”Kaikki tehty työ auttaa tulevaisuudessa töihin hakiessa” – nuoren kokemuksia työstä

Tekstin on kirjoittanut 15-vuotias Olavi

Maanantaina 20.11.2023 alkoi yhdeksännen luokan tet-jakso eli työelämään tutustumisen jakso. Työpaikkaa en löytänyt kuin vasta viimeisimpänä perjantaina ennen töiden alkua. Myöhäinen työpaikan hakeminen johtui suurelta osin informaation puutteesta mahdolliselta työpaikalta. Lopulta työpaikka järjestyi vanhempien työpaikoilta.

Maanantaina aloitin työni KONE Oyj:ssä. Ensimmäisen päiväni seurasin isäni palavereja ja tutustuin hissien teknologiaan. Kävin myös testitornissa. Tiistaina siirryin toimistovastaavan alaisuuteen ja pääsin tutustumaan erilaiseen työkuvaan. Autoin tiistain ja keskiviikon ajan uusiin tiloihin muutossa.

Torstaista perjantaihin työskentelin Hämeenlinnan kaupungilla, jossa pääsin tutustumaan todella erilaiseen maailmaan kuin KONE Oy:llä.

Hämeenlinnan kaupungilla seurasin palavereja mm. Ketterimmät työllistymisohjelmaan liittyen ja pääsin yleisöön myös Linnan Business turnajaisiin. Business turnajaiset muistuttivat suuresti ”leijonan luolaa”, johon oli liitetty myös shown piirteitä. Turnajaisissa kilpailevat siis erilaiset yritykset tai bisnesideat. Parhaan esityksen ja idean esittäjä saa rahapalkinnon, jonka tuomaristo jakaa. Rahapalkinnon voi myös jakaa monelle bisnekselle.

Aikaisempi työkokemukseni on kesältä 2023 Puuhamaasta. Puuhamaa on isoin kesätyö työllistäjä nuorille Tervakoskella, joten sinne hakeminen oli tervakoskelaisena melkein pakollista. Myös kaverien haku samaan työpaikkaan tuki päätöstä. Työhakemuksen lähetin 2023 alkuvuodesta ja työhaastattelut olivat muutama kuukausi myöhemmin. Noin kuukausi ennen kesän alkua tuli tieto, että pääsin töihin.

Kesätyöt alkoivat juhannuksena ja työpäivät olivat usein neljän päivän ryppäinä niin, että viikossa oli noin kaksi-kolme päivää vapaata. Tietenkin oli poikkeuksiakin työpäivissä. Ensimmäisenä vuonna Puuhamaassa työnkuvaan kuului autojen ohjaus, roskien siivoaminen ja narunvedon pitäminen. Työ oli mukavaa ja ensimmäinen kesätyö oli todella kiva kokemus. Kun töitä oli melkeinpä koko kesäloma muu perhe oli usein muualla ja itse olin paljon itsekseen kotona. Tämän takia en usein päässyt treeneihin jotka olivat siis Riihimäellä vaan urheilu koostui omatoimisesta treenaamisesta. Vapaa-aikaakin jäi mukavasti ja ehti tehdä muutakin kuin käydä töissä ja treenata. Vaikka treeni oli tietysti vapaa-aikaa.

Tet:in ja kesätyön antamat kokemukset tukevat tulevaisuudessa haluani työskennellä. Ne myös antavat hyvää työkokemusta aikuisuutta varten.

Kaikki tehty työ auttaa tulevaisuudessa töihin hakiessa. Työnhaku on usein kiinni omasta yritteliäisyydestä eikä verkostot ole haitaksi. Jos ensimmäinen työnhaku ei tärppää kannattaa yrittää sinnikkäästi uudelleen.

Niin miksi sitten pitäisi tehdä töitä? No minun suurin motivaattorini on oma raha ja ettei ole enää riippuvainen toisista. Myös varmuus omasta elämästään, joka tulee rahan ja työn tekemisen myötä motivoi tekemään töitä tulevaisuudessakin.

Töistä saa palkan lisäksi työyhteisön ja tutustut uusiin ihmisiin, saat päiviksi tekemistä ja tiedät päivän päätteeksi tehneesi jotain hyödyllistä.