Jos et tiedä mistä aloittaa, aloita Ohjaamolta

Ohjaamo on avoin tila kaikille alle 30-vuotiaille nuorille ja heidän läheisilleen tai heidän kanssaan työskenteleville. ”Ohjaamolle voi tulla anonyymisti ja ilman ajanvarausta vaikkapa kahville. Saa tulla hoitamaan erilaisia asioita, keskustelemaan tai ihan vain viettämään aikaa”, kertovat ohjaamokoordinaattori Anu Mattila sekä omavalmentaja Rosa Laurinolli Hämeenlinnan Turuntien toimipisteeltä.

Ohjaamon moniulotteisuus on selvää. Tila on kuin nuorten oma olohuone, jossa on mahdollista kokoontua vertaisuuden nimissä. ”Nuoret arvostavat sitä, että on paikka, jossa saa olla oma itsensä ja jossa voi kohdata muita”, Mattila mainitsee. Jutustelun lomassa voi syntyä tärkeitä oivalluksia. ”Sehän on ihan todella helpottavaa kuulla ja huomata, että muutkin nuoret pohtivat samoja tai samantyyppisiä asioita.”

Tiedon äärelle

Jos on mielessä jokin ratkaisua tarvitseva ajatus, saa Ohjaamolta saman katon alta tietoa niin koulutukseen, työllisyyteen, terveyteen kuin yleisesti elämänhallintaankin liittyvistä asioista. Ohjaamon palvelut ovat maksuttomia, vapaaehtoisia ja esteettömiä.

”Monella on saattanut olla mielikuva, ettei tarvitse Ohjaamon palveluita, koska ei itsellä ei ole mitään hätää. Niin ei tarvitsekaan olla”, Laurinolli havainnollistaa. Joskus voi vain tarvita esimerkiksi kommenttia, toista näkemystä tai mielipidettä johonkin asiaan, ja silloin voi hyvin saapua Ohjaamolle. ”Paitsi että olemme täällä nuoria varten, olemme täällä myös vastavuoroisesti oppimassa heiltä”, Mattila tähdentää.

Mietteitä työllisyydestä

Ohjaamon palveluista työllisyysteeman alle lukeutuvat niin omavalmentajien tarjoama neuvonta kuin ammatinvalinta- ja uraohjaus sekä myös monet työllistymistä edistävät hankkeet. Työllisyyden asiantuntijat ovat Ohjaamolla välittämässä eteenpäin nuoria aidosti hyödyttävää, ajankohtaista tietoa. Ajattelutapa perustuu siihen, että on ihmisiä, jotka etsivät työpaikkaa, ja on tahoja, jotka etsivät tekijää. Ohjaamolla halutaan mahdollistaa se, että juuri oikeat ihmiset kohtaisivat. ”Jos on mietteitä työllistymiseen liittyen, ideoimme Ohjaamolla mielellämme nuoren kanssa yhdessä asiaa eteenpäin”, Laurinolli kuvaa.

Positiivinen dominoefekti voi nimittäin lähteä liikkeelle toiveesta. ”Mieleeni muistuu eräs henkilö, joka toi esille haaveensa saada tehdä ja työstää jotakin luovaa ja taiteeseen liittyvää. Ajatus eteni hiljalleen sanoista teoiksi, ja nyt nuori on tehnyt biisin, jonka kuvittaja, säveltäjä, sanoittaja ja esittäjä hän on”, Mattila kertoo.

Ohjaamolla kuullaan ja otetaan huomioon myös se, missä vaiheessa nuori elämässään on. ”Joskus on viisasta pohtia suunnitelmaa lyhyelle aikavälille ja joskus taas on hyödyllistä katsoa asiaa pidemmälle”, Laurinolli summaa.

Ohjaamon väen tavoitat:

Turuntie 4, Hämeenlinna, ma–to klo 12–16

  • maanantaisin myös avoimen olemisen tila klo 16–20 sekä Walk in -terapia klo 16.30–19.30

Anu Mattila, p. 050 472 6747

anu.mattila@hameenlinna.fi

Rosa Laurinolli, p. 040 637 2098

rosa.laurinolli@hameenlinna.fi

Ohjaamo Stage – Hämeenlinna (hameenlinna.fi)

Etusivu – Ohjaamo (ohjaamot.fi)