Lapsiystävällinen Hämeenlinna
Hämeenlinnan kaupunki sai ensimmäisenä Suomessa UNICEFin myöntämän lapsiystävällinen kunta –tunnustuksen vuonna 2013. Tunnustuksen saa, kun kunta sitoutuu kestävään kehittämistyöhön lasten ja nuorten osallisuuden ja hyvinvoinnin eteen. Kaupungin tunnustus on uusittu jokaisella arviointikerralla (2015, 2017 ja 2021).
Uusimman tunnustuksen Hämeenlinna sai joulukuussa 2021 ja se on voimassa seuraavat neljä vuotta, vuoden 2025 loppuun saakka. Tunnustuksen myötä kaupunki on sitoutunut jatkamaan kehittämistyötä lapsiystävällisyyden eteen työlle laaditun toimintasuunnitelman mukaisesti. Toimintasuunnitelmaan on asetettu seuraavat tavoitteet:
- Kunta perehdyttää kunnan viranhaltijat, työntekijät ja luottamushenkilöt paremmin lapsen oikeuksiin
- Kunta ehkäisee syrjintää vaikuttamalla kuntalaisten asenteisiin
- Kunta ottaa lapsivaikutusten arvioinnin päätöksenteon yhteydessä systemaattisesti käyttöön
- Kunta tukee lasten ja nuorten mielenterveyden rakentumista arjessa
- Kunta varmistaa haavoittuvassa asemassa olevien lasten osallisuuden toteutumisen
- Kunta ehkäisee ja puuttuu koulukiusaamiseen
Toimintamallin toteutumista ohjaa ja seuraa poikkihallinnollinen koordinaatioryhmä, jonka puheenjohtajana toimii sivistys- ja hyvinvointijohtaja Päivi Raukko. Koordinaatioryhmässä 3. sektoria edustavat Lasten liikunnan tuki ry, Hämeenlinnan seudun 4H yhdistys, MLL:n Hämeen piiri sekä Hämeenlinnan seudun vanhempainyhdistys ry.
Hämeenlinnan kaupungin ja hämeenlinnalaisten kulttuurilaitosten 15.11.2019 tekemän lupauksen mukaisesti Hämeenlinnassa on lukuvuoden jokaisena viikonloppuna tarjolla laadukasta lastenkulttuuria; työpajoja, esityksiä, konsertteja ja muita tapahtumia. Katso tarkempi ohjelma Lasten lauantain -sivuilta. Lisäksi Hämeenlinnan kulttuurilaitosten yhteinen kulttuurikasvatussuunnitelma Kulttuuripolku tarjoa kulttuurielämyksiä vierailujen, esitysten ja työpajojen muodossa ihan koko ikäluokalle. Elokuun vaihteessa Hämeenlinnassa vietetään Hippaloita, joka on Suomen vanhin eri taiteenlajeja yhdistävä lastenfestivaali. Myös festivaalin työpajoja tuotetaan lastenkulttuurilupauksen mukaisesti paikallisten kulttuurilaitosten yhteistyönä. Marraskuussa Valoilmiö -festivaalin toteutukseen osallistetaan myös laajasti alueen lapsia ja nuoria.
Lapsiystävällisyys on ajattelutapa
Lapsiystävällisyydessä on ennen kaikkea kyse ajattelutavasta ja toimintakulttuurista. Lapsiystävällisessä kunnassa lapsia ja nuoria kuunnellaan ja heille tarjotaan monipuolisia osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia. Lapset ja nuoret nähdään arvokkaina kuntalaisina ja heille halutaan tarjota turvallinen ympäristö elää, kehittyä ja kasvaa.
Hämeenlinnan kaupungissa on tehty päätökset lapsivaikutusten arvioinnin käyttöönotosta kaupunginhallituksessa sekä sivistys- ja hyvinvointilautakunnassa että kaupunkirakennelautakunnassa vuonna 2020. Kaikista merkittävistä lapsiin ja nuoriin kohdistuvista päätöksistä tehdään lapsivaikutusten arviointi. Keskeinen osa tätä arviointia on lasten kuuleminen.
Hämeenlinnassa tehdään lapsibudjetointia: ensimmäisen kerran vuonna 2021 vuosien 2019-2020 taloustiedoista. Lapsibudjetointi tarkoittaa kunnan talouden tarkastelua lapsen oikeuksien näkökulmasta. Sen avulla jäljitetään kaikkien kunnan toimijoiden lapsiin käyttämät määrärahat ja sen avulla kunta voi tarkastella julkisten varojen käyttöä lapsiin kokonaisuutena. Lapsibudjetoinnissa käytetään omaa lapsibudjetoinnin sovellusta.
Osallisuuden ja vaikuttamisen vahvistamista
Hämeenlinnassa on tehty jo paljon lasten ja nuorten osallisuuteen liittyviä toimenpiteitä. Lapsia ja nuoria kuullaan arjessa niin päiväkodeissa, kouluissa kuin vapaa-ajalla. Kouluissa yhteisöllinen toiminta kattaa koko henkilökunnan ja oppilaskuntatoiminnan. Lastenkulttuuria on saatavilla monipuolisesti päiväkodeista yläkouluihin ja harrastuksia on tarjolla eri puolilla Hämeenlinnaa.
Lasten ja nuorten asioita pidetään tärkeinä ja heidän hyvinvointinsa ylläpitämiseksi ja kehittämiseksi panostetaan paljon. Lasten ja nuorten ääni on saanut vahvan aseman kaupungin päätöksenteossa (mm. lautakuntien ja kaupunginvaltuuston edustajapaikat.)
