Metsäeskareiden kierrätysnäyttely ”Hyvää peliä kaikille” avautuu pääkirjastossa

Hämeenlinnan kaupungin varhaiskasvatuksessa on kehitetty liki kahdenkymmenen vuoden ajan luonto- ja metsäpedagogiikkaan perustuvaa metsäryhmätoimintaa. Tänä toimintavuonna Hämeenlinnan varhaiskasvatuksessa on ollut kymmenen kunnallista metsäryhmää ja muutama yksityisen päiväkodin metsäryhmä eri puolilla kaupunkia. Lisäksi useissa päiväkodeissa toimii luontopainotteisia retkeilyryhmiä.

Metsäryhmät lähtevät aamuisin päiväkodilta reppuineen omalle kodalle oli sää mikä hyvänsä. Kodalla vietetään aamupäivä leikkien, oppien sekä tutustuen luontoon ja ruokaillen. Kylmien kelien aikana kodassa sytytetään tulet ja lämmitetään nuotiolla voileipiä.

”Metsässä voi lasten kanssa tehdä ihan mitä vain ja se on luovaan leikkiin sekä oppimiseen mitä parhain ympäristö. Yleensä lapset viihtyvät metsäryhmissä hyvin ja takaisin päiväkodille palataan kotaruokailun jälkeen iltapäivällä, jolloin liitytään mukaan muun päiväkodin toimintaan”, kuvailee metsäryhmätoimintaa Hämeenlinnan kaupungilla koordinoiva päiväkodinjohtaja Anette Siltanen.

Roskista ja luonnon materiaaleista rakennettu pelinäyttely kirjastolla

Metsäryhmät pitivät viime keväänä oman näyttelynsä Hämeenlinnan kirjastossa. Tuolloin aiheena oli ”Metsän turha salaisuus”, joka perustui lasten kotoaan tuomiin turhiin tavaroihin ja niille luovasti löydettyihin uusiin käyttömahdollisuuksiin.

Nyt ryhmät ovat jälleen koonneet mukavan näyttelyn kirjastolle, jonka teemana on pelaaminen. Näyttely kantaa nimeä ”Hyvää peliä kaikille”. Näyttelyn nimi on yhden metsäryhmän lasten ideoima.

”Idea yhteisnäyttelyymme lähti kierrätysmateriaaleista, jota meillä päiväkodeissa on kaikilla paljon. Nostelimme niitä esiin ja mietimme, mitä näistä voisi rakentaa. Meillä on myös rikkoutuneita pelejä, ja siitä syntyi idea, että jos käyttäisimme niitäkin ja loisimme kierrätysmateriaalista ihan uusia pelejä”, kertoo lastenhoitaja Anne Ihamäki Rengon päiväkodista.

Metsäryhmien askartelema peli, jota lastenhoitaja esittelee.

Anne Ihamäki esittelee metsäryhmän tekemää peliä, joka on tehty roskista.

Peli-idea kierrätysmateriaaleista ja luonnon löydöistä lähti liikkeelle kaikissa Hämeenlinnan metsäryhmissä ja eri puolilla kaupunkia on syntynyt kevään aikana mitä mielikuvituksellisempia pelejä, joita toukokuussa voi ihastella, ja myös itse pelata, Hämeenlinnan pääkirjaston lastenosaston aulassa. Peli-ideaan lähti mukaan suuri osa Hämeenlinnan metsäryhmistä.

Näyttely avataan 6.5., ja se on avoinna 6.5.2024 -20.5.2024 kirjaston aukioloaikoina.

”Kirjasto on suhtautunut ideoihimme näyttelyistä aina tosi mukavasti. Saamme heiltä tilat ja tietysti näyttelyymme paljon kävijöitä, koska kirjastossa käy päivittäin satoja ihmisiä”, kertoo Siltanen.

Lapset pelisuunnittelijoina

Näyttelyssä on kaikkiaan kymmenkunta peliä, joista yksi on ulkopeli, jota ei valitettavasti voi kirjaston näyttelyssä pelata. Ideoita peleihin on saatu olemassa olevista peleistä, niin Kimblestä kuin muistipeleistä sekä pallopeleistä.

