Työpajatoiminnan avustus
Työpajatoiminnan avustus hämeenlinnalaisille työpajoille on haettavissa 11.10.-27.11.2022. Hakuaika päättyy 27.11.2022 klo 23.30.
Avustusta haetaan sähköisesti Hämeenlinnan kaupungin e-lomakkeella.
Työpajatoiminnan kuvaus
Työpajatoiminnan tavoitteena on valmentaa ja motivoida nuoria ja pitkään työttömänä olleita työelämään. Tavoitteena on vahvistaa toimintaan osallistuvien elämäntaitoja sekä ohjata heitä suunnittelemaan omia työ- ja opintopolkujaan ja rakentaa räätälöityjä ratkaisuja kunkin asiakkaan henkilökohtaiseen tilanteeseen.
Työpajoissa tarjotaan oppimisympäristöjä koulupudokas uhan alla oleville. Lähettävä taho (oppilaitos) yhdessä työpajatoiminnan tuottajan kanssa vastaa opintojen suunnittelusta. Työpajoissa tarjotaan myös harjoittelupaikkoja sekä polkuja työhön ja koulutukseen kotoutumismoduulissa oleville maahanmuuttajataustaisille.
Työpajatoimintaan kuuluu asiakkaiden työelämätaitojen lisääminen sekä yhteisöllisyyden ja osallisuuden vahvistaminen. Työpajatoiminta sisältää työkyvyn ja hyvinvoinnin tukemisen taitojen opettelua, ura- ja opiskelusuunnittelua sekä yrittäjämäisen toiminnan tiedon ja taitojen valmentamista. Toiminta sisältää asiakkaiden kanssa osallistumisen Duuni- ja KoulutusParkkiin, erilaisiin kuntakokeilun tilaisuuksiin sekä työpajan järjestämät koulutukset, opintoretket sekä virkistystoiminnan.
Työpajatoiminnan asiakkaita ovat alle 25-vuotiaat, joilla ei ole ammattitutkintoa, työ- tai opiskelupaikkaa. Työpajatoimintaan voidaan ohjata asiakkaaksi myös yli 25-vuotiaita pitkäaikaistyöttömiä, heikossa työmarkkinatilanteessa olevia tai syrjäytymisuhan alaisena olevia henkilöitä.
Työpajatoiminnan keskeisimpiä tavoitteita on vähentää nuorten syrjäytymistä sekä nuorisotyöttömyyttä. Tavoitteena on tukea koulutuspolulla pysymistä sekä lisätä nuorten osallisuutta. Toiminta edistää Hiilineutraali Hämeenlinna, Tapahtumien ja matkailun Hämeenlinna sekä Lapsiystävällinen Hämeenlinna -ohjelmien tavoitteita sekä lisää kestävää kaupunkikehitystä (sosiaalinen, taloudellinen, kulttuurinen kestävyys).
Avustukseen käytettävien varojen suuruudesta päätetään talousarvion yhteydessä. Avustuksen suuruuteen vaikuttaa työpajatoimintaan osallistuvien asiakkaiden määrä. Avustuksen hakijan tulee määrittää asiakaskiintiön suuruus hakemuksessa.
Työpajatoiminnan avustuksen kriteerit
- Järjestettävän työpajatoiminnan tulee olla valtionavustuskelpoista toimintaa
- Avustusta saavan toiminnan tulee tukea kaupungin strategiaa ja työllisyyden kuntakokeilun
tavoitteita, Ketterimmät työllisyysohjelman 2017-2025 sekä sen toteuttamisohjelman 2023-2025
tavoitteiden toteutumista. - Avustusta voi hakea rekisteröity yhdistys tai uskonnollinen yhdyskunta
- Hakijalta edellytetään omarahoitusosuutta tai muuta aktiivista panosta avustuksen kohteena
olevan toiminnan toteuttamisessa - Avustusta ei myönnetä jälkikäteen anottuihin jo toteutuneisiin hankkeisiin tai kuluihin
- Avustukset ovat vuosisidonnaisia. Avustus on käytettävä sen vuoden aikana, mille se on myönnetty.
Avustukset myönnetään vuodelle 2023. - Avustus on käytettävä siihen tarkoitukseen kuin se on myönnetty
- Avustuksesta tehdään erillinen yhteistyökumppanuus sopimus
- Avustus maksetaan sen jälkeen, kun kaikki liitteet ja yhteistyösopimus on toimitettu kaupungille
- Avustuksen hakija sitoutuu siihen, että kaupunki on oikeutettu tarkastamaan yhdistyksen tilit ja
toiminnan - Avustuksen myöntäjä voi periä myönnetyn avustuksen takaisin, jos avustuksen saaja ei noudata
annettuja ohjeita tai suunniteltu toiminta ei toteudu - Avustettavan toiminnan pitää noudattaa lakeja ja säännöksiä
- Avustusta ei myönnetä toimintoihin, jotka kuuluvat hankintalainsäädännön piiriin.
- Toiminnan tulee olla tavoitteellista, positiivinen siirtymä vähintään 60 %. Positiivisia siirtymiä ovat tutkintotavoitteiseen koulutukseen, palkkatukityöhön, osatutkinnon suorittamiseen, oppisopimukseen tai avoimille työmarkkinoille sijoittuminen. Positiiviseksi siirtymäksi luetaan myös tarpeen mukaiseen palveluun siirtyminen.
- Tuen saaja vastaa siitä, että toiminta on asianmukaista ja että toiminnassa noudatetaan
voimassaolevia lakeja (mm. työsopimuslaki, laki sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja oikeuksista), säännöksiä ja niiden nojalla annettuja määräyksiä. - Avustuksen saaja sitoutuu kehittämään puistoruokailua ja kesäkatu toimintaa Hämeenlinnassa
ja/tai pitäjissä kesälle 2023 yhdessä muiden toimijoiden kanssa. - Mikäli avustuksen saaja on kiinnostunut nuorten yrittäjyyden tukemisesta, avustuksen saaja
sitoutuu koordinoimaan, kehittämään sekä markkinoimaan ja hyödyntämään oma yritys –seteliä
osana nuorten yrittäjyyden tukemista.
- Tuen saaja sitoutuu raportoimaan toiminnastaan kuukausitasolla. Raportin tulee kattaa
määrällinen, laadullinen sekä toiminnallinen näkökulma. Raportoinnissa tulee käydä ilmi
työllistettyjen määrä, työpäivien määrä sekä jatkotoimenpiteisiin päässeiden määrä. - Työpajatoiminnalla on säännöllisesti kokoontuva ohjausryhmä
- Tuen saaja kerää asiakkailtaan asiakaspalautetta sekä kuntakokeilun viestinnällisiin tarkoituksiin
asiakastarinoita. Asiakkaiden sijoittumista opinto- ja työelämäpolulle työpajajakson jälkeen
käytetään osana työpajantoiminnan vaikuttavuuden arviointia - Avustuksen saaja sitoutuu markkinoimaan omaa työpajatoimintaansa aktiivisesti niin asiakkaille
kuin erilaisille yhteistyötahoille. Avustuksen saaja osallistuu asiakasohjaukseen yhteistyössä
kuntakokeilun omavalmentajien ja muiden alueen toimijoiden kanssa - Tuen saaja etsii itse aktiivisesti toimintaan soveltuvia yhteistyökumppaneita.