Nojatuolissa istuva mies katsoo sylissään olevaa suurikokoista taulua, jossa on mustavalkoinen piirustus piippua polttavasta merimiehestä. Nojatuolissa istuva mies katsoo sylissään olevaa suurikokoista taulua, jossa on mustavalkoinen piirustus piippua polttavasta merimiehestä.

Vexi Salmi

Vexi Salmi on kirjoittanut lapsuus- ja nuoruusmuistojaan Rinkelinkadun poikien touhuista sodanjälkeisessä Suomessa ja Hämeenlinnassa. Sodanjälkeisessä Hämeenlinnassa pojat kasvavat kohti teini-ikää ja aikuisuutta. Lopulta tullaan 60-luvulle ja on hyvästien aika. Poikaporukka hajoaa maailmalle mutta Hämeenlinna ja Rinkelinkatu jää – ja muistaa.

Hämeenlinnan taidemuseon Vexi Salmi ja ystävät -muistonäyttely

Hämeenlinnan taidemuseo juhlistaa Vexi Salmen 80 syntymävuotta Vexi Salmi ja ystävät -muistonäyttelyllä, jossa esitellään kattava kokonaisuus Vexi Salmen taidekokoelmasta. Suuri yleisö tuntee Vexi Salmen sanoittajana, levytuottajana ja kirjailijana, mutta hän oli lisäksi intohimoinen kuvataiteen kerääjä ja tuntija.

Hämeenlinnan taidemuseo 

Kokoelmalahjoitus Hämeenlinnan taidemuseolle

Veikko Olavi ”Vexi” Salmi keräsi mittavan taidekokoelman, jonka hän lahjoitti synnyinkaupungilleen Hämeenlinnalle ja sen taidemuseolle vuonna 2010 yhdessä puolisonsa Katri Wanner-Salmen kanssa. Kokoelma kasvoi Vexi Salmen kuolemaan saakka, ja siinä on yli 550 teosta tai teossarjaa. Yksittäisiä teoksia on kertynyt reilut 700.

Tutustu taidekokoelmaan 

Svengaava 60-luku

Hämeenlinnan kaupunginmuseon näyttely ”Svengaava 60-luku” avautuu marraskuun lopussa Museo Skogsterissa. Näyttelyn on käsikirjoittanut ohjaaja Heikki Paavilainen, joka on aikaisemmin ohjannut Vexi Salmen nuoruudesta kertovan Villit vuodet näytelmän. Paavilainen on haastatellut 60-luvun hämeenlinnalaisnuoria ja poiminut niistä esiin nousseita teemoja näyttelyyn.

Tutustu Hämeenlinnan kaupunginmuseon näyttelyyn  

Vexi Salmen puisto

Hämeenlinnan kaupunki halusi nimetä puiston Hämeenlinnassa syntyneelle sanoittajalle ja tuottajalle Vexi Salmelle. Aloite asiasta tuli kaupunkilaisten taholta kesällä 2021. Puisto sijoittuu Rinkelinkadun päähän, Brahenkadun varressa olevalle puistoalueelle.

Tutustu Vexi Salmen puistoon