Palkittu! Fiksua työtä, syksy 2022: Sateenkaarisensitiiviset #ihanahellä-pussit juhlivat seksihelteitä ja edistävät nuorten yhdenvertaisuutta!

Kehitimme etsivän nuorisotyön tiimissä nuorille jaettavaksi sateenkaarisensitiivisen materiaalin, jossa seksiä ja seksuaalisuutta lähestytään myönteisesti ja ilon kautta, turvaseksitaitoja unohtamatta. Halusimme suunnata aivan uudentyyppisen seksuaali- ja rakkauskasvatusmateriaalin oman työmme kohderyhmälle eli n. 16-29 –vuotiaille nuorille ja nuorille aikuisille.

Me etsivät nuorisotyöntekijät olemme asiakastyössämme huomanneet, että seksistä ja seksuaalisuudesta on todella tärkeää jakaa laadukasta, ajantasaista ja sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöt huomioivaa materiaalia. Nuoret ovat fiksuja ja ottavat paljon itsenäisestikin selvää heitä kiinnostavista asioista. #ihanahellä –pusseissa erityistä onkin se, että niissä kuuluu ja näkyy myös nuorisotyön ammattilaisten ääni. Pusseihin on sujautettu mm. makukondomeja ja liukuvoidetta, ohje suuseksisuojan valmistamista varten, erilaisia esitteitä ja muita pieniä kesäherkkuja. Näiden ihanien lahjapussien avulla olemme päässeet tekemään konkreettista yhdenvertaisuustyötä liikkuessamme kesäisellä kentällä.

Pussin sisältöön on ensisijaisesti tarkoitus tutustua omassa rauhassa, yksin tai oman kaverin/kumppanin tai kumppanien kanssa. Kokemuksemme mukaan #ihanahellä –pussi on kuitenkin toiminut myös tärkeiden keskustelujen herättelijänä esim. nuoren ja tämän vanhemman välillä tai pienessä turvallisessa ryhmässä nuorisotyöntekijän ohjaamana. #ihanahellä –pussi toimii esimerkiksi omaa identiteettiään pohtivan nuoren apuna mielessä pyörivien asioiden puheeksi ottamisessa.

#ihanahellä -pusseja on laitettu jakoon ainakin piknikillä, uimarannoilla, puistoissa, kaduilla ja toreilla, kauppakeskuksessa, nuorisotyön kesäpakussa ja Ohjaamo Stagen aulassa: keskellä nuorten tavallista elämää. Me kohtaamistyön ammattilaiset olemme kokeneet tämän aivan loistavaksi, uutta luovaksi ja innostavaksi menetelmäksi – materiaali on saanut tunnettuutta etenkin somessa ja nuoret ovat ottaneet sen vastaan isolla kiitoksella.

Ensimmäiset #ihanahellä –pussit (100kpl) lähtivät maailmalle kesällä 2021, teemanaan seksuaalioikeudet ja monimuotoisuuden juhliminen. Kesällä 2022 #ihanahellä –pussi on nostanut esiin ihmissuhteiden upeaa moninaisuutta. Lämpimän vastaanoton saanutta työmuotoa on tarkoitus jatkaa ja kehittää edelleen osana nuorisopalvelujen monipuolista kesätoimintaa ja isompaa sateenkaarisensitiivisen nuorisotyön kokonaisuutta. Katseet on jo käännetty kohti rakkauden kesää 2023!

Kehittäjät

Emmi Karhutaival, Etsivä nuorisotyö
Maria Peltola, Etsivä nuorisotyö
Nella Rantalaiho, Etsivä nuorisotyö
Tiina Hämäläinen, Etsivä nuorisotyö
Toni Koski, Etsivä nuorisotyö
Eevi Harju, Etsivä nuorisotyö

Fiksua työtä-blogi esittelee Hämeenlinnan kaupungin työntekijöiden kehittämiä arjen innovaatioita ja onnistumistarinoita.