Kaavoitus
Kaavoittaminen on maankäytön suunnittelua, jonka tavoitteena on varmistaa hyvän elinympäristön rakentuminen. Kunta vastaa yleis- ja asemakaavoituksesta. Seudullisella tasolla kaavoitusta ohjaa maakuntakaava, jonka laadinnasta vastaa maakunnan liitto.
Kaavoituskatsaus 2023
Kaavoituskatsaus sisältää kuvauksen maakuntakaavoituksen tilanteesta, kunnan vireillä olevista yleis- ja asemakaavoista sekä muista maankäytön suunnitelmista, kuten erilaisista kehittämishankkeista.
Asemakaavoituksen osalta katsauksessa kuvataan hankkeet, jotka ovat vahvistuneet edellisen vuoden aikana sekä käynnissä ja käynnistymässä olevat hankkeet.
Vuoden 2022 kaavoituskatsaus hyväksyttiin kaupunkirakennelautakunnan kokouksessa 14.12.2022.
Vuoden 2023 kaavoituskatsaus (pdf)
2023 kaavoituskatsauksen liitekartta (pdf)
Kaavoituskatsaukset 2022, 2021, 2020 ja 2019
Vuoden 2022 kaavoituskatsaus hyväksyttiin kaupunkirakennelautakunnan kokouksessa 14.12.2021.
Vuoden 2022 kaavoituskatsaus (pdf)
2022 kaavoituskatsauksen karttaliite (pdf)
Vuoden 2021 kaavoituskatsaus hyväksyttiin kaupunkirakennelautakunnan kokouksessa 8.12.2020 ja lähetettiin tiedoksi kaupunginhallitukselle ja valtuustolle. Siitä on kuulutettu 23.1.2021.
Kaavoituskatsaus 2021 (pdf)
Karttaliite (pdf)
Vuoden 2020 kaavoituskatsaus hyväksyttiin kaupunginvaltuuston kokouksessa 3.2.2020 ja siitä on kuulutettu 22.2.2020.
Kaavoituskatsaus 2020 (pdf)
Karttaliite (pdf)
Vuoden 2019 kaavoituskatsaus hyväksyttiin kaupunginvaltuuston kokouksessa 10.12.2018 ja siitä on kuulutettu 22.12.2018.
Kaavoituskatsaus 2019 (pdf)
Karttaliite 1 (pdf)
Karttaliite 2 (pdf)
Yleiskaavoitus
Yleiskaava on yleispiirteinen, koko kantakaupungin aluetta ja pitäjien osia kattava maankäyttösuunnitelma.
Yleiskaavan tehtävänä on yhdyskunnan eri toimintojen, kuten asutuksen, palvelujen, liikenteen ja työpaikkojen sekä virkistysalueiden sijoittamisen yleispiirteinen ohjaaminen sekä toimintojen yhteensovittaminen.
Yleiskaavoituksella ratkaistaan tavoitellun kehityksen periaatteet, ja yleiskaava ohjaa alueen asemakaavojen laatimista.
Asemakaavoitus
Asemakaavassa määritellään alueen tuleva käyttö: mitä säilytetään, mitä saa rakentaa, mihin ja millä tavalla. Kaavassa osoitetaan esimerkiksi rakennusten sijainti, koko ja käyttötarkoitus.
Asemakaava voi koskea kokonaista asuntoaluetta asuin- , työ- ja virkistysalueineen tai joskus jopa vain yhtä tonttia. Asemakaavan laatii kunta.
Asemakaavaan kuuluvat asemakaavakartta sekä kaavamerkinnät ja -määräykset. Asemakaavaan liittyy selostus, jossa kerrotaan kaavan laatimisesta ja keskeisistä ominaisuuksista.
Toiminta perustuu maankäyttö- ja rakennuslakiin, joka antaa yksityiskohtaisia ohjeita muun muassa seuraavista asiakokonaisuuksista:
- kaavojen sisältövaatimukset koskien tarkoituksenmukaisuutta, terveellisyyttä, liikennettä, viihtyisyyttä ja esteettisyyttä sekä luonto- ja kulttuuriarvoja
- kaavojen ajantasaisuudesta huolehtiminen
Ranta-alueiden kaavoitus
Maankäyttö- ja rakennuslain mukaan rannoille ei saa rakentaa ilman asemakaavaa tai rakentamisen ohjaamiseen tarkoitettua yleiskaavaa. Jos kaavaa ei ole, rakentamiseen tarvitaan poikkeamispäätös.
