Työmarkkinoilla asenteella on merkitystä

Sinnikkyys ja pitkäjänteisyys ovat sanoja, joka kuvaavat janakkalalaisen varastotyöntekijä Jaakko Pääskyvuoren valmistumisen jälkeistä urapolun alkutaivalta. ”Se ensimmäinen työ on nuorelle todella tärkeä”, Pääskyvuori pohtii. ”Työpaikan löytäminen voi olla aluksi haastavaakin. Oleellista olisi kuitenkin päästä yritykseen näyttämään oma osaaminen ja se, että haluaa tehdä työtä.”

Pääskyvuori opiskeli Koulutuskuntayhtymä Tavastiassa sekä yhdistelmäajoneuvonkuljettajan että varastoalan perustutkinnot, ja vuonna 2019 varusmiespalveluksen suorittamisen jälkeen oli aika siirtyä täysipainoisesti työelämään.

Työnhakuvaiheessa Pääskyvuori päätti kääntyä henkilöstöyritysten puoleen. ”Henkilöstöyrityksessä voi luottaa siihen, että on ammattilainen paikalla auttamassa työnhaussa ja että hän voi toimia keskustelijana työnantajan ja -hakijan välillä. On myös kätevää, että yhdellä työhaastattelulla ja hakemuksella voi hakea useaan eri paikkaan.”

Keikkatyöstä pidempiin työsuhteisiin

Alussa henkilöstöyritysten kautta löytyneet työkeikat olivat satunnaisia ja yksittäisiä. ”Kyllähän sitä ensin joutui sietämään epäsäännöllisyyttä ja epävarmuutta, kun ei ollut aina seuraavaa työkeikkaa tiedossa.” Tavoitteet oli kuitenkin asetettava tulevaisuuteen. ”On hyvä muistaa, että ihan jokainen tehty työpäivä kerryttää arvokasta työkokemusta. Välipäivät vuorostaan käytin työnhakuun – toimettomaksi ei kannata jäädä.”

Pääskyvuori pääsi kerta kerralta näyttämään osaamisensa ja motivaationsa, ja pian työtarjoukset pitenivät vaivihkaa useamman kuukauden mittaisiksi.

”Tämänhetkisessä työsuhteessani tulee nyt viisi kuukautta täyteen”, Pääskyvuori kertoo tyytyväisenä.

Luottamuksesta henkilöstöpalveluyrityksiä kohtaan kertoo myös se, että Pääskyvuoren tuttu työllistyi yhtä lailla kyseisen yrityksen kautta Pääskyvuoren vinkattua hänelle saamastaan hyvästä palvelusta. ”Henkilöstöyritys voi monelle olla juuri se oikea väylä löytää työpaikka.”

Logistiikka- ja varastoalasta

”Parasta ovat hyvä työympäristö, hyvät työkaverit ja se, että työtä riittää”, Pääskyvuori nimeää mukavimmiksi asioiksi tämänhetkisessä työssään. ”Aina saa myös kysyä, jos on kysyttävää.”

Alalla tarvitaan monipuolista osaamista: trukin ja muiden kuljettimien käytön hallintaa, hyvää syvyysnäköä, tarkkuutta ja taitoa laskea tilavuuksia. Pääskyvuori lisää, että hyvästä muistista on myös huomattavaa etua.

Työ varastolla koostuu tavaroiden lastaamisesta, keräämisestä, hyllyttämisestä ja purkamisesta. Työparit saattavat vaihdella, joten etua on myös siitä, että tulee toimeen erilaisten kollegoiden ja muuttuvien tilanteiden kanssa.

Viestiä lukijoille

Omaa urapolkuaan etsiville ja työtä hakeville Pääskyvuori vinkkaa:

”Olen huomannut, että oikeanlainen asenne vie eteenpäin. Itse suhtaudun myös niin, että mitä ikinä teenkin, teen sen kunnolla.”

Työnantajilta vuorostaan Pääskyvuori toivoo rohkeutta antaa nuorelle työntekijälle mahdollisuus – kokoaikaisella työllä ja jatkumolla on suuri merkitys.

Hyvä muistaa

Alueen henkilöstöyritykset, kuten Bolt.Works Oy, Sihti, Eezy, JETmax, Go On, Adecco ja Barona, toimivat linkkinä tekijän ja työnantajan välillä. Ota yhteyttä ja kerro kiinnostuksestasi! Lisätietoa yritysten verkkosivuilta.

Teksti: Mari Salokangas