Elintarvikehuoneistot
Perustaminen ja muutokset
Uusien elintarvikekohteiden perustamiseen ja muutosilmoitusten tekemiseen on sähköinen verkkoasiointipalvelu Ilppa.
Lisätietoa käsittelyprosesseista, omavalvonnasta ja elintarvikelain vaatimuksista on koottu tälle sivulle. Tarvittaessa ota ennakkoon yhteyttä terveystarkastajaan, palveluneuvonnan yhteystiedot löydät sivun oikeasta reunasta.
Elintarvikelain yleiset vaatimukset
Elintarvikehuoneisto ja alkutuotantopaikka on
- suunniteltava
- sijoitettava
- rakennettava ja varustettava
- kunnossapidettävä
- hoidettava
- sekä toiminta siellä järjestettävä siten,
a) ettei elintarvikehuoneistossa tai alkutuotantopaikassa
– tuotettavien
– valmistettavien
– säilytettävien
– käsiteltävien
elintarvikkeiden turvallisuus vaarannu ja
b) että elintarvikkeet, elintarvikehuoneistot ja alkutuotantopaikat myös muutoin täyttävät elintarvikelain vaatimukset
Elintarvikehuoneistoa ja alkutuotantopaikkaa ei saa käyttää
- asumiseen
- muuhun tarkoitukseen
niin, että siitä saattaa aiheutua terveysvaaraa
Lisäksi työtilojen on oltava toimintaan nähden riittävät.
Muista rakenteellisista ja toiminnallisista vaatimuksista, henkilöstölle asetettavista hygieenisistä vaatimuksista sekä käytettävän veden laadusta säädetään yleisen elintarvikehygienia-asetuksen 4 artiklassa, eläimistä saatavien elintarvikkeiden hygienia-asetuksen 3 artiklassa sekä maa- ja metsätalousministeriön asetuksessa.
Elintarvikkeiden markkinointi
Elintarvikkeiden markkinointi ei saa olla kuluttajaa harhaan johtavaa. Valveutunut kuluttaja tietää, että
- elintarvikepakkauksissa pitää olla suomen- ja ruotsinkieliset pakkausmerkinnät
- elintarvikkeen väittäminen sairauksia parantavaksi tai hoitavaksi on lainvastaista lääkkeellistä markkinointia
- ravitsemusväitteiden ja terveysväitteiden käyttö on tarkkaan säänneltyä, eikä muita kuin hyväksyttyjä väitteitä saa käyttää
- valmiiksi pakatut luomutuotteet tunnistaa EU:n eurolehti luomutunnuksesta
- ravintolisiä ja muita tiivistetyssä muodossa olevia elintarvikkeita hankkiessa kannattaa olla tarkkana
- alkuperältään suomalainen ja lähiruoka on monella tapaa kannattava hankinta
- elintarvikkeet markkinoille saattava vastaa niiden säännöstenmukaisuudesta ja laadusta
Elintarvikehuoneistot
Elintarvikehuoneistoja ovat esimerkiksi
- ruokakauppa
- kioski
- kahvila
- työpaikkaruokala
- ravintola, pubi ja baari
- maahantuontiyritys tai muu ns. virtuaalihuoneisto
- liikkuva elintarvikehuoneisto, kuten torimyyntivaunu
- ruoka-aputoiminta
Tukea ja tietoa pk-yrityksille (Ruokaviraston pk-neuvonta)
Elintarvikkeen määritelmä
Elintarvikkeeksi määritellään mikä tahansa aine tai tuote (myös jalostamaton, jalostettu tai osittain jalostettu), joka on tarkoitettu tai jonka voidaan olettaa tulevan ihmisen nautittavaksi. Elintarvikkeita ovat:
- eläinperäiset elintarvikkeet, kuten liha, kala, maito, muna
- kasviperäiset elintarvikkeet, kuten viljat, juurekset, hedelmät, marjat
- erilaiset jalostetut ja osittain jalostetut elintarvikkeet
- juomat, kuten mehu, tuoremehu, täysmehu, alkoholijuomat
- vesi
- purukumi
- kaikki ne aineet, jotka on tarkoituksellisesti lisätty elintarvikkeeseen sen valmistuksen tai käsittelyn aikana
Elintarvikkeita eivät ole:
- rehut (kuten lemmikkieläinruuat)
- elävät eläimet, paitsi jos ne on tarkoitus saattaa markkinoille ihmisten ravinnoksi
- kasvit ennen niiden korjuuta
- lääkkeet, huumeet
- kosmeettiset valmisteet
- tupakka ja tupakkatuotteet
- jäämät ja epäpuhtaudet
Ilmoituksen tekeminen huoneistosta
Elintarvikehuoneiston perustamisesta tehdään ilmoitus elintarvikevalvontaan viimeistään 4 viikkoa ennen
- toiminnan aloittamista
- toiminnan olennaista muuttamista
Olennaiseksi katsotaan muutos, jolla on vaikutusta toiminnan elintarviketurvallisuuteen. Riskit lisääntyvät esimerkiksi kun toiminnan luonne muuttuu (elintarvikemyymälä aloittaa palvelutiskimyynnin tai ruuan valmistuksen).
Ilmoituksen lisäksi on annettava lisäselvitys, jos suunnittelee kotiin perustettavaa elintarvikehuoneistoa.
Ilmoituksen käsittelemisestä peritään taksan mukainen maksu. Toimija saa valvontaviranomaiselta todistuksen ilmoituksen käsittelystä.
