Levitetään yhdessä positiivista energiaa ympärillemme

Oppien osallisuuteen ESR- hanke oli mukana Kaikkien Hämeenlinna -viikon suunnittelussa, koordinoinnissa ja toteuttamisessa.

Oppien osallisuuteen ESR-hankkeen kohderyhmä on Ammattiopisto Tavastian vieraskieliset opiskelijat. Tällä hetkellä Ammattiopisto Tavastiassa on lähes 450 vieraskielistä opiskelijaa. Hämeenlinnassa on noin 4000 vieraskielistä asukasta.

Ei rasismille viikon tapahtuma

Oppien osallisuuteen ESR-hanke keskittyy Tavastian vieraskielisten opiskelijoiden aktiiviseen osallistumiseen koulutukseen, suomalaiseen yhteiskuntaan ja työympäristöön.

Ei rasismille viikon tapahtuma

 
Uskomme, että aktiivisella osallistumisella kaikkeen on monia etuja lyhyellä, keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä. Jos vieraskieliset opiskelijat tuntevat kuuluvansa suomalaiseen yhteiskuntaan, se lyhentää heidän integroitumisaikaansa yhteiskuntaan. Yhteiskuntaan integroitunut yksilö aloittaa työelämän nopeammin. Koska hänellä on itseluottamusta, hän näyttää osaamisensa ja kykynsä helpommin työelämässä.

Näin menestyneiden vieraskielisten ihmisten tarinoita arvostetaan yhteiskunnassa enemmän. Työnantajat eivät epäröi palkata lisää vieraskielisiä työntekijöitä. Toisin sanoen kaikki asiat ovat yhteydessä toisiinsa kuin ketjun osat, eikä niitä voida tarkastella erikseen.

Tiedämme, että Hämeenlinna on monikulttuurinen kaupunki. Ihmiset ovat iloisia saadessaan olla täällä. Eri kulttuureista ja kielitaustoista tulevat ihmiset jatkavat elämäänsä rauhallisesti täällä. Monikulttuurisuus on rikkaus, ja meidän on tehtävä tämä rikkaus näkyvämmäksi.

Tästä syystä rasismin vastainen viikko (18.–24.3.2024) oli meille hyvä tilaisuus. Yhdistimme kaikki kauniit ajatukset teemaan ”Kaikkien Hämeenlinna -viikko” ja loimme toimijoiden yhteisen lukujärjestyksen rasismin vastaiselle viikolle.

Ei rasismille viikon tapahtumia

Kaikkien Hämeenlinna -viikossa kaikki meni suunnitelmien mukaan ja viikko oli täydellinen.

Haluaisin erityisesti korostaa toimintaa, johon Tavastian opiskelijat osallistuivat aktiivisesti.

✅ Monikulttuuristen makujen tori: Järjestettiin ensimmäisen kerran Parkki Business Parkissa, ja paikalla oli kahdeksasta eri kulttuurista herkullista ruokaa tarjolla kaikille.

✅ mucafé – Monikulttuurinen kahvila: Järjestettiin Juliuksen olohuoneessa. Varsinkin nuoret pääsivät nauttimaan leivonnaisista ja alkoholittomista juomista live-musiikin parissa.

✅ Aikuisten maahanmuuttaneiden perusopetuksen avoimet ovet: Järjestettiin Koulutuskuntayhtymä Tavastiassa. Paikalla oli sekä Tavastian omia opiskelijoita että ulkopuolisia vierailijoita.

✅ Kansainvälinen kulttuuri-ilta: Järjestettiin Hämeenlinnan pääkirjastossa. Tarjolla oli monenlaista monikulttuurista ohjelmaa, musiikkia ja esiintyjiä.

✅ Ensilumi -elokuvaohjelma: Järjestettiin HAMKin auditoriossa. Ensilumi-elokuva kertoo suomalaisessa vastaanottokeskuksessa asuvasta perheestä, joka saa hylätyn turvapaikkapäätöksen. Perhe tekee päätöksestä valituksen ja yrittää jatkaa elämäänsä. Ohjelma oli avoin kaikille.

Kiitos paljon kaikille osallistujille ja kiitos paljon yhteistyöstä Hämeenlinnan kaupunki, Hämeenlinnan pääkirjasto, Hämeen Setlementti ry, mucafe ny, Crazy Town Oy Hämeenlinna, Koulutuskuntayhtymä Tavastia, Häme University of Applied Sciences (HAMK), Kulttuurikeskus ARX, Kulkeva -hanke, Kohti uutta ESR+ -hanke, Suomen Kulttuurienvälinen Yhteisö (SKY) ja Kino Tavast.

Teksti: Servet Parlak, Minna Tuominen

Kuvat: Sukriye Erol, Kaarin Allenius

Tavastian hankkeen rahoittajien logot