Palkittu! Fiksua työtä, kevät 2022: Nuori – Olet tärkeä, Kaurialan koulun Ryhmis -pienryhmätoiminta

Kaurialan Ryhmis pureutuu nuorten yksinäisyyttä vastaan. Ryhmä perustettiin muutama vuosi sitten kouluterveyskyselyn tulosten pohjalta. Nuorten yksinäisyyteen ja siihen liittyviin tunteisiin tulee suhtautua vakavasti. Mitä me aikuiset voimme tehdä asian eteen?

Et ole yksin
Ryhmis tarjoaa nuorille turvallisen ja kannustavan ympäristön tutustua uusiin kavereihin, ohjaajiin sekä erilaisiin harrastusmahdollisuuksiin. Nuoret pääsevät keskustelemaan keskenään sekä ohjaajien kanssa heille tärkeistä asioista. Tarvittaessa myös hiljaiselle kohtaamiselle on tilaa. Toiminnan avulla paneudumme erilaisiin nuorten mieltä askarruttaviin asioihin. Kantavia teemoja ovat osallisuus ja yhteenkuuluvuus.

Olet merkityksellinen
Ohjaajina toimivat opo, kuraattori ja nuorisotyöntekijä. Ryhmän nuorilla on kaikilla samat lähtökohdat: haluavat uusia kavereita tai/sekä löytää jonkin harrastuksen, mutta kynnys aloittaa se yksistään on noussut liian korkeaksi. Tai uusien ihmisten tapaaminen on liian jännittävää tai muuten vaikeaa. Ryhmis toiminnalla madalletaan tuota kynnystä ja tuetaan nuorta kohtaamaan näitä hankaliksi kokemiaan asioita.

Sinä osaat
Nuoria kannustetaan osallistumaan myös toiminnan suunnitteluun. On se sitten liikuntaa, kulttuuria, taidetta tai jotain muuta, teemme sen yhdessä. Ryhmässä onkin muodostunut uusia kaverisuhteita sekä nuoria on saatu harrastusten pariin. Toiminta jatkuu edelleen.

Kehittäjät

Kimmo Laiho, oppilaanohjaaja Kaurialan koulu,
Miia Koljonen, nuorisotyöntekijä,
Heidi Mäkilä, kuraattori

Fiksua työtä -blogi esittelee Hämeenlinnan kaupungin työntekijöiden kehittämiä arjen innovaatioita ja onnistumistarinoita.