Tarinoita lapsiystävällisestä Hämeenlinnasta: Kokemusraportti – Hauholla riittää nähtävää ja koettavaa

Hauhon kuntoportaat

Kuntoportaat valmistuivat Hauholle sen urheilukentän viereen alle vuosi sitten, mutta ovat saaneet jo runsaasti käyttöä. Portaat ovat erinomaiset treenaamiseen, ja lähiympäristön metsäpolut ovat mainiot kävelylle tai lenkkeilemiseen. Voisin nähdä kuntoportailla käymisen osana jonkun viikoittaista rutiinia tai kunto-ohjelmaa. Metsäpolut ovat paljossa käytössä Hauholaisilla. Ne löytyvät kaikilta kyläläisiltä kohtuullisen lyhyen matkan päästä, joten sinne meneminen ei vie paljoa vaivaa. Metsäpoluilla tulee aina rauhallinen fiilis. Tuntuu pystyvän hengittämään kerrankin kunnolla, ja samalla irtautua kaikista huolista. Metsässä on kiva vain pysähtyä ihailemaan metsää sen kaikessa kauneudessa, ja kuuntelemaan sen puiden suhinaa ja lintujen lauluja.

Itselle kuntoportaat ja metsäpolut ovat paikka, jonne menen aina vähän väliä tarpeesta päästä hetkeksi eroon turruttavista arjen rytmeistä, ja tämä hoituu aina mainiosti pienellä kävelyllä.

Hauhon näkötorni

Näkötorni on yksi Hauhon parhaista paikoista viettää aikaa ja katsella kauniita maisemia järvelle. Paikalla on myös oma merkitys Hauhon historiassa. Näkötornin huipulla oli kiva vain istuskella ja syödä eväitä. Se on mainio paikka, jossa piipahtaa päiväretkellä. Näkötorni löytyy Hauhon Wanhan raitin matkan varrelta. Näkötornin huipulla oleillessa luin kirjaa. Näkötornille aina vähän väliä tuli ihmisiä maisemia katselemaan, tai vain sen ohi kävelylenkillä.

Olen käynyt jo pienestä pitäen Hauhon näkötornilla aina silloin tällöin, piknikillä perheen kanssa, tai kun koulussa muut menivät kirkkoon niin usein apu-opettajan kanssa tuli tehtyä kävelylenkki näkötornille ja sen ympäristöön. Viime vuosina se on kuitenkin saanut minulle myös uuden merkityksen paikkana, jossa hengailla koulun jälkeen kavereiden kanssa joko bussia odotellessa tai ihan muuten vain.

Rikulanranta

Rikulanranta on Alvettulasta, Hämeenlinnasta löytyvän joen veneranta, jota käytetään yleisesti myös uimarantana. Rannan vesi on kirkasta, ja joesta löytyy hiekkapohja. Ei ole erikoista, että aurinkoisena päivänä ranta olisi täynnä ihmisiä. Rikulanranta on täydellinen kohde piipahtaa veneellä, ja viettää aikaa. Ranta löytyy Alvettulan sillan ja vanhan sillan välistä. Joen toiselta puolella on myös veneidenlaskupaikka, josta olen perheen kanssa lähtenyt veneellä käymään Hauholla kylällä, mutta en sitä kauempana.

Joka kesä ranta on lasten, nuorten ja aikuisten käytössä vakio uimarantana, minut mukaan lukien. Rannalle kerääntyy aina kesän lämpiminä päivinä paljon porukkaa, osa tulee autoilla, ja osa kävellen tai veneillä. Rannalla ihmiset käyvät uinnilla, ja usein sen päälle he lähtevät Alvettulan Kyläkaupalle nauttimaan jäätelöt tai kunnon aterian, ennen kotiin paluuta.

Hauhon rannoista Rikulanranta on minun lempirantani, koska siihen liittyy niin monia hyviä muistoja kesäilloista ystävien ja perheenjäsenten kanssa.

Hauhon museoalue

Hauhon museoalue löytyy Hauholta sen keskustan lähistöstä. Museoalue koostuu seitsemästä kohteesta: vilja-aitta, savusauna, Mäkitupalaisen aitta, Halpparin talo, Parihiiri, Pappilan hyyskä ja Riihilato.

Jokaisesta kohteesta kerrotaan jotain sen seinällä olevan laatan lyhyessä tekstissä, kuten rakennuksen rakennusvuosi tai missä käytössä se on ollut. Rakennukset ovat kaikki tehty vuosien 1850 ja 1950 välillä. Jos pääset Halpparin taloon sisälle kurkistamaan, saat nähdä sen muistuttavan sisustukseltaan 1900 – luvun kunniallisen talonpojan kotia. Esimerkiksi sen pirtistä löytyvät kangaspuut ja muita aikakauden esineitä. Talo on pieni ja kodikkaan tuntuinen.

