Katujen kunnossapito
Kaupungin kunnossapitovastuulla ovat kunnalliseen katuverkkoon kuuluvat kadut, tiet ja yleiset alueet .
Väylävirasto puolestaan huolehtii valtion tieverkon ylläpidosta ja kehittämisestä yhdessä alueellisten elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskusten kanssa. Liikennevirasto on 1.1.2019 alkaen Väylävirasto.
- Väyläviraston tienumerokartat
- Maanteiden kunnossapidosta voit antaa palautta Väyläviraston ja ely-keskuksen yhteisessä palauteväylä -palvelussa.
Jalkakäytävien talvihoitovastuiden uudelleenmäärittely
Kaupunkirakennelautakunta on päättänyt jalkakäytävien talvikunnossapidon vastuujaon muutoksesta kokouksessaan 8.2.2022 § 23.
Vastuunjako muuttuu Keinusaaressa sekä Kantolan, Kaurialan, Moreenin ja Tiiriön teollisuusalueilla 1.10.2022 alkaen, kun vastuu jalkakäytävien talvikunnossapidosta siirtyy kaupungilta kiinteistöille.

Karttaan rajatuilla alueilla jalkakäytävien talvihoito jää päätöksen mukaan kiinteistöjen vastuulle. Nykyisin olemassa olevat jalkakäytävät on merkitty karttaan sinisillä viivoilla. Niitä kiinteistöjä, joiden kohdalla jalkakäytävien kunnossapito vastuu on muuttumassa, on informoitu myös erikseen kirjeitse.
Kunnossa- ja puhtaanapidon vastuunjako kunnan ja kiinteistön välillä
Kunnossa- ja puhtaanapitolaki määrää yleiseen käyttöön luovutettujen katujen ja muiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapitovelvollisuuksien jakautumisesta kunnan ja tontinomistajan välillä. (Laki kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta (669/1978)). Lain mukaan (4 §) kadun kunnossapito kuuluu kunnalle, mutta jalkakäytävien talvikunnossapito kuuluu tontinomistajalle.
Kaupunki voi kuitenkin päätöksellään ottaa kokonaan tai osittain huolehtiakseen tontinomistajalle kuuluvia kunnossapitotehtäviä (em. lain 8 §).
Hämeenlinnan kaupunki on ottanut hoitaakseen jalkakäytävien talvihoidon muilla alueilla paitsi ruutukaava-alueella, Keinusaaressa ja alla olevaan karttaan rajatuilla kantakaupungin teollisuusalueilla, joissa jalkakäytävien kunnossapito kuuluu kiinteistölle.
Näillä alueilla tontinomistajan velvollisuutena on:
- Pitää tontin kohdalla oleva jalkakäytävä käyttökelpoisena poistamalla jalankulkua haittaava lumi ja jää
- Huolehtia liukkauden torjumisesta jalkakäytävällä ja liukkauden torjumiseen käytetyn kiviaineksen poistamisesta jalkakäytävältä
- Tarvittaessa poistaa jalkakäytävälle tai sen vierelle kertyneet lumivallit
- Pitää jalkakäytävän viereinen katuoja ja sadevesikouru lumettomana ja jäättömänä
- Vastata tontille johtavan kulkutien kunnossapidosta
Velvollisuudet koskevat vastaavasti tontinvuokra- tai maanvuokrasopimuksen nojalla kiinteistön haltijana olevaa vuokramiestä.
Jalkakäytävällä tarkoitetaan jalankulkijoille erotettua kadunosaa tai erillistä väylää. Pyörätien sekä yhdistetyn pyörätien ja jalkakäytävän (ns. kevyen liikenteen väylän) kunnossapito kuuluu kunnalle. Pyörätie on aina merkitty liikennemerkillä, joka sallii pyöräilyn.
Tonttiliittymien kunnossa- ja puhtaanapito kuuluu aina tontinomistajan vastuulle.
Lue lisää vastuunjaosta kuntaliiton Kadut kuntoon -esitteestä.
Kiinteistön vastuu kadun puhtaanapidon osalta
Tontinomistajan velvollisuutena on pitää katu puhtaana tontin rajasta kadun keskiviivaan saakka.
Puhtaanapito sisältää mm. lehtien ja muiden roskien poiston katualueelta.
