Kiihdyttämö pyöräyttää nuorten ja ammattilaisten asetelman ylösalaisin

Moni meistä tunnistaa tilanteen, jossa kokee olevansa vain tarkkailija, ulkopuolinen. Tämä tunne voi muuttua arjeksi, erityisesti ilman tukiverkostoja tai merkityksellisiä yhteisöjä. Yksinäisyys ei ole vain sosiaalinen ongelma, vaan sillä on merkittäviä vaikutuksia hyvinvointiin. Se heikentää elämänhallintaa, terveyttä ja voi estää ihmistä löytämästä paikkaansa yhteisössä. Yksinäisyys voi koskettaa ketä tahansa, mutta erityisen alttiita ovat siirtymävaiheissa olevat, kuten nuoret, uuteen paikkaan muuttaneet tai elämänmuutoksissa olevat.

Nuorten kokema näkyväksi Kiihdyttämön avulla

Kiihdyttämö-toimintamalli on luotu osana ”Kohti uutta – nuorten ohjauksellinen toimintamalli yhdenvertaisen osallisuuden edistämiseksi” -hanketta. Hankkeen ensisijaista kohderyhmää olivat syrjäytymisvaarassa olevat jälkihuollon piiriin kuuluvat ilman huoltajaa maahan saapuneet 18–29-vuotiaat pakolaisnuoret sekä vastaavassa elämäntilanteessa olevat muut maahanmuuttajataustaiset nuoret. Tavoitteena hankkeella on osallisuuden, työllistymisen ja koulutuksen pariin pääsy.

Hankkeessa toteutettiin kysely ja haastattelu, jotka toimivat pohjana toimintamallin yhteiskehittämisessä. Tuloksissa korostui nuorten kaipuu kuulumisen tunteeseen: omaan elämään, yhteisöihin ja ympäröivään yhteiskuntaan. Monelle ulkopuolisuuden tunne ei ollut vain hetkellinen, vaan se oli muuttunut osaksi arkea. Arvokas tieto koski nuorten odotuksia elämää, aikuisia ja yhteiskuntaa kohtaan. Kiihdyttämö-toimintamalli tarjoaa ratkaisuja – nuoren itsensä kokemassa ja tarvitsemassa järjestyksessä. Nuori asetetaan alusta asti oman elämänsä toimijaksi.

Koin tulleeni kuulluksi ja kohdatuksi. Tulin nähdyksi itselleni. Koin olevani keskiössä ja sain tuoda esiin itselleni tärkeät teemat ja asiat, joita halusin ”tutkia”. Sain kokemusta nähdä elämääni eri näkökulmista ja tehdä oivalluksia sen pohjalta. – pilottiin osallistunut nuori

Kaksi naista seisoo kierreportaissa. He katsovat kohti kameraa aurinkoisesti hymyillen.
Kuvassa Anu-Rohima Mylläri, Kohti uutta –hankkeen projektipäällikkö (oik.) ja Sanna-Leena Jokinen, työkykyvalmentaja, TyöHäme

Itsessä tapahtuvat oivallukset työntövoimana

Kiihdyttämö-toimintamallin avulla voidaan kustannustehokkaasti ja nopeasti päästä kiinni nuoren elämän todellisiin kipukohtiin. Toimintamalli mahdollistaa nuorelle oivalluksia, joiden avulla hän pystyy jäsentämään oman elämänsä asioita – ammattilaisten tuella. Mallin avulla saatiin näkyväksi nuoren sisäinen maailma, tekojen ja ajatusten takana olevat vaikuttimet sekä katvealueet, joista he eivät aina olleet tietoisia, kuten taidot ja vahvuudet. Tämä auttoi heitä huomaamaan uusia mahdollisuuksia, joita he eivät olleet aiemmin ajatelleet. Kokemus teki nuorista myös avoimempia vastaanottamaan tukea ja löytämään reittejä kohti omia tavoitteitaan, kuten koulutusta ja työtä, omien oivallusten kautta.   

Pilottiin osallistuneet nuoret tulivat TyöHämeen työllisyysalueelta. Kiihdyttämön jäsenistöön rekrytoitiin mukaan ammattilaisia monialaisesti eri sektoreilta, kuten kulttuuri-, taide-, koulutus- ja sosiaalipalveluista sekä työllisyyspalveluista ja KELAsta.

Kiitos kaikille hanketta tukeneille ja hankkeeseen osallistuneille asiantuntijoille ja nuorille!

Teksti: Anu-Rohima Mylläri

Juttu julkaistu Arjessa mukana-asukaslehdessä 1/2025.

Lue lisää Kiihdyttämö-toimintamallista