Elintarvikehuoneistoilmoituksen käsittelyprosessi:
- Ilmoitus 4 viikkoa ennen aloittamista
- Ilmoituksen käsittely
- Todistus toimijalle
- Laskutus ja asiakirjojen arkistointi
- Toiminnan valvonta
Toiminnan aloittamisen edellytyksenä on, että elintarvikehuoneisto on elintarvikelain yleisten vaatimusten mukainen.
Lisää ohjeita on Ruokaviraston sivuilla, katso myös ohjevideo
Ruokaviraston ohje: elintarvikehuoneistoilmoitus – ei ilmoitusta – laitoshyväksyntä
Hyväksymisen hakeminen laitokselle
Edellisestä poiketen eläimistä saatavia elintarvikkeita käsittelevät elintarvikehuoneistot, joissa harjoitetaan tiettyä säädöksissä määriteltyä toimintaa, on hyväksyttävä laitoksiksi.
Hyväksymistä laitokseksi on haettava ennen toiminnan aloittamista tai sen olennaista muuttamista, joten ota ajoissa yhteyttä elintarvikevalvontaviranomaiseen. Hakemuksen käsittelyaika on noin 60 vuorokautta. Hyväksymisestä tehdään päätös, josta peritään taksan mukainen maksu.
Laitosten huoneistohakemuksen käsittelyprosessi:
- Elintarvikehuoneistohakemus ennen aloittamista
- Saapumistodistus
- Tarkastukset
- Viranhaltijan päätös laitoksen hyväksymisestä
- Laskutus ja asiakirjojen arkistointi
- Tieto Ruokavirastoon
- Toiminnan valvonta
Toimijan vaihdos, lopettaminen, keskeyttäminen
Valvontaviranomaiselle on ilmoitettava edellä mainittujen ilmoitetun elintarvikehuoneiston tai hyväksytyn laitoksen toiminnan
- keskeyttämisestä
- lopettamisesta
- toimijan vaihtumisesta
Toiminnan lopettamisen ja keskeyttämisen ilmoittaminen on maksuton. Toimijan vaihtumisen ilmoittamisesta peritään taksan mukainen maksu.
Huomaa, että ilmoitus toimijan vaihtumisesta tehdään ennen kuin edellinen toimija lopettaa toimintansa. Vain lyhyt siivous- ja somistustauko voi olla, jos toiminta jatkuu edellisen kaltaisena. Sen sijaan jos edellinen toiminta on lopetettu, niin kyse ei ole toimijan vaihtumisesta vaan uuden toiminnan aloittamisesta, riippumatta siitä onko aikaisempi toimija tehnyt lopettamisilmoituksen vai ei.
Omavalvonta
Elintarvikealan toimijan velvollisuus on
- tuntea tuottamansa, jalostamansa ja/tai jakelemansa elintarvike
- tuntea tähän elintarvikkeeseen ja sen käsittelyyn liittyvät terveysvaarat
- tuntea elintarviketurvallisuuden kannalta kriittiset kohdat toiminnassaan
Siksi toimijalla on oltava omavalvonta, sitä on noudatettava ja pidettävä sen toteutumisesta kirjaa.
Omavalvonta on oltava jatkuvasti ajan tasalla.
Omavalvonta on oltava toiminnan laatuun ja laajuuteen nähden riittävä. Valvontaviranomainen voi edellyttää sen korjaamista tai täydentämistä.
Ruokaviraston hyvän käytännön ohjeet
Yleisiä ohjeita
- Omavalvontaohje toimijoille (pdf)
- Ruoka-apuun luovutettavat elintarvikkeet
- Elintarviketeollisuusliiton omavalvontaoppaat (osittain vanhentunutta tietoa, mutta voidaan käyttää apuna riskinarvioinnissa)
- Mikrobiologiset vaatimukset (pdf)
- Omavalvontaan kuuluva puhtaanapito
- Jyrsijätorjunta ja jyrsijämyrkkyjen käyttö rehu- ja elintarviketuotannossa
Hygieniapassi eli osaamistodistus
Hygieniapassi on elintarvikehygieenistä osaamista osoittava, Ruokaviraston antama osaamistodistus.
Se on oltava kaikilla niillä elintarvikehuoneistoissa työskentelevillä henkilöillä, jotka käsittelevät helposti pilaantuvia pakkaamattomia elintarvikkeita.
Helposti pilaantuvia ovat elintarvikkeet, jotka säilyäkseen vaativat alhaisia (tai korkeita) lämpötiloja, esimerkiksi:
- liha, jauheliha
- grillattu broileri
- makkara
- leikkeleet
- einekset
- maitotuotteet
- kala, savukala
- kermaleivos
Osaamistodistuksen saa, jos on suorittanut hyväksytysti elintarvikehygieenistä osaamista arvioivan osaamistestin tai on suorittanut vastaavat tiedot sisältävän koulutuksen tai tutkinnon.
Osaamistestejä järjestävät osaamistestaajat.
Ruokaviraston ohje: Pakkaamattoman helposti pilaantuvan elintarvikkeen käsittely elintarvikehuoneistossa
Lisätiedot:
Laurell Tiina
- Terveystarkastaja,53115
- 040 059 9387
- tiina.laurell@hameenlinna.fi
Tuomi Sanna
- Terveystarkastaja,53115
- 050 509 1013
- sanna.tuomi@hameenlinna.fi
Latvio Kirsi
- Terveystarkastaja,53115
- 040 868 6034
- kirsi.latvio@hameenlinna.fi
Suominen Pirjo
- Terveystarkastaja,53115
- 040 523 6773
- pirjo.suominen@hameenlinna.fi