia terveysvaikutuksia
- Pyörä nopein kulkuneuvo lyhyillä matkoilla
Tehokas keino vähentää omia päästöjään on suosia joukkoliikennettä mahdollisuuksien mukaan. Joukkoliikenteen käyttöön on helppo ketjuttaa muita kulkumuotoja, kuten kävelyä ja pyöräilyä. Hämeenlinnan seudullisessa joukkoliikenteessä on käytössä useita eri lippuvaihtoehtoja. Joukkoliikenteen sovittaminen omaan käyttöön on tehty helposti reittioppaan avulla. Reittiopas on verkossa toimiva karttapalvelu, jossa matkan suunnittelu onnistuu helposti lähtöpaikan ja määränpään sekä omien aikataulujen mukaan.
Vapaalla
Kuluttajan valinnoilla on merkitystä
Usein suurimmat päästövähennykset saadaan aikaan juuri asumisen ja liikkumisen muutoksilla, mutta myös kulutusvalinnoilla voi vaikuttaa. Merkittävin teko tällä saralla on välttää turhaa kuluttamista, suosia käytettyjä tuotteita ja pidentää jo olemassa olevien tuotteiden elinikää. Ympäristö ei kestä nykyisen kaltaista kertakäyttökulttuuria.
Merkittäviä vaikutuksia omaan ympäristökuormaan voi tehdä myös ruokailun ohessa. Suosimalla kasvispainotteista ruokavaliota edistämme sekä omaa terveyttä, että ympäristön hyvinvointia. Ostamalla lähellä tuotettuja tuotteita ja palveluita voimme vähentää kuljetukseen kytkeytyviä päästöjä ja tukea paikallisia toimijoita. Tässä auttaa kun pitää kiinni vanhan kansan säästeliäisyydestä, eikä tuota turhaa jätettä. Ruokahävikin minimointi säästää ympäristön lisäksi rahaa.
Edellä mainittujen toimien lisäksi ympäristöasioita voi edistää äänestämällä ja osallistumalla paikalliseen ympäristötoimintaan, kuten talkoisiin. Kaikki toimet ovat kotiin päin, eikä yksikään askel ole turha.
Apuvälineitä oman ympäristöjalanjäljen hallintaan
Ilmastodieetti – Työkalu omien kasvihuonepäästöjen seurantaan ja vähentämiseen.
Itämeri-laskuri – Selvitä kulutustottumustesi vaikutus Itämeren ravinnekuormitukseen.
Vesijalanjälkilaskuri – Laskuri tuo esiin oman vedenkulutuksen painopisteet ja auttaa pienentämään vesijalanjälkeä.
Sitran elämäntapatesti – Elämäntapatesti, josta saa vinkkejä kestävämmän arjen tueksi.
Aiheeseen liittyvät
Hämeenlinna on selvittänyt kaupunkilaisten kulutuksesta aiheutuvat kasvihuonekaasupäästöt vuodelta 2022
4.5.2023
Eräs keskeisimmistä toimista Hämeenlinnan hiilineutraaliutta tavoiteltaessa on päästöjen aktiivinen seuranta. Hämeenlinna on selvittänyt kaupunkilaisten kulutuksesta aiheutuvat kasvihuonekaasupäästöt, eli hiilijalanjäljen nyt toista kertaa. Laskenta toteutettiin osana …
Hämeenlinnan kaupungin kiinteistöjen energiankäytöstä aiheutuneet päästöt vähentyneet
13.2.2023
Hämeenlinnan kaupungin tavoitteena on olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä. Kaupunki on liittynyt kuntien energiatehokkuussopimukseen vuonna 2019, jonka tavoitteena on 7,5 % energiansäästötavoite. Kiinteistöjen energiankulutuksesta merkittävä …
Vinkkejä arjen energiansäästöön
14.10.2022
Huolestuttaako energian hinta ja huoltovarmuus? Energian ja sähkön säästämisellä on vaikutuksia niin ympäristön, kuin yleisen huoltovarmuudenkin kannalta. Kokosimme energia-asiantuntijamme avustuksella yhteen muutamia yksinkertaisia vinkkejä, joilla …
Kokeilu: Sähköpyöristä helpotusta hoitajien arkeen
3.9.2021
Hämeenlinnan kaupungilla on kokeiltu sähköpyörien käyttöä kotihoidon yksiköissä työasialiikkumisessa. Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin rahoittaman Työpaikkojen liikkumisen ohjauksen hankkeen kokeilu osoittautui erittäin onnistuneeksi, sillä pyöräily sekä …