Katujen talvikunnossapito
Hämeenlinnassa kaupungin talvikunnossapitovastuulla ovat kunnalliseen katuverkkoon kuuluvat ajoradat, kevyen liikenteen väylät sekä jalkakäytävät, lukuun ottamatta ruutukaava-alueen, Keinusaaren ja alla olevaan karttaan rajattujen kantakaupungin yritysalueiden jalkakäytäviä.
Kaupungin kadut on jaettu kolmeen hoitoluokkaan
Luokitteluun vaikuttavat:
- väylän liikennemäärät,
- joukkoliikenteen reitit sekä
- sairaalan ja pelastuslaitoksen sijainti.
Ensimmäisen luokan katuihin kuuluvat pääkadut, osa kokoojakaduista sekä kevyen liikenteen väylät. 1. lk kuuluu myös liikenteellisesti haasteellisia paikkoja, kuten mäkipaikat.
Katuja kunnossapidetään hoitoluokituksen mukaisessa järjestyksessä
Katujen auraus aloitetaan 1. lk väylistä arkena, kun lunta on satanut 4 cm ja pyhänä kun lunta on satanut 6 cm. 1. lk väylien hoitotoimenpiteet ajoitetaan aina kun mahdollista siten, että väylät ovat kunnossa ennen aamuliikenteen huipputunteja.
Lumisateen jatkuessa pitkään joudutaan 1. lk väyliä hoitamaan jatkuvasti, jolloin 2. ja 3. lk väylien hoito viivästyy.
Toisen ja kolmannen luokan katuja ovat suurin osa kokoojakaduista sekä asuntokadut. Ne aurataan kun 1. lk katujen hoitotoimenpiteet ovat valmiit. Auraus aloitetaan toisen luokan kaduilla, kun lunta on satanut 6 cm. Sunnuntaisin ja arkipyhinä kolmannen luokan katuja ei aurata lainkaan.
Katso katujen hoitoluokitukset kartalta
Karttaan on merkitty punaisella 1. lk ajoradat, sinisellä 2. lk ajoradat, vaalean sinisellä 3. lk ajoradat ja vihreällä talvikunnossapidettävät kevyen liikenteen väylät.

Tonttiliittymän talvikunnossapito kuuluu poikkeuksetta kiinteistön vastuulle.
Liukkautta torjutaan hoitoluokituksen mukaisessa järjestyksessä hiekoitussepelillä ja 1 lk. väylillä suolarakeilla ja -liuoksella.
Postilaatikon sijoittaminen katualueella
Suojataksesi postilaatikkosi talven aurauksilta sekä painautuneelta lumelta kannattaa postilaatikko hyvissä ajoin sijoittaa taajaman katualueella ja yleisen tien alueella Postin ohjeiden mukaisesti.
Lisätietoja postilaatikon sijoittamisesta ja ryhmittelystä katualueella löydät Postin verkkosivuilta.
Katujen kesäkunnossapito
Katujen kesäkunnossapidon tarkoituksena on pitää katurakenteet ja päällyste liikenteen tarpeiden edellyttämässä tyydyttävässä käyttökunnossa.
Palautetta katujen kunnossapidosta
Kunnallisen katuverkon väylistä voit jättää palautetta kaupungin sähköiseen palautejärjestelmään tai soittamalla kaupunkirakenteen asiakaspalvelunumeroon 03 6212310.
Hauhon, Lammin ja Tuuloksen pitäjien yleisten alueiden kunnossapidosta voi jättää palautetta Destian asiakaspalvelunumeroon 040 6819023. Destian asiakaspalvelu on avoinna arkisin klo 9 – 15.
Kantakaupungin pohjoisosan, eli Kaurialan, Ojoisten, Puistonmäen, Hakalanniemen, Kirstulan, Mäkelän, Pikku-Parolan ja Pullerinmäen kaupunginosista palautetta voi antaa suoraan RTA-yhtiöt oy:lle . Palaute em. kaupunginosien katujen ja puistojen kunnossapidosta numeroon 044 901 6152. Puhelinasiakaspalvelu arkisin klo 9 – 15.
Maanteiden kunnossapidosta voit antaa palautetta Väyläviraston ja ELY -keskuksen yhteisessä palauteväylä -järjestelmässä.