Muuttajan blogi: Hämeenlinna työpaikkojen valossa

Hämeenlinnan optimaalisen sijainnin ja liikenneyhteyksien vuoksi kaupunkilaisten potentiaalinen työnhakualue on koko radanvarsi Tampereelta Helsinkiin. Aika jeppistä!

Jos mietin hämeenlinnalaisia palkkatöissä käyviä ystäviäni, niin karkeasti ajateltuna iso osa on töissä joko Hämeenlinnan kaupungilla eri palveluiden parissa tai sitten Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirillä. Tilastoja katsottaessa tuo jakauma ei ole yleisesti ottaenkaan pielessä. Merkittävimmät työllistäjät ovat juuri kaupunki, Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri sekä kolmantena teollisuuden alalta SSAB.

Jos lähtisin itse etsimään palkkatöitä Hämeenlinnasta, niin kääntäisin katseeni kaupungin tarjoamiin asiantuntijatehtäviin tai sitten Hämeen Ammattikorkeakouluun, joka on myös iso työllistäjä Hämeenlinnassa. HAMK tarjoaa töitä opetustehtävien lisäksi erilaisten projektien ja hankkeiden parissa, jotka matchaisivat omaan osaamiseeni.

Hämeenlinnan sijainti kartalla vaikuttaa myös siihen, että pendelöinti on suosittua. Hämeenlinnan läpi kulkee kirjaimellisesti moottoritie ja raiteet, joita pitkin pääsee tunnissa sekä pääkaupunkiseudulle että Tampereelle. Hämeenlinnasta pendelöikin päivittäin yli 15 000 ihmistä muualle töihin. Tämä kasvattaa tietenkin yksittäisen ihmisen työnhakualuetta merkittävästi. Nyt, kun etätyömahdollisuudet ovat useassa yrityksessä yleistyneet, ei pendelöintiä tarvitse edes harrastaa päivittäin. Tämänkin valossa Hämeenlinna on ihan rehellisesti aika perkeleen hyvä asumiskaupunki. Käytännössä työnhakualue on koko radanvarsi Tampereelta Helsinkiin. Aika jeppistä!

Pienyrittäjän näkökulmasta Hämeenlinnassa on otettu isoja harppauksia eteenpäin. Muuttaessani edellisen kerran Hämeenlinnaan 2015, jouduin etsimällä etsimään heimolaisia ja yrityspalveluita, jotka auttaisivat minua eteenpäin. Kuudessa vuodessa kehitys on ollut kuitenkin jäätävä. Voi olla, että jo vuonna 2015 olisi ollut tarjolla samoja palveluita, mutta ne oli hyvin piilotettu. Nyt palvelut ja yhteisöllisyys on nostettu ihan eri tavalla esiin. Keskellä ydinkeskustaa kävelykatu Reskalla toimii PARKKI Business Park, joka kokoaa Hämeenlinnan maksuttomat yrityspalvelut saman katon alle. Voi luoja kuinka ihanaa tämä on näin yrittäjän silmissä! Ei tarvitse soitella sinne tänne ja etsiä apua vaan voi kävellä PARKKIIN ja huutaa ”mayday”, niin apua saa aina. Toki huutamista ei tähän maailman aikaan suositella, ainakaan ilman maskia.

PARKISTA saat apua yrityksen perustamiseen, kehittämiseen ja uudistamiseen. Oman kokemukseni ja yrittäjäystävien kokemusten perusteella parasta Hämeenlinnan palveluissa on niiden henkilökohtaisuus. Sinua ei kohdella pakollisena pahana tai numerona paperilla vaan sinut otetaan vastaan ihmisenä. Asiantuntijoita tuntuu oikeasti kiinnostavan yrityksesi kehittyminen ja hyvinvointi, eikä ole ihan yksi tai kaksi kertaa, kun olen kuullut, että avunpyyntöihin vastataan myös virka-ajan ulkopuolella. Hämeenlinnassa on käynnissä myös Linkroom-hanke, joka tarjoaa sparrausta ja ihan puhdasta rahaa uusien ideoiden edistämiseen ja testaukseen. Hakuprosessi on tehty mahdollisimman kevyeksi, nopeaksi ja joustavaksi. Monet valtion yritystuet vaativat ”valtavan” omarahoitusosuuden, joka väkisin rajaa väkisin meidät pienet ulos. Linkroomin hienous piilee juurikin tässä, että tämä on suunnattu niille, joilla ei ole isoja tukia käytännössä mahdollisuus hakea.

PARKKI tarjoaa myös Crazy Townin kautta toimitiloja moneen eri tarpeeseen. Oma jäsenyyteni kattaa yleisten työpisteiden, neukkareiden ja tapahtuma-tilan käytön. Tarjolla on myös tietenkin toimistohuoneita, mikäli se palvelee paremmin yrityksen tarpeita. Toimitilapuolella arvostan itse eniten yhteyttä eri kaupunkeihin ja jäsenyydelläni saan käyttöoikeuden Crazy Townin tiloihin Tampereella, Jyväskylässä, Porissa ja kohta myös Kuopiossa. Lisäksi Crazy Townin konseptiin kuuluu tiiviisti jatkuva oppiminen ja avoimia koulutuksia on viikoittain. Kuitenkin itselleni tärkein asia mitä PARKKI tarjoaa, ovat ihmiset. Yrityspalveluiden puolella työskentelevät ja muut yrittäjät antavat myös yksinyrittäjälle työyhteisön. On ihanaa, kun ei tarvitse murjottaa yksin kotona vaan pääsee muiden joukkoon tekemään töitä. Toki korona nyt on vähän hillinnyt kontakteja, mutta toivottavasti taas viimeistään syksyllä päästään ihmisten ilmoille.

Verkostoitumisen mahdollisuuksia yrittäjille on toki myös PARKIN ulkopuolella: Hämeenlinnassa toimii myös Hämeen Yrittäjät ja Hämeenlinnan Seudun Yrittäjänaiset. Suosittelen liittymään näihin järjestöihin erityisesti, jos haluat olla mukana kehittämässä ja tukemassa yrittäjien edunvalvontaa.

Muuttaisitko Hämeenlinnaan? – katso täältä perustelut miksi!

Pitkähiuksinen nainen seisoo kädet puuskassa katsoen kameraan.

Tuuli-Elina on yrittäjä, juontaja ja vuoroviikkovanhempi, joka suuntaa muuttoauton nokan Hämeenlinnaan jo kolmatta kertaa.

Seuraa Tuuli-Elinaa Instagramissa
Lue Tuuli-Elinan Sanoinko sen ääneen? -blogia