Museoalueen kierros on nopea, mutta nähtävää silti riittää. Pienet lapsetkin saavat iloa vanhojen rakennusten katselemisesta ja niiden historian oppimisesta.

Museoalueella vierailut ovat olleet minulle tuttuja jo pienestä pitäen. Ensimmäisen kerran siellä kävin päiväkodin kanssa, ja sen jälkeen on tullut vierailtua perheen ja koulun kanssa monta kertaa. Hauhon Museoalueella ei ole yleensä paljoa ihmisiä, ellei ole jonkin erikoinen tilaisuus, joten rakennuksia sain tälläkin kertaa ihailla rauhassa, ilman kenenkään häirintää.

Jos rupesi kiinnostamaan, kannattaa tulla piipahtamaan ja katsomaan rakennuksia, mutta kannattaa pitää mielessä, ettei asiatonta oleskelua alueella sallita.

Hauhon kirjasto

Hauhon kirjasto sijaitsee pienen kukkulan huipulla. Kirjastolla on hyvä valikoima ja erinomaista palvelua. Henkilökunta on valmiina auttamaan kirjojen löytämisessä, tai antamaan kirjaehdotuksia. Kirjastosta löytyy useita tuoleja ja pöytiä, joiden ääreen istahtaa lukemaan kirjaa. Kirjaston aukioloajat vaihtelevat päivän mukaan. Kirjastossa on rauhallinen tunnelma.

Hauhon kirjastossa käymisestä on tullut minulle tässä melkein viikoittainen tehtävä, kun olen uudestaan taas innostunut kunnolla lukemaan. Kirjaston valikoima on hyvä, ja tunnen aina löytäväni jotain hyvää luettavaa, vaikka en olisikaan tullut jonkin tietyn kirjan takia. Pienempänä nautin aina kirjastossa järjestettävistä luku tuokioista, ja tapahtumista, kuten pari vuotta sitten järjestetty Harry Potter teemapaja, josta näytti myös pitävän kaiken ikäiset lapset mukaan lukien minun pikkusiskoni.

Matinluhta

Matinluhta on kunnan omistama ranta, joka sijoittuu Alvettulan ala-asteen lähelle. Tämän takia se on ollut useampaan kertaan käytössä koulun pienillä päiväretkillä. Rannalta on haettu myös moneen kertaan vesinäytteitä kaikenlaisia kokeita varten mitä opettajat ehtivät keksiä.

Ranta on pieni ja varjoisa ja vesi on kirkasta ja syvenee sopivan nopeasti uimisen kannalta. Muistan rannan olleen lempipaikkani uida, kun olin pieni, koska siellä tuli aina tavattua tuttuja kylän lapsia, joten uimaseuraa oli aina. Vesi lämpenee hyvin kesäisin, jonka takia rantaan valitettavasti on viime vuosina ruvennut kerääntymään levää, vaikka en itse ole huomannut levää vedessä tänä kesänä. Rannalta löytyy kelpo pukukoppi vaatteiden vaihtoon. Rantaa yleensä suosivat perheet, joilla on pieniä lapsia, koska muihin lähirantoihin verratessa ranta on pienempi, suljetumpi, ja näin ollen vaarattomampi lapsille.

Talvina, jolloin jää on tarpeeksi paksua, rannalta on päässyt jäälle hiihtämään lumikelkalla tehtyjä latuja pitkin.

Hauhon uimaranta

Hauhon uimaranta löytyy Hauho Pappilan ja Museoalueen lähettyviltä. Uimarantaa huolletaan tasaisin väliajoin ja sen vedenlaatu on erinomainen. Rannalta löytyy kelpo pukukopit ja ulkovessat.

Päätin yhtenä kesän aurinkoisista hellepäivistä lähteä uimaan Hauhon rannalle. Joten pakkasin kamani pyörän tarakalle, ja lähdin rantaa kohden. Ranta oli minulle ennestään tuttu ala-asteen pyöräreissuista, joilla sinne pysähdyttiin syömään kaupasta ostettuja eväitä.

Rannan nurmikosta kumpusi tuore ruohon tuoksu, ja päättelin sen olleen juuri leikattu. Vesi tuntui kylmältä aluksi, mutta siihen tottui erittäin nopeasti, ja uinti virkisti ihanasti, kun oli pyöräillessä ehtinyt tulla jo pieni hiki pintaan. Rannan vesi syvenee hitaasti, joten ei tarvinnut murehtia, etteikö jalat yltäisi pohjaan. Uimarannan pohja on sekoitus kiviä ja hiekkaa. Rannan veteen ei keräänny helposti levää, ja vesi oli muutenkin erittäin kirkasta.

Uimisen jälkeen oli rannalla mukava vain istua pöydän ääressä lukemassa kirjaa ja kuunnella laineiden liplatusta.

Kirjoittaja: Aina Löyttyjärvi