Vierailu Mokialle

Suomen kielen valmennukseen osallistuva työkokeiluryhmä kävi tutustumassa Mokia ry:n toimintaan

Hämeen Mokia ry on vuonna 1998 perustettu Kristillinen vapaaehtoisliike jonka pääkonttori sijaitsee Hauholla. Työkokeiluryhmä, jossa kehitetään suomen kielen taitoa, tutustutaan suomalaiseen kulttuuriin ja kokeillaan osaamista työpaikoilla kävi tutustumassa yhdistyksen toimintaan.

Ryhmälle esiteltiin laaja-alaisesti Mokian toimintaa ja vierailua ryyditettiin Kirsi-Kaisa Sinisalon monologiesityksellä, joka kertoo ihmisten haaveista ja kohtaloista vuodesta 1939 tähän päivään.

Jatkosota jätti ihmisiin syvät arvet ja rauhan hinta oli monille raskas kantaa. Usko elämään auttoi ihmisiä kuitenkin ponnistelemaan eteenpäin vastoinkäymisistä huolimatta.

Rauhan, sovinnon ja suvaitsevaisuuden arvot ovat keskeisiä esityksessä.

Vierailijoille kerrottiin, että ne ovat kantavia aatteita myös Mokian toiminnassa. Katastrofialueilla tarvitaan aina ulkoista apua ja yhdistys toimittaa mahdollisuuksiensa mukaan sairaalatarvikkeita, koulutusta ja ruoka-apua niitä tarvitseville.

Kotimaassa tarkoitus on auttaa ihmisiä löytämään paikkansa elämässä. Se tarjoaa mukavan työympäristön ja mahdollisuuden, jossa avuliaat ihmiset voivat antaa tukea sitä tarvitseville.

Erilaisten työtoimintojen ylläpito kuuluu myös repertuaariin. Mokia tarjoaa mm. kuntouttavaa työtoimintaa, työharjoitteluja, sekä vapaaehtoistyötä johon kuuluu media-, musiikki- ja nuorisotyötä.

Positiivinen huomio oli myös se, että heille tarjotaan myös terveydellistä, henkistä ja hengellistä kuntoutumista. Mokia järjestää näihin liittyvää koulutus-, neuvonta- ja tutkimustyötä sekä nuorisolle suunnattuja kerhoja, leirejä ja muuta toimintaa.

Hauholla ylläpidetään myös kirpputoria ja kierrätysasemaa, jossa otetaan vastaan metalliromua, sähkö- ja elektroniikkalaiteromua sekä akkuja ja paristoja.

Nuorisotyöhön keskittynyt Kino Wanhakop pyörittää Radio Jauhoa, jonka sisältö, tekniikka ja kehitys ovat kokonaan nuorten käsissä.

Tullaan tutuksi

Työhönvalmentaja Päivi Harjun mielestä oli mukavaa saada kutsu Mokialta tulla tutustumaan heidän toimintaansa. Reissua odotettiin kovasti ja onneksi kaikki pääsivät myös osallistumaan vierailuun.

Vierailijat otettiin vastaan lämpimästi ja tutustuminen toimintaan aloitettiin kahvin ja ihanan omenapiirakan kera, kertoo Päivi.

”Mokian toiminnan esittely tapahtui taitavasti tehdyin videoklipein ja tällä tavoin nähtiin varmasti paljon enemmän kuin kiertämällä kohteita fyysisesti, aikaa oli kuitenkin rajoitetusti. Esitys oli jaettu mukavan kokoisiin palasiin, meillä oli mahdollisuus kysyä ja kysymyksiä tulikin runsaasti. Mokian toiminta tuntui kiinnostavan.”

Päivi teki esityksen aikana avainsanaluettelon arveltuaan sitä tarvittavan, koska uusia sanoja tuli sellaisella vauhdilla, että niihin pitäisi palata ihan ajan kanssa. Ryhmän suomen kielen opettaja Olga Elkueva ottikin sen käsittelyyn seuraavilla lähitunneilla.

”Reissu oli tervetullut välipala arkiseen puurtamiseen ja vierailun ansiosta kaksi teemaryhmäläistä aloittaa Mokialla kuukauden työkokeilun dynaamisen pienhankinnan Tutustu uuteen alaan -palvelun merkeissä.”

Päivin mukaan ihan luksusta on se, että Mokia hakee työkokeilijat melkein kotiovelta ja palauttaa heidät päivän päätteeksi turvallisesti kotiin.

Ryhmä vierailee seuraavaksi Iittala Villagessa. Siellä seurataan tehtaalla lasinpuhallusta, käydään Lasimuseossa, tutustutaan Lasimäen pikkuputiikkeihin ja lopuksi nautitaan Taika-ravintolan antimista.