Palkittu! Fiksua työtä 2024: Lasten puutarha, kaupunkitilaa kaikille

Lasten puutarha antaa tilaa kaupunkilaisille tehdä itse ja osallistua sekä viettää aikaa Verkatehtaan alueella. Lasten puutarha luo kaupunkitilan, jossa kaupunkilaisten luovuus saa näkyä. Se on puutarha pihattomalle, jossa jokaisella on mahdollisuus hoitaa ja vaalia istutettuja kasveja. Lasten puutarha luo myös kukkivan keitaan hyönteisille ja sitä kautta ylläpitää kaupunkiympäristön monimuotoisuutta.

Keväällä 2023 rakennettu puutarha on kerännyt kasvien ja istutusten äärelle erityisesti pieniä kävijöitä, mutta alueella ovat viihtyneet myös nuoret ja läheisen palvelutalon asukkaat.


Haemme kehittäjäpalkintoa ARXin Lastenpuutarhan tekijöille taidekasvattaja Auni Tuoviselle ja kulttuuriohjaaja Markku Pirttiniemelle.

Lasten puutarha sijaitsee Verkatehtaan ja Hämeenlinnan taidemuseon välisellä alueella. Se on läpikulkualue Verkatehtaan alueen kävijöille. Aiemmin noin 200 m2 alueella oli vain soraa eikä sitä hyödyntänyt kukaan. ARXissa lähdettiin taidekasvattaja Auni Tuovisen ideasta suunnittelemaan alueelle lasten puutarhaa. Tavoitteena oli luoda suunnitelmat ja toteutus mahdollisimman osallistavasti ja yhteisöllisesti ARXin asiakkaiden kanssa.

Puutarhan ideat ja koristelu ovat lasten käsialaa. Kokonaisuuden on rakentanut taidekasvattaja Tuovisen kanssa ARXin kulttuuriohjaaja Markku Pirttiniemi, joka on ammattitaidollaan varmistanut, että puutarha kestää käytössä ja on asiakkailleen turvallinen. Suurten linjojen hoidosta vastaa yhdessä ARXin kanssa kaupungin viheralueiden hoidosta vastaava yksikkö.

Lasten puutarha suunniteltiin alun perin Hippaloiden puutarhavuoden kunniaksi, mutta alkuperäinen ajatus väistyi pian ja se saa olla olemassa ainakin kolme vuotta.

Kehittäjä

Auni Tuovinen, taidekasvattaja
Markku Pirttiniemi, kulttuuriohjaaja

Fiksua työtä -blogi esittelee Hämeenlinnan kaupungin työntekijöiden kehittämiä arjen innovaatioita ja onnistumistarinoita.