Fiksua työtä, syksy 2021: Kuvitetut retkikansiot kommunikaation tukena

Olemme varhaiskasvatuksen integroitu erityisryhmä. Käytämme kuvakommunikaatiota arjen tilanteissa puheen ymmärtämisen ja tuottamisen tukena.

Vasun mukaisesti panostamme liikuntaan. Lähiympäristön retkikohteet ovat muodostuneet tärkeiksi koronarajoitusten aikana, eikä kävelemisestä leikkipuistoihin tule kustannuksia. Retkikohteen ja tapahtumien kulun ennakointi ja strukturointi kuvilla on tärkeää kaikille oppijoillemme. Tähän tarpeeseen ideoimme kuvitetut retkikansiot.

Jokainen kohde on valokuvattu lasten kanssa. Kunkin kohteen kuvista on tehty lapsen käteen sopiva kansio. Jokainen kansio alkaa selkeillä, lapsille tutuilla pcs- kuvilla, joilla ennakoidaan ja strukturoidaan retkeen liittyvät tapahtumat (wc- käynti, pukeminen jne.)

Ennen retkeä kasvattaja tutkii kansiota lapsen kanssa. Kaikki kahdeksan kansiota ovat jatkuvasti lasten saatavilla ja tutkittavissa. Näin myös lapsi jolla on vaikeuksia puheen tuottamisessa tai ymmärtämisessä pystyy ilmaisemaan toiveensa retkikohteesta. Tällä tavoin tuemme lapsen osallisuutta. Kuvakansio tukee myös lapsen ja vanhemman välistä vuorovaikutusta, erityisesti kun kommunikaatio puhumalla on vaikeaa tai sitä ei ole.

Jatkumona vastaavanlaisia kuvakansioita voisi hyödyntää muistisairaiden ja maahanmuuttajien tukena sekä varhaiskasvatuksessa yleisemmin.

Ojoisten päiväkodin integroitu erityisryhmä Virvatulet:

  • Tarja Tandefelt, veo, lisätiedot p. 03 6213308
  • Minna Turunen, varhaiskasvatuksen opettaja
  • Eija Salmi, vlh, Marja Ohvo, evk ryhmäavustaja, Tiina Lehtola, evk ryhmäavustaja

Fiksua työtä -blogi esittelee Hämeenlinnan kaupungin työntekijöiden kehittämiä arjen innovaatioita ja onnistumistarinoita.