Nojatuolissa istuva mies katsoo sylissään olevaa suurikokoista taulua, jossa on mustavalkoinen piirustus piippua polttavasta merimiehestä. Nojatuolissa istuva mies katsoo sylissään olevaa suurikokoista taulua, jossa on mustavalkoinen piirustus piippua polttavasta merimiehestä.

Vexi Salmi

Vexi Salmi on kirjoittanut lapsuus- ja nuoruusmuistojaan Rinkelinkadun poikien touhuista sodanjälkeisessä Suomessa ja Hämeenlinnassa. Sodanjälkeisessä Hämeenlinnassa pojat kasvavat kohti teini-ikää ja aikuisuutta. Lopulta tullaan 60-luvulle ja on hyvästien aika. Poikaporukka hajoaa maailmalle mutta Hämeenlinna ja Rinkelinkatu jää – ja muistaa.

Kokoelmalahjoitus Hämeenlinnan taidemuseolle

Veikko Olavi ”Vexi” Salmi keräsi mittavan taidekokoelman, jonka hän lahjoitti synnyinkaupungilleen Hämeenlinnalle ja sen taidemuseolle vuonna 2010 yhdessä puolisonsa Katri Wanner-Salmen kanssa. Kokoelma kasvoi Vexi Salmen kuolemaan saakka, ja siinä on yli 550 teosta tai teossarjaa. Yksittäisiä teoksia on kertynyt reilut 700.

Tutustu taidekokoelmaan 

Heinäkuussa 10.7. lauletaan torilla Vexi Salmen lauluja

Hämeenlinnan torilla yhteislauletaan jo kolmannen kerran Vexi Salmen rakastetuimpia tekstejä ja harvemmin kuultuja helmiä. Lämminhenkinen yhteislaulukonsertti on vakiintunut odotetuksi osaksi kaupungin kesää ja hämeenlinnalaissyntyisen sanoittajamestarin muistamista.

Torilla lauletaan Vexi Salmen helmiä keskiviikkona 10.7. 

Svengaava 60-luku

Hämeenlinnan kaupunginmuseon näyttely ”Svengaava 60-luku” avautuu marraskuun lopussa Museo Skogsterissa. Näyttelyn on käsikirjoittanut ohjaaja Heikki Paavilainen, joka on aikaisemmin ohjannut Vexi Salmen nuoruudesta kertovan Villit vuodet näytelmän. Paavilainen on haastatellut 60-luvun hämeenlinnalaisnuoria ja poiminut niistä esiin nousseita teemoja näyttelyyn.

Tutustu Hämeenlinnan kaupunginmuseon näyttelyyn  

Vexi Salmen puisto

Hämeenlinnan kaupunki halusi nimetä puiston Hämeenlinnassa syntyneelle sanoittajalle ja tuottajalle Vexi Salmelle. Aloite asiasta tuli kaupunkilaisten taholta kesällä 2021. Puisto sijoittuu Rinkelinkadun päähän, Brahenkadun varressa olevalle puistoalueelle.

Tutustu Vexi Salmen puistoon