Ranta-alueiden rakentamista voidaan ohjata ranta-asemakaavalla, jonka laatii maanomistaja.
Osallistuminen kaavahankkeisiin
Kaavat valmistellaan vuorovaikutuksessa niiden kanssa, joiden oloihin tai etuihin ne vaikuttavat. Heitä ovat esimerkiksi kaava-alueen maanomistajat, asukkaat ja muut ympäristön käyttäjät.
Kaupunki tiedottaa ajankohtaisista kaavahankkeista internet-sivuillaan, sanomalehdissä, kaavoituskatsauksissa ja kaava-alueen maaomistajia kirjeitse. Kaavoituksesta tiedottamisella varmistetaan, että osallisilla on mahdollisuus seurata kaavoitusta ja vaikuttaa siihen.
Suunnitellut osallistumistilaisuudet sekä perustiedot kaavahankkeesta esitetään osallistumis- ja arviointisuunnitelmassa. Osallistua voit monella tavalla, esimerkiksi ottamalla yhteyttä kaavoittajaan, osallistumalla tiedotus- ja keskustelutilaisuuksiin tai esittämällä mielipide kaavasta sen ollessa nähtävillä.
Vaikutuksiltaan merkittävän kaavahankkeen eteneminen

Muiden kaavahankkeiden eteneminen

Kuvissa käytetyt lyhenteet:
- oas = osallistumis- ja arviointisuunnitelma
- KAURA = kaupunkirakennelautakunta
- KH = kaupunginhallitus
- KV = kaupunginvaltuusto
Asemakaavan ja asemakaavamuutoksen hakeminen
Ennen asemakaavan tai asemakaavamuutoksen hakemista ole yhteydessä kaavoitukseen, jossa tutkitaan hankkeen tarpeellisuus.
Asemakaavaa tai asemakaavamuutosta haetaan sähköisellä lomakkeella, joka edellyttää tunnistautumista verkkopankkitunnuksilla tai Mobiilivarmenteella. Samalla voit hakea myös tonttijakoa ja lohkomista.
Tarkista hinnastosta kaavan laatimisesta, poikkeamisluvasta sekä suunnittelutarveratkaisusta perittävät
korvaukset
Jos hakemuksesi on tullut vireille ennen 1.1.2023, siihen sovelletaan hakemuksen saapumisajankohtana voimassa ollutta hinnastoa.
Hinnasto 1.1.2023 lähtien (pdf)
Hinnasto 1.1.2021 lähtien (pdf)
Hinnasto 1.1.2019 lähtien (pdf)
Aiheeseen liittyvät
Kesäajan palvelut
22.5.2023
Hämeenlinnan kaupungin palvelut Kesäajan bussiaikataulut Kesäajan bussiaikataulut ovat voimassa 5.6.2023 – 8.8.2023. Palvelupisteet ja kirjasto-palvelupisteet 1.6.-31.8.2023 Palvelupiste Kastelli, Wetterhoffinkatu 2, ma-pe klo 9-16, puh. 03 621 …
Tule rakennuttamisen, maankäytön ja ympäristölupien sähköisen palvelun testaajaksi
2.5.2023
Hei sinä, rakentaja! Oletko lähiaikoina hakemassa rakennuslupaa esimerkiksi omakotitalon tai vapaa-ajan rakennukselle Hämeenlinnan alueella? Olemme kehittämässä rakennuttamiseen liittyvää sähköistä asiointia, prosessejamme ja toimintaamme asiakaslähtöisemmiksi ja …
Keskustavisio on valmistelussa
14.12.2018
Tavoitteena on rakentaa uusia asuntoja keskustaan noin 3500 asukkaalle Keskustavision 2014 pohjalta päätettiin kaupungissa lähteä kehittämään kasvavaa rentoa ja reipasta Hämeenlinnaa. Vision mukainen kaupunkikehitys on …