Fiksua työtä, syksy 2022: Toppari-isien vanhemmuuden tukena

Topparissa on tuettu murrosikäisten nuorten vanhemmuutta jo kymmenen vuoden ajan. Vanhemmille tai perheille suunnatut ryhmätoiminnot kuitenkin tavoittivat lähes poikkeuksetta vain äitejä. Myös erinäisissä nuorta koskevissa palavereissa ja tapaamisissa oli paikalla selvästi enemmän äitejä kuin isiä. Samaan aikaan mediassa lisääntyi puhe isien syrjimisestä sosiaali- ja terveyspalveluissa. Jäimme miettimään tätä kuviota, joka on todella epäreilu molemmille vanhemmille. Se kuormittaa äitejä ja jättää isiä ulkopuolisiksi oman lapsensa asioissa. Vanhemmuus kuuluu kummallekin vanhemmalle. Halusimme tehdä muutoksen ja tukea nyt erityisesti myös isien vanhemmuutta. Kehitimme TOP-isät-tiimin, joka on murrosikäisten nuorten isille tarkoitettu vertaistuellinen ryhmä, jonka tavoitteena on saada isät yhteen keskustelemaan isyydestä; sen haasteista ja paineista, mutta myös omista vahvuuksista ja voimavaroista. Ryhmässä pohdittiin myös millaisia toiveita ja paineita ulkopuolelta isyyteen luodaan. Tiimissä saatiin vertaistukea muilta isiltä, jaettiin kokemuksia sekä neuvoja. Ryhmäprosessi on toteutettu kahdesti tähän mennessä, jälkimmäinen kerta yhteistyössä Ankkuri-tiimin kanssa, kun vanhempi konstaapeli Juha Kuningas oli toisena ohjaajana ryhmässä.

Muissakin vanhemmille ja perheille suunnatuissa ryhmätoiminnoissa päätimme panostaa myös isien paikalle saamiseen ja mm. bondailuseikkailu ja top- yhteistyötiimi ovat täyttyneet nyt isistä murrosikäisten nuortensa kanssa. Järjestimme myös erillisen toiminnallisen isänpäivätempauksen syksyllä 2021, johon nuoret osallistuivat yhdessä isiensä kanssa.

Samoihin aikoihin halusimme Topparissa muuttaa vanhan tavan, jossa usein lapsen/nuoren asioissa oltiin ensisijaisesti yhteydessä äitiin. Päätimme kiinnittää asiaan huomiota ja olla tasapuolisemmin yhteydessä myös isiin nuorten asioissa.

Isät ovat antaneet positiivista palautetta isille suunnatuista ryhmistä, kokeneet ne hyviksi ja toivoneet enemmän sen kaltaista toimintaa isille.

Kehittäjät

Mari Eronen, Toppari
Eveliina Hokkanen, Toppari
Hanna Häyrynen, Toppari
Katja Koivu-Heikkinen, Toppari
Katja Petro, Toppari
Juha Kuningas, Ankkuri

Fiksua työtä -blogi esittelee Hämeenlinnan kaupungin työntekijöiden kehittämiä arjen innovaatioita ja onnistumistarinoita.