Nojatuolissa istuva mies katsoo sylissään olevaa suurikokoista taulua, jossa on mustavalkoinen piirustus piippua polttavasta merimiehestä. Nojatuolissa istuva mies katsoo sylissään olevaa suurikokoista taulua, jossa on mustavalkoinen piirustus piippua polttavasta merimiehestä.

Vexi Salmi

Vexi Salmi on kirjoittanut lapsuus- ja nuoruusmuistojaan Rinkelinkadun poikien touhuista sodanjälkeisessä Suomessa ja Hämeenlinnassa. Sodanjälkeisessä Hämeenlinnassa pojat kasvavat kohti teini-ikää ja aikuisuutta. Lopulta tullaan 60-luvulle ja on hyvästien aika. Poikaporukka hajoaa maailmalle mutta Hämeenlinna ja Rinkelinkatu jää – ja muistaa.

Hämeenlinnan taidemuseon Vexi Salmi ja ystävät -muistonäyttely

Syksyllä 2022 Hämeenlinnan taidemuseo juhlii Vexi Salmen 80 syntymävuotta Vexi Salmi ja ystävät -muistonäyttelyssä, jossa esitellään kattava kokonaisuus hänen taidekokoelmastaan. Veikko Olavi ”Vexi” Salmi keräsi elämänsä varrella mittavan taidekokoelman, jonka hän lahjoitti synnyinkaupungilleen Hämeenlinnalle ja sen taidemuseolle vuonna 2010 yhdessä kumppaninsa Katri Wanner-Salmen kanssa.

Hämeenlinnan taidemuseo 

Kokoelmalahjoitus Hämeenlinnan taidemuseolle

Sanoittaja ja taidekeräilijä Vexi Salmi lahjoitti mittavan, tuolloin noin 500 teoksen taidekokoelmansa Hämeenlinnan Taidemuseolle vuonna 2010. Kokoelma kasvoi Vexi Salmen kuolemaan saakka, ja siinä on yli 550 teosta tai teossarjaa. Yksittäisiä teoksia on kertynyt reilut 700. Vexi Salmen taidekokoelman teoksia oli ensi kerran yleisölle esillä Hämeenlinnan Taidemuseossa jo vuonna 2005 näyttelyssä Intohimona taide. Vexi Salmi aloitti intohimoisen taidekeräilyn vuonna 1984.

Svengaava 60-luku

Hämeenlinnan kaupunginmuseon näyttely ”Svengaava 60-luku” avautuu marraskuun lopussa Museo Skogsterissa. Näyttelyn on käsikirjoittanut ohjaaja Heikki Paavilainen, joka on aikaisemmin ohjannut Vexi Salmen nuoruudesta kertovan Villit vuodet näytelmän. Paavilainen on haastatellut 60-luvun hämeenlinnalaisnuoria ja poiminut niistä esiin nousseita teemoja näyttelyyn.

Tutustu Hämeenlinnan kaupunginmuseon näyttelyyn  

Vexi Salmen puisto

Hämeenlinnan kaupunki halusi nimetä puiston Hämeenlinnassa syntyneelle sanoittajalle ja tuottajalle Vexi Salmelle. Aloite asiasta tuli kaupunkilaisten taholta kesällä 2021. Puisto sijoittuu Rinkelinkadun päähän, Brahenkadun varressa olevalle puistoalueelle.

Tutustu Vexi Salmen puistoon