Kino Wanhakopilla yhteisö on tärkein

”Kannattaa antaa mahdollisuus. Tule hetkeksi katsomaan ja päätä sitten”, vastaavat Hämeen Mokia Ry:n nuorisotyön yksikön Kino Wanhakopin ohjaajat Joonas ja Irina Heinonen nuorelle silloin, jos kiinnostuksen kohde on hakusessa tai hukassa.

Eteenpäin auttamisen teema näkyy kaikessa Kino Wanhakopin toiminnassa. Wanhakopille voi liittyä joustavasti ympäri vuoden työkokeilemaan, palkkatuettuun työhön, opiskelemaan koulutus- tai oppisopimuksella tutkintoa tai aiemmin kesken jääneitä opintoja. ”Ala voi olla niin media-ala kuin nuoriso-ohjaajaksi opiskeleminenkin”, Irina Heinonen selvittää.

Valmista kiinnostusta media-alalle ei kuitenkaan tarvitse olla.

Mokialla on mahdollista myös kokeilla logistiikka- tai keittiöalaa, kaupan alaa ja asiakaspalvelua, työtä sairaalatarvikkeiden kierrätyskeskuksella sekä siivoamista. ”Viime kesänä meillä oli Hauholla myös tivoli, joten toiveena on, että voimme työllistää nuoria siellä myös tulevana kesänä”, Joonas Heinonen hahmottelee.

Aidossa työelämäkontekstissa

Kino Wanhakop tarjoaa realistisen kuvan audiovisuaalisesta työstä. Sibeliuksenkadun liiketilan tasokas välineistö kameroineen ja studio äänentoistolaitteineen on linjassa ajatuksen kanssa.

”Meillä pääsee näkemään AV-alaa aidosti: kameran takana tai edessä olemisen ja radiotyön lisäksi tähän kuuluu fyysinen puoli eli roudaaminen. Työajat painottuvat usein iltaan ja viikonloppuun, ja eniten kuvauskeikkoja taas tehdään sesonkiaikaan eli alkukeväästä aina alkusyksyyn.”

Konserttia taltioimassa. Kuva: Joonas Heinonen

Työkokemusta hankkimassa

Eräs studiolla työskentelevä nuori on muutama viikko sitten aloittanut Kino Wanhakopilla. Kysyn häneltä, minkälaiset ovat olleet ensifiilikset. ”Mielummin täällä kuin kotona”, nuori vastaa hetkeäkään miettimättä. ”Olin aiemmin kaupan alalla, ja se ei ollutkaan mun juttu. Tulin tänne työkokeiluun Ohjaamon kautta. Valokuvaus on ollut harrastukseni, joten kamera pysyy mulla kädessä”, hän kertoo.

Nuori on saman tien aloittanut työtehtävät ja mainitsee, että oli juuri tiistaina mukana Koulutus- ja DuuniParkin striimiä kuvaamassa. Kino Wanhakop kuvaa muun muassa nämä Raatihuoneenkadun Parkki Business Parkissa järjestettävät kevään työnhakutapahtumat ja tapahtuman aikaiset koulutus- ja yritysesittelyt.

”Koulutus- ja DuuniParkissahan on meidän AV-porukalla myös yhdenveroinen mahdollisuus hakea työtä ja jatkopolkua Wanhakop-jaksolle”, Heinoset muistuttavat ja lisäävät, että heidän työssään yksi merkittävimmistä asioista on nimenomaan jatkumon rakentaminen.

Toimitaan tiiminä

Wanhakopin väen kanssa yhdessä tehdyt matkat kerryttävät nuorille ammattitaitoa, mutta samalla myös tiivistävät yhteishenkeä ja ryhmäyttävät. ”Niin kotimaan reissut kuin ulkomaillekin tehdyt, esimerkiksi Siperian ja Bulgarian kuvausreissut”, Joonas Heinonen havainnollistaa.

”Tämän vuoden heinäkuussa vuorostaan startataan skeitaten matka Nuorgamista Hankoon. AV-tiimistä on kanssa osa tulossa mukaan. Projektin kautta haluamme auttaa Ukrainaa sairaaloiden kalustamisessa ja uudelleenrakentamisessa.”

Tulevaisuuden haaveena siintää myös Mokia TV eli reality kaikesta siitä monipuolisesta, mitä yhdistys tekee.

Yhteisöllisyyden merkitys

Heinoset kertovat, että korona-ajan vaikutukset ovat olleet selvästi huomattavissa. ”Näkyy se, että osalla nuorista on vaikeaa olla taas ihmisten kanssa. On eletty pitkään maskit naamalla. Selkeästi eletään tällaisessa postapokalyptisessa maailmassa”, Joonas Heinonen pohtii ja jatkaa yhdessä tekemisen tärkeydestä: ”Nimenomaan tällä meidän yhteisöllä ja yhteishengellä on iso merkitys sille, että nuori löytää itsestään voiman nousta.”

”Parasta on ollut nähdä, kun parikymppisenä eläkkeelle kirjattu tulee meille, osallistuu toimintaamme ja lopulta kouluttautuukin korkealle ja hakeutuu ammattiin. Siinä kohdassa meiltä kysyttiin ihmetellen, mitä olette tehneet. Nämä onnistumiset tuovat itsellekin motivaatiota.”

Saan huomata, että yhteisöllisyys jättää lähtemättömän jäljen nuoriin. Studion ovesta sisään nimittäin astelee odottamatta Wanhakopilta jo eteenpäin edennyt, tuttu nuori. ”Tulit käymään ja toit kahviakin? Arvostan!” Joonas Heinonen huikkaa yllättyneenä.

Yhteystiedot:

Joonas Heinonen, p. 050 569 0173

joonas.heinonen@mokia.fi

Irina Heinonen, p. 050 362 2066

irina.heinonen@mokia.fi

Lisätietoja:

NUORISOTYÖ | Mokia

Kino Wanhakop – Mediapalveluiden tuottaja – YouTube

Valokuvat:

Radiolähetys: Kino Wanhakopin arkisto