Fiksua työtä 2024: KirjastoJelppari tuo iloa kirjastoihin ja apua asiointiin

Syksyllä 2023 Vapaaehtoiskeskus Pysäkin ja Hämeenlinnan kaupunginkirjaston yhteistyönä kehitettiin ja käynnistettiin toivottu KirjastoJelppari-toiminta. Se alkoi syksyn avoimilla vapaaehtoisten koulutuksilla ja tutustumisilla kirjaston palveluihin ja tapahtumiin. Hämeenlinnan kirjastoissa on järjestetty tietoiskuja KirjastoJelppari-toiminnasta sekä asiakkaille että vapaaehtoistoiminnasta kiinnostuneille. KirjastoJelppari-vapaaehtoiset voivat toimia mm. ikääntyvän asiointiapuna, tukea kotikirjastopalvelua, lähteä kaveriksi kirjaston tapahtumiin tai olla järjestämässä toimintaa kirjastoissa.

KirjastoJelpparit auttoivat syksyllä kirjaston tapahtumien järjestelyissä sekä toimivat leffa- ja pelikavereina kaikenikäisille. Vapaaehtoiskeskus Pysäkki, Hämeen Setlementti ja kirjasto järjestivät myös yhteistyössä huiman suosion saaneen Villasukkatanssit 23.11., jossa tanssittiin pääkirjaston Avolavalla karaoken tahtiin villasukat jalassa.

Toiminnan myötä niin vapaaehtoiset kuin kirjaston asiakkaat ovat saaneet uusia elämyksellisiä kohtaamisia, rohkaisua kirjaston palveluiden käyttöön, vertaistukea ja yhteisöllisyyttä. Jatkossa vapaaehtoiset voivat toimia entistä tiiviimmin apuna muun muassa kotikirjastopalvelussa.

Kehittäjät

Jenni Orjasniemi, vapaaehtoistoiminnan suunnittelija
Erika Kallinen, informaatikko
Marianne Maatraiva-Sinisilta, vapaaehtoistoiminnan suunnittelija
Sanna Salminen, vapaaehtoistoiminnan vastaava suunnittelija
Katja Kopra, vapaaehtositoiminnan suunnittelija

Fiksua työtä -blogi esittelee Hämeenlinnan kaupungin työntekijöiden kehittämiä arjen innovaatioita ja onnistumistarinoita.