Palkittu! Fiksua työtä, syksy 2022: Virtuaalikierros Hämeenlinnan pääkirjastoon

Hämeenlinnan pääkirjastosta on julkaistu ThingLink-alustalle 360-kuvia hyödyntävä virtuaalinen tilojen esittely. Virtuaalikierros tarjoaa kaikille uudenlaisen tavan tutustua kirjastoon etänä. Sen avulla on mahdollista saavuttaa kirjaston tilat ja palvelut ennen fyysistä kirjastokäyntiä. Tämä madaltaa kynnystä ottaa kirjaston palvelut käyttöön. Kun tiloihin pääsee tutustumaan rauhassa etukäteen, saa rohkeutta tulla myös paikan päälle kirjastoon. Virtuaalikierros tarjoaa myös tukea kirjaston omatoimikäyttöön, sillä siinä on avattu kirjaston palveluita selkeillä toimintaohjeilla kussakin tilassa. Käyttäjä näkee kirjaston varattavat tilat varusteluineen ja pystyy myös varaamaan ne käyttöön kirjastokortillaan. 

Virtuaalikierroksen sisältö on käyttäjäystävällisesti kuva-, teksti- tai videomuodossa. Tekstiosiot on pidetty lyhyinä ja selkeinä. Tekstin saa myös kuunneltua ääneen. Kierrokselle pääsee missä ja milloin vain omalta laitteelta. Tilassa ei myöskään eksy, jokaisesta 360-kuvasta pääsee eteenpäin ja tilat voi kiertää haluamassaan järjestyksessä. 

Ratkaisussa on huomioitu ympäristöystävällisyys ja päivitysmahdollisuus. Paperisesta kirjastoesitteestä on luovuttu. 

Kirjaston tiedottaja Erika Kallinen ideoi ja toteutti virtuaalikierroksen. Kirjaston työntekijöiden asiantuntijuutta hyödynnettiin sisällöntuotannossa. 

Virtuaalikierros toimii asiakaspalvelun ja ryhmäkäyntien tukena. Lähi- ja seutukirjastoissa on mahdollista neuvoa asiakkaille Hämeenlinnan pääkirjaston palveluita – kuvallinen selkeä ohjeistus vähentää asiakkaiden muistitaakkaa. 

Virtuaalikierros on aktiivisessa käytössä ja se löytyy myös Hämeenlinnan pääkirjaston esittelysivulta. 

Pääkirjaston virtuaalikierrosta on esitelty yleisille kirjastoille yhtenä tapana toteuttaa kirjastokierroksia.  

Jatkossa tarkoituksena on luoda vastaavat virtuaalikierrokset myös lähikirjastoista ja mahdollisesti tuottaa englanninkielinen versio. 

Linkki virtuaalikierrokselle

Kehittäjät

Erika Kallinen, Hämeenlinnan pääkirjasto

Fiksua työtä -blogi esittelee Hämeenlinnan kaupungin työntekijöiden kehittämiä arjen innovaatioita ja onnistumistarinoita.