Tarinoita lapsiystävällisestä Hämeenlinnasta: Nuorisotila Säihke – ”Safe place sateenkaarinuorille + hyvät vibat”

Nuorisotila Säihke on Hämeenlinnan sateenkaarisensitiivinen nuorisotila, joka kokoontuu kerran kuussa. Nuorisotila on perustettu nuorten toiveista keväällä 2020, ja sitä ohjaa kaksi ohjaajaa. Nuorisotilan toiminta on tarkoitettu 13-20 vuotiaille nuorille.

Toimintaa toteutetaan nuorten toiveiden pohjalta – yhdessä on muun muassa leivottu, askarreltu pinssejä sekä pelattu erilaisia pöytäpelejä.

Näiden asioiden lisäksi Säihke tarjoaa turvallisemman tilan pohdinnoille ja ajatuksille. Nuori saa tukea kahdesta turvallisesta aikuisesta ja pääsee kohtaamaan samanhenkisiä nuoria, joiden kanssa voi pohtia ääneen esimerkiksi omaa seksuaalisuuttaan.

Säihke tarjoaa inklusiivista tietoa sateenkaarevista aiheista, ja tilassa jokainen saa olla rennosti oma itsensä.

Viimeisellä Säihkeen kerralla nuorilta kysyttiin, mitä he haluaisivat kertoa Säihkeestä muille. Kirjoituksissa toistui turvallisen tilan tuntu, ”safe place sateenkaarinuorille + hyvät vibat”, kuten yksi nuori kirjoitti. Ohjaajien tehtävänä onkin luoda ympäristö, jossa omia ajatuksia voi sanoittaa ja kertoa ääneen. Säihkeellä on hyvin keskusteleva ja pohdiskeleva ilmapiiri ja nuoret pääsevät purkamaan ajatuksiaan ryhmässä. Vertaistuki onkin yksi tärkeä osa Säihkeen toimintaa, nuori ei ole yksin ajatustensa ja tunteidensa kanssa. 

Nuorisotilalle saa tulla juuri sellaisena kuin on – Säihkeellä ei tarvitse kertoa itsestään mitään, jos ei halua. Säihke on nuorten vapaa-ajan toimintaa, joten se on täysin vapaaehtoista nuorille.

”Tosi kiva paikka ja ihanat aikuiset. – Aina täällä on tosi kivaa kun tulee, vaikka vaan puhuttais <3”

– Säihkeen kävijä
kuvituskuva
Kuvakollaasi Nuorisotila Säihkeen toiminnasta

Teksti ja kuva: Nuorisotyöntekijä Olga Nisumaa + nuoret

Hämeeenlinnan lapsiystävällinen kunta 10v logo