Lapsiystävällinen Hämeenlinna
Hämeenlinnan kaupunki sai ensimmäisenä Suomessa UNICEFin myöntämän lapsiystävällinen kunta –tunnustuksen vuonna 2013. Tunnustuksen saa, kun kunta sitoutuu kestävään kehittämistyöhön lasten ja nuorten osallisuuden ja hyvinvoinnin eteen. Kaupungin tunnustus on uusittu jokaisella arviointikerralla (2015, 2017 ja 2021).
Uusin tunnus voimassa vuoden 2025 loppuun
Uusimman tunnustuksen Hämeenlinna sai joulukuussa 2021 ja se on voimassa seuraavat neljä vuotta, vuoden 2025 loppuun saakka. Tunnustuksen myötä kaupunki on sitoutunut jatkamaan kehittämistyötä lapsiystävällisyyden eteen työlle laaditun toimintasuunnitelman mukaisesti.
Toimintasuunnitelma laaditaan nykytilan kartoituksen pohjalta, jolla kunta arvioi lapsen oikeuksien toteutumisen nykytilannetta.
Koordinaatioryhmä
Toimintamallin toteutumista ohjaa ja seuraa poikkihallinnollinen koordinaatioryhmä, jonka puheenjohtajana toimii sivistys- ja hyvinvointijohtaja Päivi Raukko.
Koordinaatioryhmässä 3. sektoria edustavat Lasten liikunnan tuki ry, Hämeenlinnan seudun 4H yhdistys, MLL:n Hämeen piiri sekä Hämeenlinnan seudun vanhempainyhdistys ry.
Kulttuurilupaus ja toimintaa lapsille
Hämeenlinnan kaupungin ja hämeenlinnalaisten kulttuurilaitosten 15.11.2019 tekemän lupauksen mukaisesti Hämeenlinnassa on lukuvuoden jokaisena viikonloppuna tarjolla laadukasta lastenkulttuuria; työpajoja, esityksiä, konsertteja ja muita tapahtumia. Katso tarkempi ohjelma Lasten lauantain -sivuilta.
Lisäksi Hämeenlinnan kulttuurilaitosten yhteinen kulttuurikasvatussuunnitelma Kulttuuripolku tarjoa kulttuurielämyksiä vierailujen, esitysten ja työpajojen muodossa ihan koko ikäluokalle.
Elokuun vaihteessa Hämeenlinnassa vietetään Hippaloita, joka on Suomen vanhin eri taiteenlajeja yhdistävä lastenfestivaali. Myös festivaalin työpajoja tuotetaan lastenkulttuurilupauksen mukaisesti paikallisten kulttuurilaitosten yhteistyönä.
Marraskuussa Valoilmiö -festivaalin toteutukseen osallistetaan myös laajasti alueen lapsia ja nuoria.
Lapsiystävällinen kunta -toimintasuunnitelma
Lapsiystävällinen kunta toimintasuunnitelma hyväksyttiin UNICEFin seurantatapaamisessa tammikuussa 2023. Tavoitteet ja toimenpiteet ovat linjassa Lapsiystävällinen Hämeenlinna -ohjelman kanssa.
Yhteisenä visiona on, että Hämeenlinna on vähintään maan keskitasolla kaikissa hyvinvoinnin viidessä osa-alueessa (oppiminen, ihmissuhteet, osallisuus, terveys ja turvallisuus) kouluterveyskyselyn mittareilla mitattuna tämän valtuustokauden loppuun mennessä.
