Aulangon ulkoilualue ja Sibeliuksen metsä
Aulangon puistometsä on luonnonsuojelualue
Aulangontien itäpuolella oleva 152,5 hehtaarin laajuinen luonnonsuojelualue on säilyttänyt asemansa Etelä-Suomen suosituimpien retkeilykohteiden joukossa. Vuosittain Aulangon alueella käy noin 400 000 vierailijaa. Aulangon laaja kokonaisuus on olennainen osa Hämeenlinnan vuonna 2001 perustettua kansallista kaupunkipuistoa.
Suosittuja vierailukohteita ovat 33 metriä korkean näkötornin lisäksi tekolammet (Joutsenlampi ja Metsälampi), Ruusulaakson paviljonki ja Onnentemppeli, Karhuluola ja uusimpana Sibeliuksen Metsä -luontopolku.
Luonnonsuojelualuetta hoitaa ja hallinnoi Metsähallitus, Järvi-Suomen luontopalvelut.
Sibeliuksen Metsän luonnonsuojelualue
Aulangonjärven itäpuolelle, kansallisen kaupunkipuiston alueelle perustettiin vuonna 2018 noin 97 hehtaarin luonnonsuojelualue, Sibeliuksen Metsä (avautuu karttapalveluun). Se kuuluu Natura 2000 -verkostoon ja täydentää Aulangon laajaa suojelukokonaisuutta.
Sibeliuksen Metsään pääsee kävellen esimerkiksi Kihtersuon uimarannalta pitkospuita pitkin tai Aulangon Heikkilästä luontopolkua pitkin.
Hämeenlinna halusi suojella valtakunnallisesti arvokkaan maiseman ja luonnonympäristön, jossa Sibeliuksen Finlandiakin on saanut inspiraationsa. Sibeliuksen Metsän ydinalueita ovat Käärme- ja Levonkallioiden ympäristö, Levonhaka ja alueella kulkevan ulkoilureitin ympäristö. Korkeiden puiden luoman metsäkirkkomaisen tunnelman vaaliminen on Sibeliuksen Metsän hoidon keskeinen tavoite. Hämeen ELY-keskuksen päätös suojelusta 24.8.2018 (pdf)
Aulangon ulkoilumajan rannasta löytyy avoveden aikaan kolme kaikkien vapaassa käytössä olevaa soutuvenettä. Kaupunkiveneen voi ottaa käyttöönsä Aulangon ulkoilumajan rannasta, jonne vene myös palautetaan veneilyn päätyttyä.
Sibeliuksen Metsän luontopolulla on infotauluja, joissa kerrotaan metsästä suomeksi ja englanniksi. Sibeliuksen Metsän luontopolku sai vuonna 2021 jatkoa noin kahden kilometrin pituisella Levonkorven kierrolla, joka kertoo metsän ja puiden uskomuksista.
Sibeliuksen metsän polkuja kulkee vuosittain yli 6 000 retkeilijää
Katso laskurista viimeiset seitsemän päivää. Laskuri kertoo aina edellisen päivän tilanteen.
Aulangon Luontoliikuntakeskus
Aulangon Luontoliikuntakeskus toimii luokkaretkien, liikunnan ja luontomatkailun keskuksena Aulangolla liikkuville, tukikohtanaan Aulangon ulkoilumaja.
Aulangonjärven ympäristön vehreä luonto tarjoaa monenlaisia mahdollisuuksia virkistäytymiseen. Ulkoilumajalta lähtee eripituisia ulkoilureittejä ympäristön metsiin. Makkaraa voi paistaa nuotion loimussa ulkoilumajalla olevassa kodassa tai reitin varren tulipaikoilla, jotka ovat kaikkien käytettävissä.
Uimaan voi pulahtaa Kihtersuon, Sibeliuksen Metsän ja Aulangon ulkoilumajan uimarannoilla. Luontoliikuntakeskuksella pääsee talvisin myös avantoon.
Aulangonjärvi on kokonaisuudessaan Aulangon kalastusyhdistyksen vesialuetta. Kalastus- ja ravustuslupia voit ostaa ostaluvat.fi -sivustolta.
Talviseen aikaan hiihdetään järvellä ja puistometsässä kiertävillä valaistuilla laduilla. Yhdyslatuja pitkin voi sivakoida esim. Ahvenistolle, Pekolaan tai Katuman suuntaan.
Aulangon metsäluonnon hoito- ja käyttösuunnitelma 2015-2025
Hämeenlinnalaisten suositulle ulkoilu- ja virkistysalueelle on laadittu hoito- ja käyttösuunnitelma vuosille 2015 – 2025. Suunnitelmassa on määritelty mm. seuraavan kymmenvuotiskauden metsänhoitotyöt ja -periaatteet sekä alueella olevien reittien ja rakenteiden hoitotoimet.
Aiheeseen liittyvät
Tervetuloa seuraamaan erätaukokeskustelua Hämeenlinnan luonnon monimuotoisuudesta
9.8.2024
Hämeenlinnan kaupunki järjestää 14.8.2024 erätaukokeskustelun Aulangolla Sibeliuksen Metsän luonnonsuojelualueella, Käärmekallion nuotiopaikalla. Yleisö on tervetullut kuuntelemaan keskustelua. Tilaisuuden aluksi kokoonnutaan Aulangon Heikkilän parkkipaikalla (osoite Aulangon-Heikkiläntie 168) …
Tutustu virkistyspalveluohjelman luonnokseen heinäkuussa
8.7.2024
Virkistyspalveluohjelmassa linjataan Hämeenlinnan kaupungin tuottamien virkistyspalveluiden toteuttamistapoja, laajuutta ja laatutasoa. Näitä palveluja ovat muun muassa: Ohjelmassa kuvatut kohteet ja palvelut ovat pääosin Hämeenlinnan kaupungin kaupunkirakenteen …