Palkittu! Fiksua työtä 2024: Luovasti liikkuen ja leikkien

Olen perhepäivähoitaja. Joulukuussa 2022 ehdotin hoitolasten vanhemmille, että voisin pitää joka päivä ohjattua sisäliikuntaa ulkoliikunnan lisäksi. Erityisesti siksi, koska koin, että ryhmässäni oleva lapsi tarvitsi motoristen taitojen kehittämistä tosi paljon. Toiminta alkoi tammikuussa 2023 ja jatkuu edelleen.

Kirjastosta lainasin sopivaa kirjallisuutta ja musiikkia. Etsin ideoita Pinterest-sovelluksesta sekä Googlesta eri hakusanoilla. Kaksi kuukautta kirjasin ylös kaikki liikuntatuokiot. Nyt omistan 3 kansiollista kivoja liikunta- ja leikki-ideoita, joita olen vienyt muidenkin hoitajien/hoitolasten iloksi.

Hyvin äkkiä huomasin, että liikuntaleikkihetkissä tapahtuu paljon muutakin oppimista kuin liikunta, esim. sosiaaliset taidot kehittyvät, on laskemista, värejä, huumoria, onnistumisen iloa ja paljon muuta. Parasta tietysti on se, että lapsen/lasten motoriset taidot kehittyivät huimasti. 

Positiivista palautetta on tullut vanhemmilta ja lähimmiltä hoitajilta, että muutoksen huomaa selvästi. Itse olen tuntenut innostusta ja onnistumista tässä asiassa. Oma kekseliäisyys ja tartu hetkeen tilannetaju kehittynyt. Aion jatkaa tätä uutta opittua toimintatapaa edelleen. 

Kuvan kortteja (liite) on käytetty toimintaan mm. seuraavasti: 

Mikä eläin, miten ääntelee, miten liikkuu, onko kotieläin vai villieläin ja miten leikittäisiin kyseistä eläintä? Apuna käytetään tarinankerrontaa, lauluja ja loruja. 

Esimerkkinä lintukortti: Lennellään lintuina (juoksua) ja etsitään matoja (langanpätkät). Vanteet on linnunpesiä, vaara vaani, jolloin kaikki linnut pesään. Kävellään takaperinkävelyä, pää kurkkii jalkojen välistä. Sanotaan toisilla kvaak kvaak, kun toinen tulee vastaan. Kun emo (eli minä) sanon kvaak, tulevat tiput emon siipien suojaan (käsien alle halaukseen). 

Kehittäjä

Tuula Kauppinen, perhepäivähoitaja

Fiksua työtä -blogi esittelee Hämeenlinnan kaupungin työntekijöiden kehittämiä arjen innovaatioita ja onnistumistarinoita.