Muuttajan blogi: Asuinalueet vuoroviikkovanhemman silmin, osa 1

Hämeenlinna jakaa asuinalueet ilmansuuntien mukaan neljään lokeroon. Itse käytän päässäni paljon simppelimpää jakoa ja jaan asuinalueet vain kahteen; moottoritien oikea ja vasen puoli. Koska oikea ja vasen riippuu täysin siitä, katsotko Hämeenlinnaa selkä Helsinkiä vai Tamperetta vasten, niin mennään mekin tässä kirjoituksessa ilmansuuntien mukaan eli itä- ja länsipuoli. Kaikki neljä ilmansuuntaa ja viralliset alueet pääset kurkkaamaan täältä.

Käytännön kokemusta asumisesta Hämeenlinnassa minulla on keskustasta ja moottoritien länsipuolelta. Tällä kertaa keskusta on rajattu ulos, koska haluan, että lapset voivat ulkoilla myös omatoimisesti. Hämeenlinnan keskusta on oikeasti tosi rauhallinen, mutta itse puissa kiipeilleenä ja metsään eksyneenä toivon voivani tarjota saman kokemuksen omille lapsilleni.

Viimeksi kun muutimme Hämeenlinnaan, suurin kriteeri minulle oli moottoritien läheisyys. Tällä kertaa suurin kriteeri on lapsiystävällinen alue, koulun maine ja alueelta löytyvien asuntojen tarjonta. Itselleni tärkeää on tilava koti, mutta yhden aikuisen budjetilla mahdollisuudet eivät ole rajattomat.

Sukellus länsipuolelle

Kauriala olisi sijainniltaan ihana, mutta tämän hetken toiveisiin nähden se on liian keskustamaista asumista. Myllymäestä, ”Hämeenlinnan Kumpulasta”, löytyy ihanan persoonallisia taloja ja erilaisia vaihtoehtoja, mutta haaveilemani neliömäärät ja hinnat eivät harmikseni kohtaa. Mikäli olet muuttamassa Hämeenlinnaan ja etsit keskustan välittömässä läheisyydestä asuntoa, suosittelen ehdottomasti tutkimaan Myllymäkeä sillä silmällä. Kaurialan ja Myllymäen ala-asteista olen kuullut pelkästään hyvää, mutta kavereilta kuulin, että molemmat ovat menossa remonttiin lähiaikoina. Kun suunnataan Kaurialasta pohjoiseen, saavutaan Hämeenlinnan automarkettien alueelle eli Tiiriön seutuville. Niille, jotka arvostavat nopeaa siirtymistä moottoritielle ja isojen kauppojen läheisyyttä, tämä on loistava vaihtoehto.

Kaurialasta länteen on Poltinaho ja se on alueena sellainen, missä olisi sydämeni koti. Erityisesti se ”boho”-henkinen puutalokortteli juuri ennen Ahveniston harjua saa mielikuvitukseni laukkaamaan ja näen itseni keinutuolissa terassilla kirjoittamassa lauluja. Tosin käytännön puoli minussa vähän kyseenalaistaa sitä, että jaksaisinko todella kolata räntäsateessa lunta omakotitalon pihassa ja kantaa puita takkaan paukkupakkasessa. Sijaintina alue olisi kuitenkin täydellinen. Edelleen lyhyt matka keskustaan ja palveluiden äärelle. Lisäksi vieressä aivan ihanat ulkoilumaastot, uimaranta ja maauimala. Hintataso on, no… En viitsi toistaa enää itseäni, mutta sanon vaan, että vielä tässä kohtaa mun täytyy jatkaa matkaa eteenpäin harjun toiselle puolelle.

