Hämeen Sukukokous kannusti rohkeasti, räväkästi ja rivakasti eteenpäin

Hämeen Sukukokous kannusti rohkeasti, räväkästi ja rivakasti eteenpäin Hämeen Sukukokous järjestettiin 16.5. – 17.5.2024. Kyseessä on perinteinen, jo 11. kertaa järjestetty elinkeinoelämän toimijoiden, oppilaitosten ja yritysten yhteinen seminaaritapahtuma. Sukukokous sisältää ajankohtaisia puheenvuoroja sekä verkostoitumista Suvun kesken. Tällä kertaa Suku hyppäsi Hämeenlinnan torilta bussien kyytiin, jotka kuljettivat liki 300 osallistujaa Turun kaupunginteatterille. Tuttuun tapaan ensimmäisen päivän seminaariohjelma oli osallistujille salainen, jonka vuoksi ilmassa oli odotusta ja jännitystä tulevasta.

Tänä vuonna tapahtuman teemana oli ”Rohkeasti, räväkästi ja rivakasti eteenpäin” ja seminaariohjelma sisälsi näihin teemoihin liittyviä ajankohtaisia puheenvuoroja. Osa esityksistä liittyi Opiskelijoiden työllistymisen ja pitovoiman edistämisen Kanta-Hämeessä -hankkeen tavoitteisiin eli siihen, että yhä useampi opiskelija valmistuttuaan asettuisi ja työllistyisi Kanta-Hämeen alueelle. Osaavan työvoiman saatavuus on keskeinen osa alueen kilpailukykyä ja elinvoimaa. Hanke on ESR rahoitteinen ryhmähanke, jota Hämeenlinnan kaupungin lisäksi toteuttavat Linnan Kehitys, Hämeen ammattikorkeakoulu (HAMK) sekä Koulutuskuntayhtymä Tavastia.

Sointu ja Topi Borg kannustivat rohkeampaan rekrytointiin

Seminaarissa saatiin kuulla mieleenpainuva puheenvuoro rohkeammasta rekrytoinnista. Televisiostakin tuttu sisaruspari Sointu ja Topi Borg astelivat lavalle ja valloittivat kuulijoiden sydämet. He saivat katsojat hiljentymään erittäin tärkeän teeman äärelle. Sointu ja Topi haastoivat kuulijoita pohtimaan, mikä rekrytoinnissa pelottaa ja mikä loppupeleissä oikeastaan on normaalia? Topi on loistava esimerkki siitä, kuinka erityisyys on rikkaus ja kuinka oleellisinta on löytää kaikista ihmisistä se olemassa oleva potentiaali sekä valjastaa se työnantajan käyttöön. Puheenvuorossa muistutettiin, että Suvun verkostossa on hurja määrä asiantuntijoita, joilla on työnantajille apua ja tukea rekrytoinnin onnistumiseksi.

Veto-, pito- ja lumovoimainen Kanta-Häme / vai Pakeneeko parhaat paikalta?

Seminaarimatka jatkui Turun kaupunginteatterilta Viking Grace laivalle, jossa tarjoiltiin toisen päivän seminaariohjelma. Siellä hankkeen teemat nousivat esille aamun paneelikeskustelussa, jossa aiheena oli ”Pakeneeko parhaat paikalta? Riittääkö työvoimaa myös tulevaisuudessa?”. Paneelikeskustelua juonsi Hämeen Kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen. Paneelissa keskustelijoina olivat Hämeenlinnan kaupungin työllisyysjohtaja Mira Sillanpää, ELY-keskuksen Monimuotoista rekrytointia -hankkeen Kirsi Hyväri, KK-Tavastian kehitysjohtaja Arto Ruhala sekä HAMK koulutuksen kehittämispäällikkö Saija Sokka.

Keskustelu painottui vahvasti vieraskielisten rekrytoinnin haasteisiin ja yritysten uskallukseen palkata osaajia heikolla kielitaidolla. Esille nousi hyvää keskustelua siitä, kuinka alueellista kilpailuetua tulee nostaa mahdollistamalla kansainvälisille osaajille polkuja alueen yrityksiin. Paneelikeskustelussa työnantajia kutsuttiin mukaan yhteistyöhön ratkaisemaan tätä kriittistä haastetta alueellamme.

Hämeen Ammattikorkeakoulu yritysten kumppanina

Lisäksi Hämeen Ammattikorkeakoulu toi hauskalla ja kaikille tutulla Napakymppi-konseptilla esille oppilaitoksen palveluja yritykselle. HAMK:n oma karisalmelainen eli lehtori Risto Järvinen otti Napakympin isännän roolin upeasti haltuun ja haastoi Neiti X:nä toimineen Valiomiehen kauppiaan Sofia Lundqvistin valitsemaan omalle yritykselle osuvimman palvelun HAMK:n kilpailijoiden A, B ja C tarjonnasta. Valinnan tehtyään palkinnoksi Neiti X sai esittelykierroksen HAMK:n kampuksella tutustumaan yrityksille tarjolla oleviin loistaviin palveluihin opiskelijalounaan kera.

Sukukokous mahdollisti yrityksille tehokkaalla tavalla rekrytointiosaamisen vahvistamista sekä verkostossa tarjolla olevien palveluiden esittelyä. Suvun jäsenet saivat selkäreppuihinsa mukaan uutta tietoa, uskallusta ja oivalluksia. Kahden vuoden päästä Hämeen Suku kokoontuu jälleen ja nyt jo odotetaan, mitä salaisuuksien verhon takaa sitten paljastuu.

Teksti: Miia Raussi, Linnan Kehitys Oy
Kuva: Saija Mäki-Nevala, Linnan Kehitys Oy