Tehdyt toimenpiteet:
- Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvo suunnitelma valmistumassa keväällä 2024
- Opetuspalveluiden ja nuorisovaltuuston kanssa järjestetty ennakkoluulot -teemainen erätaukokeskustelu Hyvin sanottu -festivaaleilla syksyllä 2023
- Linnanpuiston puistoruokailussa tarjottiin ilmainen lounas lapsiperheiden lisäksi ikäihmisille mahdollistaen sukupolvien kohtaamisen
- Valoimiö-festivaali kokoaa kaikenikäiset ja taustaiset hämeenlinnalaiset yhteen lapsen oikeuksien viikolla
- Kohti uutta- hankkeen kanssa koulutettu koulujen tukioppilaita syrjintään puuttumiseen
Tehdyt toimenpiteet
- Päivitetty henkilöstölle suunnattuja ohjeita lapsivaikutusten arvioinneista ja koottu jo tehtyjä lapsivaikutusten arviointeja esimerkeiksi yhteen paikkaan
- järjestetty henkilöstölle infoja ja koulutuksia
Tehdyt toimenpiteet
- Järjestetty yhteistyössä Oma Hämeen kanssa 6. luokkalasten Kohti yläkoulua -messut
- Ohjaamolla tarjolla walk in terapiaa, palvelu laajentunut keväällä 2024 myös yläkouluikäisille
- Yläkouluilla järjestetty mielenterveysmessut vuosittain
Tehdyt toimenpiteet:
- Vaikuttamisen polku päivitetty vuoden 2023 aikana
- Saaristen koulu ollut mukana 8. luokkalaisten Vaikuta älä valita -päivissä aiempaa vahvemmin
- Ohjaamolla kokoontuu kuukausittain Nuorten ääni -ryhmä. Nuorten ääni on matalan kynnyksen vaikuttamisryhmä, joka ei vaadi sitoutumista
Lapsiystävällisyys on ajattelutapa
Lapsiystävällisyydessä on ennen kaikkea kyse ajattelutavasta ja toimintakulttuurista. Lapsiystävällisessä kunnassa lapsia ja nuoria kuunnellaan ja heille tarjotaan monipuolisia osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia. Lapset ja nuoret nähdään arvokkaina kuntalaisina ja heille halutaan tarjota turvallinen ympäristö elää, kehittyä ja kasvaa.
Hämeenlinnan kaupungissa on tehty päätökset lapsivaikutusten arvioinnin käyttöönotosta kaupunginhallituksessa sekä sivistys- ja hyvinvointilautakunnassa että kaupunkirakennelautakunnassa vuonna 2020. Kaikista merkittävistä lapsiin ja nuoriin kohdistuvista päätöksistä tehdään lapsivaikutusten arviointi. Keskeinen osa tätä arviointia on lasten kuuleminen.
Kuinka lapsia kuullaan ja miten lapset voivat vaikuttaa?
Hämeenlinnassa on tehty jo paljon lasten ja nuorten osallisuuteen liittyviä toimenpiteitä. Lapsia ja nuoria kuullaan arjessa niin päiväkodeissa, kouluissa kuin vapaa-ajalla. Kouluissa yhteisöllinen toiminta kattaa koko henkilökunnan ja oppilaskuntatoiminnan. Lastenkulttuuria on saatavilla monipuolisesti päiväkodeista yläkouluihin ja harrastuksia on tarjolla eri puolilla Hämeenlinnaa.
Lasten ja nuorten asioita pidetään tärkeinä ja heidän hyvinvointinsa ylläpitämiseksi ja kehittämiseksi panostetaan paljon. Lasten ja nuorten ääni on saanut vahvan aseman kaupungin päätöksenteossa (mm. lautakuntien ja kaupunginvaltuuston edustajapaikat.)
Yleinen ilmapiiri ja asenteet ovat muuttunut suotuisammaksi ja lapset ja nuoret otetaan nyt paremmin huomioon suunnittelussa ja päätöksenteossa.
Hämeenlinnassa on satsattu lasten ja nuorten hyvinvointiin vahvistamalla osallisuutta ja vaikuttamista erilaisin toimenpitein:
- Vuoden 2011 alusta otettiin käyttöön ”Vaikuttamisen polku”, joka toimii lasten ja nuorten osallisuutta ohjaavana asiakirjana. Vaikuttamisen polun tarkoituksena on antaa kaikille lapsille ja nuorille mahdollisuus vaikuttaa omaan elämäänsä ja toimintaympäristöönsä.
- Varhaiskasvatuksessa lapsen osallisuus on keskeinen arvo sekä toimintaperiaate, joka näkyy Hämeenlinnan kaupungin varhaiskasvatussuunnitelmassa.