Harjun toiselta puolelta löytyykin sitten todella laaja asuinalue. Virallisesti se on pilkottu moneen eri alueeseen, mutta ainakin omien kavereiden kanssa puhekielessä niputamme tämän ”sairaalan puolen” kaupunkia yhdeksi alueeksi, jonka lisäsiipenä toimii erillinen osa Vuorentaka. Tämä alue on erittäin potentiaalinen näin vuoroviikkovanhempien näkökulmasta. Alueelta löytyy kerros-, rivi- ja omakotitaloasumista. On uutta sekä vanhaa. Kallista ja edullisempaa, eri asumismuodoista. Alueella on myös tarjolla vuokra-asuntoja ja aso-koteja. Koko alue on kohtalaisen pienellä alueella kilometreissä mitattuna, joten tämä alue mahdollistaisi sen, että lapsilla pysyisi kaveripiiri samana vaikka koti vaihtuu viikon välein. Mitä isommaksi lapset kasvavat, sitä omatoimisemmin he voivat toki liikkua laajemmallakin alueella, mutta tässä kohtaa haluaisin itse kodit fyysisesti lähelle toisiaan helpottamaan arkea.

Olen asunut tällä alueella kerran lasten kanssa ja siitä jäi hyvä vaikutelma. Paljon puistoja, paljon lapsiperheitä ja ihan uusi koulu. Tosin koulu oli kuulemma avoimena oppimisympäristönä aika haastava ensi alkuun, mutta jälkikäteen rakennetut lisäseinät rauhoittivat menoa. Muutaman kaverini lapset ovat ala-asteella tässä uudessa koulussa, joten sain rehellistä sisäpiiritietoa. Lisäsiipi eli Vuorentaka on alueena kertakaikkisen ihastuttava. Sellainen, missä mun silmissä sataa vain isoja täydellisiä lumihiutaleita ja maantiellä tulee vastaan hevosia. Hevosjuttu ei ollut vitsi vaan olen törmännyt tällä alueella useastikin hevoseen. Vuorentaassa on uusia ja vähän vanhempia omakotitaloja sekä myös oma ala-aste. Vuorentaan ainoa miinus on se, että se tuntuu olevan vähän eristyksissä, vaikka ei todellisuudessa ole kuin kuuden kilometrin päässä keskustasta.

Toinen hieman erillään oleva idyllinen perhealue on moottoritien länsipuolen eteläpäädyssä oleva Hattelmala. Alueena Hattelmala on kaunis ja muuttaessamme Hämeenlinnaan vuonna 2014 harkitsimme rivitaloasunnon ostoa nimenomaan täältä. Hattelmala on myös näppärästi moottoritien varressa, mutta kuitenkin sen erillisyys kaupungista sai meidät katselemaan asuntoa lopulta muualta. Sama syy, mikä minut pitää siis poissa Hattelmalasta ja Vuorentaasta on varmasti sama miksi ihmiset sinne muuttavat. Rauhaa ja maisemia arvostavalle ihmiselle nämä ovat loistavia vaihtoehtoja.

Oma länsipuolen suosikkini tämän hetken budjetin, neliöiden ja asumismuodon suhteen on ”sairaalan takana” sijaitseva alue sen monipuolisuuden vuoksi. Rehellisyyden nimissä tunnustettakoon, että alueella asuu minulle jo valmiiksi paljon tuttuja ja alue houkuttelee minua senkin vuoksi. Yritän kuitenkin pysyä neutraalina, koska Hämeenlinnan itäpuolella on myös alueita, jotka voisivat palvella meidän perhettä erinomaisesti. Sinne sukelletaan seuraavassa kirjoituksessa!

Muuttaisitko Hämeenlinnaan? – katso täältä perustelut miksi!

Tuuli-Elina Ruuskanen

Tuuli-Elina on yrittäjä, juontaja ja vuoroviikkovanhempi, joka suuntaa muuttoauton nokan Hämeenlinnaan jo kolmatta kertaa.

Seuraa Tuuli-Elinaa Instagramissa
Lue Tuuli-Elinan Sanoinko sen ääneen? -blogia