Linnan- ja Karnaalinpuiston suunnittelu
Hämeen keskiaikainen linna ympäristöineen muodostaa kaupungin kulttuurisen ja historiallisen ytimen. Mennyt aika ja nykyhetki kohtaavat vuonna 1968 perustetussa Linnanpuistossa. Jyhkeänä kohoava linna antaa juhlavan taustan niin lasten kuin aikuisten lukuisille liikunta-, kulttuuri- ja musiikkitapahtumille.
Linnanpuiston ja Tampereentien länsipuoleisen Karnaalinpuiston muodostamalle aluekokonaisuudelle ollaan laatimassa puistosuunnitelmia. Suunnittelualue on osa Hämeenlinnan kansallista kaupunkipuistoa.
Tällä sivulla seurataan suunnittelun etenemistä vuosien 2023-24 aikana ja kerrotaan sen vaiheista.
Taustaa
Linnan läheisyydessä olevien puistojen kokonaisuutta ja kehittämistä pohdittiin tiiviimmin vuosien 2021-22 aikana kokoontuneen laajan yhteistyöryhmän kesken. Suunnitteluryhmä koostui paitsi kaupungin eri hallintokunnista, elinkeinoyhtiöstä ja liikuntapalveluista, myös viranomaisista, alueen muista maanomistajista ja sidosryhmistä, kuten tapahtumajärjestäjistä. Keskustelu ryhmässä oli vilkasta ja alueen merkitystä pohdittiin useasta näkökulmasta. Linnanpuiston roolia ja tulevaisuuden toimintoja mietittiin paitsi luontevana tapahtumapaikkana myös osana keskustan ja koko kaupungin viheralueverkostoa.
Osallistaminen
Uusien mahdollisuuksien löytämiseksi ja kaupunkilaisten ideoiden kuulemiseksi suunnittelualueesta järjestettiin myös asukaskysely. Kysely avautui verkkosivuilla 3.2.2022 ja vastausaikaa annettiin reilu kaksi viikkoa. Kysely kiinnosti laajalti ja vastauksia jätettiin ennätyksellinen määrä, kaikkiaan 1 242 kpl.
Vastauksien perusteella esiin nousi monilta osin samoja lähtökohtia ja tavoitteita Linnanpuiston suhteen kuin mitä kaupunkirakenteen ja yhteistyöryhmän alustavasti miettimät tavoitteet ovat olleet. Kyselyn tulokset vahvistivat näkemystä oikeasta kehityssuunnasta.
Suurin osa vastaajista käytti Linnanpuistoa ulkoiluun, oleskeluun tai tapahtumakäynteihin. Istuskelumahdollisuuksista rakennetut istuskelupaikat rannalla, istuskelu ja oleskelu nurmella sekä kiinteät selkänojalliset puistonpenkit olivat eniten toivottuja vaihtoehtoja. Tapahtumia selkeästi toivottiin ja hajonta eri tapahtumatyyppien välillä oli suhteellisen tasaista. Pienimuotoiset kulttuuritapahtumat, musiikkifestivaalit sekä kaupalliset ja teemalliset tapahtumat olivat suosituimpia vaihtoehtoja. Pop up- ja liikunnalliset tapahtumat saivat kuitenkin myös hyvin kannatusta.
Kahvilapalveluja toivottiin lähes yksimielisesti. Kahvila haluttiin lähelle rantaa tai jopa aivan veden äärelle. Rantakahvilan lisäksi myös rantaravintola oli vastausvaihtoehdoista lähes yhtä suosittu. Toive ympärivuotisista WC-palveluista korostui etenkin avoimissa vastauksissa. Liikkumisesta ja reiteistä toivottiin eniten Rantareitin säilymistä vapaassa käytössä tapahtumista huolimatta. Pysäköintipaikkojen riittävyys tuli esille sekä turvalliset ja sujuvat reitit kevyelle liikenteelle, myös Niittykadun varrelle. Veneilijöiden huomioista haluttiin myös.
Pelailualueeksi selkeän enemmistön mukaan soveltuisi parhaiten vapaa, rajaton pelailunurmi verrattuna rakennettuun ja aidattuun pelialueeseen. Vastaajien mielestä tärkeimpiä puiston talvitoimintoja olisivat ympärivuotiset palvelut (esim. kahvila ja wc), talvitapahtumat sekä pulkkamäki ja luistelu.
Puiston mahdolliseksi teemaksi kyselyyn laadituista valmiista vaihtoehdoista eniten ääniä saivat arboretum, kirsikkapuisto sekä Linnaniemen historiaan liittyvä teema-aihe. Vastaajien esittämistä omista teemaehdotuksista nousi esiin vahvimmin Linnaan, keskiaikaan ja historiaan liittyvät teema-aiheet.
Luonnonmukaisuutta, avoimia näkymiä ja vanhoja puita arvostettiin. Puistoa pidettiin nykyiselläänkin kauniina ja nykyisenkaltaisen tunnelman säilymistä toivottiin myös jatkossa. Linnan kulttuurimiljöön ja historian kunnioittaminen sekä historiasta löytyvien teemojen ammentaminen ja laadukkaat toteutusratkaisut korostuivat kommenteissa.
Useissa vastauksissa puiston nykytilannetta pidettiin hyvänä, kunhan palvelutarjonta saataisiin kuntoon.
Suunnittelun käynnistäminen
Kaupunkirakennelautakunta teki toukokuussa 2022 päätöksen Linnanpuiston ja Karnaalinpuiston suunnittelun käynnistämisestä kaksivaiheisena konsulttityönä. Tehtävään valittiin kaikille avoimen tarjouskilpailun perusteella FCG Finnish Consulting Group Oy.
Kaupunkirakennelautakunnan päätösteksti
Yleissuunnitteluvaiheen aluksi tehdään kaksi esittelykelpoista ja vaihtoehtoista luonnosta, joista kaupunkirakennelautakunta valitsee toisen työstettäväksi valmiiksi yleissuunnitelmaksi. Valmiin yleissuunnitelman pohjalta laaditaan varsinaiset toteutussuunnitelmat rakentamista varten.
Suunnitelmaluonnosten esittelytilaisuus pidetään 11.10.2023 klo 17:30 (Wetterin auditorio)
Tilaisuudessa esitellään kaksi erilaista vaihtoehtoa yleissuunnitelman pohjaksi. Vaihtoehdoista voi jättää kommentteja ja äänestää toivomansa luonnoksen puolesta myös verkkosivuilla. Varsinaisen valinnan jatkosuunnittelun pohjaksi tekee myöhemmin kaupunkirakennelautakunta.
Alustava aluerajaus karttakuvana: HML_Linnanpuisto_Suunnittelualueen rajaus


Liittyviä aikaisempia suunnitelmia ja selvityksiä
Kansallisen kaupunkipuiston hoito- ja käyttösuunnitelma, pdf
Maisemanhoitosuunnitelma Hämeen linnan, Ojoisten kartanon ja Kaupunginpuiston ympäristöön, pdf
Eino Leinon puiston, Linnanpuiston ja Kustaa III kadun hoito- ja kehittämisohjelma, pdf
Maaherranpuistosta Linnalle, rantapuistojen historia ja maisemaselvitys, pdf