- Kerhotoiminnan kautta saadaan jokaiselle lapselle ainakin yksi harrastus. Harrastus ihan lähellä -toiminnan kautta tarjotaan monipuolisia mahdollisuuksia harrastamiseen ala- ja yläkoululaisille.
- Hämeenlinnan Nuorisovaltuusto on nuorten edunvalvojana ja äänitorvena toimiva vaikuttajaryhmä, joka on edustettuna kaupunginvaltuustossa ja lautakunnissa.
- ”Vaikuta – älä valita” eli V-päivä on vuosittain järjestettävä osallistavan budjetoinnin prosessi 8. luokkalaisille.
- Hämeenlinnassa on tehty lasten kulttuurilupaus: Lukuvuoden jokaisena lauantaina on tarjolla laadukasta lastenkulttuuria; näyttelyitä, näytelmiä, työpajoja, konsertteja ja tapahtumia. Viikon kulttuuritärpit kootaan yhteiselle Lasten lauantai -listalle.
Aiheeseen liittyvät
Valoilmiö-festivaali etsii osallistujia jättiläisvalonukke-työpajoihin
18.9.2024
Valoilmiö-festivaali kutsuu lapsi-aikuinen -työpareja mukaan ainutlaatuisiin Jättiläsivalonukke-työpajoihin.
Vauvan päivää juhlitaan Poltinahon seurakuntatalolla
12.9.2024
Vauvan päivää vietetään tänä vuonna 27.9.2024. Hämeenlinnan Vauvan päivän tapahtuma järjestetään jo toistamiseen Poltinahon seurakuntatalolla. Ohjelmaa on tarjolla klo 13-17. Mukana päivässä ovat Hämeenlinnan kaupungin …
Syksyn Lasten lauantait käynnistyvät
3.9.2024
Hämeenlinna kaupungin ja kulttuuritoimijoiden yhteisen lastenkulttuurilupauksen mukaisesti lapsille tarjotaan taas maksuttomia kulttuurikokemuksia. Syksyn Lasten lauantait käynnistyvät Kulttuurikeskus ARXin gallerian työpajalla. Pää pilvissä -näyttelyn yhteydessä kävijät …
Yhteisiä taide-elämyksiä ja kulttuuriperintöä Kulttuuripolulta
15.8.2024
Hämeenlinnan ja lähikuntien lasten arjessa kulkee vuosia jatkuva kokemusten polku, josta moni aikuinen ei tiedä. Kulttuurikeskus ARX on jo toistakymmentä vuotta tuottanut kulttuurikasvatussuunnitelmaa eli Kulttuuripolkua …
Aiheeseen liittyvät blogit
Tarinoita lapsiystävällisestä Hämeenlinnasta: Hämeenlinna vauvaperheen silmin
28.9.2023
Meidän perheeseen kuuluu itseni lisäksi mies ja juuri kaksi vuotta täyttänyt taapero sekä 11 kk ikäinen vauva. Molemmat lapset ovat vielä kotona, tällä hetkellä mies …
Tarinoita lapsiystävällisestä Hämeenlinnasta: Nuorisotila Säihke – ”Safe place sateenkaarinuorille + hyvät vibat”
2.6.2023
Nuorisotila Säihke on Hämeenlinnan sateenkaarisensitiivinen nuorisotila, joka kokoontuu kerran kuussa. Nuorisotila on perustettu nuorten toiveista keväällä 2020, ja sitä ohjaa kaksi ohjaajaa. Nuorisotilan toiminta on …
Tarinoita lapsiystävällisestä Hämeenlinnasta: Nuorisovaltuustossa saa harjoitella elämän kannalta tärkeitä taitoja
27.1.2023
”Olen aina ollut kiinnostunut vaikuttamisesta ja olin toiminut kouluni oppilaskunnassa jo jonkun aikaa ennen kuin löysin nuorisovaltuuston. Liityin Hämeenlinnan NuVaan syksyllä 2017 ja jatkoin NuVa-polkuani …