”Lapsilta on tullut kyllä todella mainioita ideoita. Meillä Hirsimäessä oli muutamia tosi vanhoja muistipelikortteja, joissa on eläimiä ja siitä alkoi ideointi millainen peli näistä rakentuisi. Lopputuloksena on muistipeli, jossa pitää osata yhdistää elämiä ja mitä ne syövät”, kertoo varhaiskasvatuksen opettaja Susanna Purhonen.

Metsäryhmien askartelema peli.
Metsäryhmien askartelema muistipeli eläinten ruuista.

Rengon metsäryhmä teki perinteisen kuulapelin, jossa kuulaa pitää kuljettaa styroksialustaa pitkin pudottamatta aina tornien ja vallihautojen sekä siltojen yli.

”Meillä kaikki lähti käyntiin styroksisesta alustasta, jota pyörittelimme ja mietimme, mikä tästä tulisi. Lapset keksivät rakentaa roskista linnan tornit, kun Hämeenlinnan linna on meille kovin tuttu. Sitten askarreltiin vallihaudan sillat, maalattiin ja noin metri kertaa metrin kokoinen pelialusta olikin valmis”, kertoo Ihamäki.

Kuulapeli on yhteistyöpeli eli kaksi pelaa vastakkain ja tavoitteena on yhdessä kuljettaa kuula halki linnan vallien ja siltojen perille.

”Eli tässä ei kilpailla kaveria vastaan, vaan yhteistyössä kallistellaan lautaa eri suuntiin”, jatkaa Ihamäki.

Kimbleä ja saappaanheittoa

Kutalan metsäryhmässä valmistui Kimble, jossa kaikki alkoi puupöllistä ja peukalonpään kokoisten kivien keruusta.

”Keräsimme kiviä ja kannoimme niitä repuissa. Yhdessä sitten valitsimme sopivat kivet peliin. Mukava oli peliä työstää, vaikka välillä tuumimme, että tuleekohan tästä ikinä mitään valmista”, kertoo varhaiskasvatuksen opettaja Johanna Korhonen Kutalan metsäryhmästä.

”Meillä on myös päiväkodissamme valtava määrä kumisaappaita. Joka toimintakauden lopussa saappaita jää aina yli, kun perheet eivät vie pieniä saappaita meiltä pois. Siksi mietimmekin, että pitäisiköhän järjestää saappaanheitto ajatuksella: Heitä saapas niin kauas päiväkodista kuin ulottuu, äläkä tuo enää takaisin”, naurahtaa Korhonen.

Metsäryhmien kota Rengossa.
Metsäryhmien kota Rengossa on kodikas paikka.

Luontokasvatusta parhaimmillaan

Sen lisäksi, että pelien rakentaminen on vaatinut ideointia ja askartelemista yhdessä, se on saanut lapsia ajattelemaan, miten roskia voidaan hyödyntää uudelleen.

”Rakentamisen yhteydessä on käyty paljon keskustelua roskista, kierrätyksestä ja luonnon suojelemisesta. Tuokin on ollut jonkun roska ja mitä siitä voisi rakentua. Kaiken ei tarvitse olla uutena hankittua kaupasta”, kuvailee Ihamäki.

Kun näyttely päättyy 20.5.2024 pelit siirtyvät kirjastosta hämeenlinnalaispäiväkoteihin pelattaviksi, jos niistä on vielä jotain jäljellä. Siten niistä pääsevät hyötymään vielä näyttelyn jälkeenkin monet lapset.

”Hyvää peliä kaikille” -näyttely
Hämeenlinnan pääkirjasto, Lukiokatu 2
avoinna 6.5.2024-20.5.2024

Tutustu, kokeile ja pelaa sekä jätä terveisesi vieraskirjaan, niin saamme tietää mitä tykkäsit peleistä!

Teksti ja kuvat: Kaisa Paavilainen