Yleinen ilmapiiri ja asenteet ovat muuttunut suotuisammaksi ja lapset ja nuoret otetaan nyt paremmin huomioon suunnittelussa ja päätöksenteossa.
Hämeenlinnassa on satsattu lasten ja nuorten hyvinvointiin vahvistamalla osallisuutta ja vaikuttamista erilaisin toimenpitein:
- Vuoden 2011 alusta otettiin käyttöön ”Vaikuttamisen polku”, jonka tarkoituksena on antaa kaikille lapsille ja nuorille mahdollisuus vaikuttaa omaan elämäänsä ja toimintaympäristöönsä.
- Päiväkodeissa on käytössä Satakieli-pedagogiikka, jonka mukaan lapsella on sata tapaa pohtia, leikkiä ja puhua. Työmenetelmänä on pedagoginen dokumentointi ja teematyöskentely.
- Kerhotoiminnan kautta saadaan jokaiselle lapselle ainakin yksi harrastus. Harrastus ihan lähellä -hankkeen kautta tarjotaan monipuolisia mahdollisuuksia harrastamiseen ala- ja yläkoululaisille.
- Hämeenlinnan Nuorisovaltuusto on nuorten edunvalvojana ja äänitorvena toimiva vaikuttajaryhmä, joka on edustettuna kaupunginvaltuustossa ja lautakunnissa.
- Erilaisia kuulemismenetelmiä on kokeiltu ja kehitetty edelleen. ”Vaikuta – älä valita” eli V-päivä järjestetään vuosittain 8. luokkalaisille.
- Hämeenlinnassa on tehty lasten kulttuurilupaus: Lukuvuoden jokaisena lauantaina on tarjolla laadukasta lastenkulttuuria; näyttelyitä, näytelmiä, työpajoja, konsertteja ja tapahtumia. Viikon kulttuuritärpit kootaan yhteiselle Lasten lauantai -listalle.

Aiheeseen liittyvät
Parasta Lapsille ry lahjoittaa Linnanmäki-rannekkeita Nummen yhtenäiskoulun oppilaille
31.5.2023
Lastensuojelujärjestö Parasta Lapsille ry on ilolla ilmoittanut lahjoittavansa Hämeenlinnan kaupungille 100 kappaletta Linnanmäki-rannekkeita. Lahjoitus toteutetaan Näe Hyvä -hengessä ja sen tarkoituksena on palkita Nummen yhtenäiskoulun …
Lasten lauantaina metsäretkeillään ARXissa
25.5.2023
Kulttuurikeskus ARXin huippusuositun Metsäretki-näyttelyn viimeisenä avoinnaolo päivänä eli 27.5. vietämme metsäistä Lasten lauantaita klo 10-14. Kutsumme lapsia perheineen metsäretkelle liikkumaan musiikin ja luonnonäänien tahtiin. Tanssityöpajan kesto n. …
Hämeensaaren Kesäkatu avautuu jälleen
25.5.2023
Hämeenlinnan kaupunki toteuttaa myös tulevana kesänä Hämeensaaren Kesäkatu -konseptin. Viime vuotiseen tapaan Kesäkadulle voi kuka tahansa järjestää oman tapahtumansa ja olla samalla luomassa kaupunkilaisille yhteistä …
Hippaloiden ohjelma julkistettu: Musiikkisirkusta, varjoteatteria ja Ammuu!
24.5.2023
Lasten taidefestivaali Hippalot järjestetään Hämeenlinnan Verkatehtaalla 3.-6.8. Tänä vuonna laitetaan kädet multaan, kastellaan kukkia ja tutkitaan ötököitä puutarha-teemalla. Lastenkulttuuri valtaa Verkatehtaan juuri ennen koulujen alkua …
Aiheeseen liittyvät blogit
Tarinoita lapsiystävällisestä Hämeenlinnasta: Nuorisotila Säihke – ”Safe place sateenkaarinuorille + hyvät vibat”
2.6.2023
Nuorisotila Säihke on Hämeenlinnan sateenkaarisensitiivinen nuorisotila, joka kokoontuu kerran kuussa. Nuorisotila on perustettu nuorten toiveista keväällä 2020, ja sitä ohjaa kaksi ohjaajaa. Nuorisotilan toiminta on …
Tarinoita lapsiystävällisestä Hämeenlinnasta: Nuorisovaltuustossa saa harjoitella elämän kannalta tärkeitä taitoja
27.1.2023
”Olen aina ollut kiinnostunut vaikuttamisesta ja olin toiminut kouluni oppilaskunnassa jo jonkun aikaa ennen kuin löysin nuorisovaltuuston. Liityin Hämeenlinnan NuVaan syksyllä 2017 ja jatkoin NuVa-polkuani …
Tarinoita lapsiystävällisestä Hämeenlinnasta: Kokemusraportti – viihtymistä puistoissa
28.1.2022
Leikkipuisto Hirsimäessä Tällä kertaa kirjoitan Hirsimäessä, tarkemmin Kuralassa sijaitsevasta leikkipuistosta. Leikkipuisto on hieman sivummalla ja lähistöllä asuvat siitä enemmän tietävät. Puisto on hetki sitten valmistunut …
Tarinoita lapsiystävällisestä Hämeenlinnasta: Kokemusraportti – Mahtavat ulkoilumahdollisuudet Ahvenistolla ja Aulangolla
26.1.2022
Ahveniston luontopolku Tänään aamulla päätin, että haluan lähteä jonnekin luontopolulle, jossa en ole ollut vähään aikaan. Pyysin kaverini mukaan ja päädyimme lähtemään Ahveniston luontopolulle. Ahvenistolta …