Mielenrauhaa melontaretkellä Hämeenlinnassa

Koe vetten syvä hiljaisuus ja kauneimmat järvimaisemat melontaretkellä! Vesistöjen ympäröimä Hämeenlinna tarjoaa monimuotoisia, eri tasoisille melojille suunnattuja melontareittejä sekä runsaasti palveluja niiden varrella.

Ole hyvä ja salli markkinointievästeet nähdäksesi tämän sisällön.

Melontareittejä

Vanajavesi-reitti

Hämeen melontareittien kuningas, Vanajaveden reitti, virtaa Hämeenkoskelta Vanajanselälle mutkitellen läpi hämäläisen peltomaiseman ja historiallisen Vanajaveden laakson. Matkaa kertyy yhteensä toistasataa kilometriä.

Janakkala-Hämeenlinna-Hattula

Janakkalan Kernaalanjärveltä reitti kulkee Hiidenjokea pitkin kohti Vanajavettä sekä Hämeenlinnaa, jonne kertyy Janakkalasta matkaa noin 23 km.

Hämeenlinnassa melojat toivottaa tervetulleeksi tauolle Kantolan Sotkarannan Cafe & Bar. Keskusta ohitetaan Hopeaseppien- ja Viipurintien –siltojen alta ja pian näkyviin tulee ylväs Hämeen keskiaikainen linna. Linnan jälkeen reittiä kehystävät vanha linnankasarmi tykkeineen ja kaunis kaupunginpuisto. Rautatiesillan alituksen jälkeen eteen piirtyy hotelli Aulangon vanha funkkistyylinen hotellirakennus puistoineen ja Kirstulansalmesta aukeavan Hattulanselän suulla sijaitsevat Aulangon tekosaaret, josta löytyy kota ja nuotiopaikka.

Selän ylityksen jälkeen (3 km) saavutaan Hattulan Pyhän Ristin kirkolle, joka on Sisä-Suomen vanhin harmaakivikirkko ja tärkeä pyhiinvaelluspaikka keskiajalla. Täältä vesireitti kuljettaa melojan Pappilanniemen kautta Mierolan satamaan, josta matka jatkuu kohti pohjoista ja seuraava etappi on Lepaa. Matkaa Hämeenlinnasta Lepaalle kertyy parikymmentä kilometriä.

Pituus: n. 200 km
Kesto: 1-3 päivää
Vaativuustaso: helppo/keskitaso
Vanajaveden reitti Digitrailissa

Kaksi ihmistä meloo keltaisilla kajakeilla kohti edessä näkyvää siltaa.

Hauhon melontareitti, Tuulos-Hauho

Verkkaisesti virtaava Sairialanjoki kuljettaa melojan uskomattoman rauhoittavaan idylliin. Rehevä kasvillisuus sulkee ihmisen käden jäljen näkymättömiin, kunnes Tuuloksen keskiaikainen kivikirkko piirtyy näkyviin kauniissa maalaismaisemassa.

Hauhon melontareitti alkaa Tuuloksen Suolijärvestä laskevana Sairialanjokena ja jokiosuus ulottuu Leheen kautta Hauhon Pyhäjärvelle asti. Täältä reitti jatkuu Lehdesmäenjoen kautta Iso-Roineelle ja edelleen Vuolteen kautta Hauhonselälle tai vaihtoehtoisesti Alvettulanjokea pitkin Ilmoilanselälle. Matkaa lähtöpisteestä Hauhon kirkonkylälle kertyy noin 30 km. Reitillä on aavoja järvenselkiä ja mutkittelevia vuolteita, vedet ovat kirkkaita ja maisemat kauniita.

Pituus: 30 km
Kesto: 7-9 h
Vaativuustaso: helppo
Tuulos-Hauho -reitti Digitrailissa

Evon vesiluontopolku

Nauti Evon upeista maisemista ja erämaisesta tunnelmasta!
Vesiluontopolku kiertää lenkin Ylisellä, Keskisellä ja Alisella Rautjärvellä. Aloituspisteitä ovat Kivelän ranta Evokeskuksen vieressä sekä Ylisen Rautjärven pohjoispää, jossa on esteetön leirialueen uimarannan laituri. Luontopolusta voi valita haluamansa osuuden ja aloittaa mistä pääsee vesille.

Pituus
Kesto: 2-3 h
Vaativuustaso: helppo
Evon vesiluontopolku Digitrailissa

Vanajaveden vesiluontopolku

Koe vetovoimainen Vanajavesi vesiltä käsin täysin uudella tavalla! Kansallisaarteemme historiallisiin helmiin voi nyt tutustua sähköisen vesiluontopolun avulla. Vanajavesi on yksi Suomen vanhimmista sisävesireiteistä, jonka varrelta löytyy monenlaisia historiallisia kohteita aina rautakaudesta viime vuosisataan. Noin 35 kilometriä pitkän vesiluontopolun voi kiertää kokonaan esimerkiksi meloen tai valita itselle kiinnostavimmat kohteet tuomaan vaihtelua vaikkapa suppailuun.

Vesiluontopolku kiertää lenkin Miemalan ja Mierolan välillä, jonka aloituspisteitä ovat Miemalan uimaranta, Hämeenlinnan uimahallin ranta, Varikonniemi (Vanajaveden Vesikot), Katajistonranta (Aulanko Outdoors) sekä Mierolan silta Cafe.

Pituus: 35 km
Kesto: 1 pv
Vaativuustaso: helppo
Vanajaveden vesiluontopolku Digitrailissa

Melojat järvellä lintuperspektiivissä.

Välinevuokraus ja palvelut Hämeenlinnassa

Aulanko Outdoors

Aulanko Outdoors järjestää melontaretkiä ryhmille ja Aulanko Outdoorsin välinevuokraamo palvelee myös yksittäisiä liikkujia ja matkailijoita. Välinevuokraamo sijaitsee Aulangon Katajistonrannassa, josta pääset kätevästi suoraan Vanajaveden aalloille. Tarvittaessa Aulanko Outdoors kuljettaa vuokrattavat varusteet haluamasi melontareitin varrelle tai vaikka omalle kesämökille.
Aulanko Outdoors

Natura Viva, Hämeenlinnan melontapiste

Natura Vivan Hämeenlinnan melontapiste sijaitsee ihan kaupungin keskustassa Hämeensaaressa, Vanajaveden rannalla.
Natura Viva

Sotkanranta Cafe & Bar

Tyylikäs Sotkanranta Cafe & Bar terasseineen tarjoaa mainion lounas- ja taukopaikan vedessä liikkujille. Poikkea samalla reissulla naapuriin ihailemaan Kantolan muraaleja!

Sotkanranta Cafe & Bar Facebookissa

Vanajaveden vesikot

Hämeenlinnalainen melontaseura Vanajaveden Vesikot järjestää kesän aikana Meloja 1 -kursseja, perhemelontakouluja, lasten ja nuorten melontakouluja sekä ratamelontakoulun. Kaikki tämä Hämeenlinnan keskustan tuntumassa, Vanajaveden rannalla Varikonniemessä.

Vanajaveden vesikoiden verkkosivut

Tutustu Hämeenlinnan lähialueen muihin melontareitteihin ja palveluihin VisitHäme-sivustolla.