Ohjaamon Nuorten ääni -ryhmä: ”Tasa-arvoinen ja turvallinen”

Ohjaamon avoimen olemisen tilasta tavoitetut, Nuorten ääni -ryhmän jäsenet Jani Leino ja Aleksi Ganin ovat yhtä mieltä siitä, että Nuorten ääni tarjoaa tasa-arvoisen ja turvallisen paikan keskustella vertaisten kanssa.

Nuorten ääni -ryhmä kokoontuu noin kerran kuukaudessa – joka toinen kuukausi Ohjaamolla ja joka toinen kuukausi Walonkulman klubitalolla. Nuorten ääni on vapaaehtoinen ja luottamuksellinen, ja ryhmässä on tällä hetkellä noin kymmenkunta henkilöä.

Nuorten äänessä mukana olemiseensa liittyviä syitä Leino ja Ganin luettelevat useita. ”Ryhmässä on helppo puhua asioista. Keskustelu on ohjattua, ja kaikki huomioidaan yhdenvertaisesti”, Leino selvittää. ”Nuorten äänessä on hyvä ilmapiiri ja siellä on mukavaa viettää aikaa. Ohjaajat ovat kivoja. Voi myös luottaa siihen, että jutut jäävät ryhmään”, Ganin kertoo.

Mahdollisuus vaikuttaa

Nuorten ääni antaa sananmukaisesti äänen nuorille heihin itseensä liittyviin asioihin. ”Ryhmässä puhutaan oleellisista ja ajankohtaisista asioista”, Leino tiivistää. ”Ryhmä on myös käytännönläheinen.”

”Jossain vaiheessa tämänkaltaiset asiat alkoivat kiinnostaa enemmän”, Ganin mainitsee. Vaalien alla ryhmässä on puhuttu politiikasta ja käyty äänestämässä. On saatu tietoa työllistymisen palveluista. On myös vaikutettu hammashoitoon liittyviin asioihin ja alle 25-vuotiaiden ilmaiseen ehkäisyyn liittyvään tiedotukseen sekä palvelupolun kuvaamiseen. On myös saatu vaikuttaa matalan kynnyksen mielenterveys- ja päihdepalveluihin liittyviin asioihin sekä annettu kommentteja Ohjaamon valtakunnalliseen markkinointivideoon.

”Ohjaamolla on vieraillut muiden Ohjaamojen nuoria ja henkilökuntaa. Keskusteltiin myös siitä, tarvitsisiko Ohjaamon olla Discordissa”, Leino jatkaa. ”Eikä olisi tullut vaikutettua näihin asioihin, ellei olisi sanonut mielipidettä ääneen.”

”Meillä on ollut aiheena myös esimerkiksi hyvinvointialueelle siirtyminen ja mitä muutos tarkoittaa”, Ganin muistelee. ”Saatiin kysyä asioita. Käydään usein muutenkin läpi sitä, mistä voi löytää luotettavaa tietoa eri asioista, mistä tieto ylipäätänsä tulee ja kuka sitä tuottaa.”

Viestintätaitoja vahvistamassa

Millaisia taitoja tai ideoita, Leino ja Ganin, teille on ryhmässä tarttunut matkaan? ”Olen tullut taitavammaksi kokkaajaksi”, Ganin sanoo. ”Ihan totta siis – usein alussa teemme jotain ruokaa. Olen oppinut monenlaisia ruoanlaittoon liittyviä asioita.”

”Minä olen syksyllä aloittamassa nuoriso-ohjaajaopintoja”, Leino kertoo. Leino pohtii, että ihmiset välittävät eri tavalla asioista, ja on itsensä kunnioittamista, kun tekee itselle merkityksellisiä asioita.

Nuorten äänen joukosta osa on myös kertonut anonyymina ajatuksiaan toiminnasta. Kysyttäessä sitä, mitä ryhmä on antanut heille, vastaukset kuuluvat:

Oman mielipiteen ilmaisemiseen rohkeutta. Kärsivällisyyttä. Kavereita. Taitoa kuunnella ja kunnioittaa muiden mielipiteitä.

”Kyllä tähän omaan ilmaisuun on usealle tullut itsevarmuutta”, Ganin toteaa.

Terveisiä nuorille

Entä mitä haluaisitte sanoa heille, jotka eivät vielä ole Nuorten äänessä mukana tai muuten käyneet Ohjaamolla? ”Sanoisin, että kokeile rohkeasti. Ryhmässä kukaan ei tuomitse ja ryhmässä voi olla oma itsensä”, Ganin korostaa. ”Nuorten ääni on hyvä tapa viettää aikaa ja sieltä saa tietoa. Jos ei ole ryhmää, jossa olla omanikäisten kanssa, niin tämä voisi olla yksi hyvä vaihtoehto.”

Eräs nuori lisää vielä, että jännitystä tai pelkoa sosiaalisissa tilanteissa ei kannata pitää esteenä lähtemiselle. ”Ohjaajat ovat ammattitaitoisia ja osaavat lukea tilanteita”, hän muistuttaa.

”Mulle oli aika suuri oivallus, että Ohjaamolla on ihan kaikille tilaa.”

Ohjaamo osoitteessa Turuntie 4

Ohjaamokoordinaattori

Anu Mattila

p. 050 472 6747

anu.mattila@hameenlinna.fi

Nuorten ääni -ryhmä kokoontuu seuraavan kerran

  • ke 24.5. klo 16–19 Walonkulman Klubitalolla, jonne siirrytään yhdessä Ohjaamolta
  • ke 21.6. klo 16–19 Ohjaamolla

Muista myös:

  • Ohjaamo avoinna maanantaista torstaihin klo 12–16
  • Ohjaamolla maanantaisin avoimen olemisen tila klo 16–20 sekä Walk in -terapia klo 16.30–19.30
  • Seuraava Työnantajamiitti to 25.5. klo 9.30. Lue lisää –> Työnantajamiitti – Hämeenlinna (hameenlinna.fi)

Teksti ja kuva: Mari Salokangas