Fiksua työtä 2024: Keskiaikapiknik – tietoa, toimintaa ja elämyksiä lukemisen ympärillä

Halusimme kevään lopuksi koota yhteen ne 5. luokat, joiden kanssa olimme työskennelleet koko lukuvuoden ja viedä oppilaat tarinoiden maailmaan tavanomaisesta poikkeavin tavoin. Pienestä idean siemenestä kasvoi iso tapahtumapäivä, jonka paikaksi valittiin pääkirjasto ja linna puistoineen.  

Ohjelma sisälsi Ilari Aallon luennon Vanajaveden alueen historiasta sekä toimintapisteitä, joita ryhmät kiersivät: Linnanpuistossa miekkailtiin boffereilla ja improvisoitiin roolivaatteissa, Tykkitornissa kirjoitettiin tarinoita ja keskiaikayhdistyksen krouvissa maisteltiin keskiaikaisia makuja. Kirjaston työryhmäläiset keskiaikavaatteissaan ja viirejä kantaen toimivat ryhmien oppaina. Yhteistyökumppaneiksi saimme Todellisuuspakolaiset, Hämeenlinnan keskiaikayhdistyksen sekä Vapaaehtoiskeskus Pysäkin.  

Tapahtumasta tulee vielä puolen vuoden jälkeenkin erinomaista palautetta. Näin isona sitä ei voida toistaa, mutta sen elementit soveltuvat sekä lukutaitotyöhön että muihin tapahtumiin. Meille tekijöille se oli aivan erityinen päivä, joka vaati paljon erityisosaamista, organisointia ja tiivistä yhteistyötä pääkirjaston ja lähikirjastojen välillä, mutta joka myös opetti ja palkitsi.

Kehittäjät 

Ulla Karila, informaatikko
Minna Hiiri, kirjastovirkailija
Pirkko Nurminen, kirjastovirkailija
Enna Paitsola-Nordlund, kirjastovirkailija
Päivi Ruuskanen, kirjastonhoitaja

Fiksua työtä -blogi esittelee Hämeenlinnan kaupungin työntekijöiden kehittämiä arjen innovaatioita ja onnistumistarinoita.