Palkittu! Fiksua työtä, kevät 2023: Päiväkotiryhmän, lapsen ja vanhempien yhteinen aktiviteettikansio

Miten saada vanhemmille kerrottua mitä olemme päiväkodissa päivän aikana tehneet? (maahanmuuttajat) 

Valokuvia ottamalla, niitä näyttämällä ja samalla nimetään asioita kuvasta kirjoittamalla asian nimen kuvan viereen. 

Näin saadaan vanhemmalle kirjoitetussa muodossa myös asiat, joihin hän voi palata esim. kotona lapsen kanssa kuvia katsoessa. 

Olen ottanut lapsesta kuvia, joissa hän esim. tekee palapeliä, lukee kirjaa, värittää, maalaa jne. Eli asioista, joita hän päivän aikana voi päiväkodissa tehdä. 

Olen sanoittanut kuvista aluksi muutamalla sanalla asioita. Vanhempi on saanut itselleen nämä kuvat, ja olemme vielä käyneet sanat läpi. 

Olen ottanut myös vanhemman mukaan toimintaan. Olemme yhdessä tehneet palapelejä, pelannut muistipelejä, noppapelejä, muovaillut jne.  

Näin vanhempi pääsee mukaan siihen, mitä päivän aikana lapsi päivähoidossa tekee. Samalla vanhempi itse harjoittelee lapsen kanssa yhdessä tekemistä. Kaikkien kulttuurissa leikki ei kuulu yhdessä lapsen kanssa tekemiseen.  

Lapsi on kertonut, että heille kotiin on ostettu palapelejä. Tämä on myös tavoite, saada toiminta kotiin. Näin tuetaan lapsen ja vanhempien yhteistä yhdessä tekemistä. 

Kansiota käydään viikoittain yhdessä läpi. Kuvien kohdalle kirjoitetaan lisää asioita. Esim. ”S katsoo kirjaa”, seuraavaksi lause kasvaa, ”S katsoo puttepossu kirjaa.. näin kuvat saavat lisää tekstiä ympärille ja lapsen sanavarasto sekä vanhemman sanavarasto kasvaa. 

Kansiota ollaan katsottu myös yhdessä toisten lasten kanssa. Jolloin kuvista juttelua on tullut myös lisää. Lapset ovat tykänneet katsella kuvia ja osa on miettinyt voisiko hekin saada samanlaisen kansion. 

Kansio on helppo toteuttaa. Kuvia voi lisätä sitä mukaan kun uusia tilanteita tulee. Vanhempi saa aina omat kuvat itselleen sanoitettuna, ensin yhdessä läpi käyden. Vanhemman ja lapsen kanssa toteutetun tuokion olen pitänyt omalla ajallani päiväkodilla. 

Kevään ajan on tarkoitus jatkaa lapsen ja vanhemman kanssa yhteisiä tuokioita, joissa pelaamme pelejä ja harjoittelemme uusia asioita yhdessä. (kahdesti kuukaudessa) 

Vanhempi ja lapsi ovat tulleet mielellään tuokioihin ja on ollut ilo seurata vanhemman ja lapsen kehittynyttä yhteistyötä. 

Laitetaan siis hyvä kiertämään ja tehdään lapsille sekä heidän vanhemmilleen tällaisia kansioita ja järjestetään yhteisiä leikki/toimintatuokioita! 

Kehittäjä

Tuula Lodvonen-Vekka, varhaiskasvatuksen lastenhoitaja

Fiksua työtä -blogi esittelee Hämeenlinnan kaupungin työntekijöiden kehittämiä arjen innovaatioita ja onnistumistarinoita.