Tule vaikuttamaan uuden linja-autoaseman korttelisuunnitteluun

Tiedote 29.5.2017

Tule tutustumaan Lohkot-suunnitelmiin ja kertomaan mielipiteesi sekä ideasi Kauppakeskus Goodmannissa viikonloppuna.

Lehto rakentaa Hämeenlinnan linja-autoaseman ympäristöön ns. uuden korttelialueen Lohkot. Suunnitelmissa on säilyttää vanha linja-autoasema, rakentaa uusia asuin- ja liiketiloja sekä hotelli. Hämeenlinnan historiaa kuvaavat ympäristötaideteokset tulevat elävöittämään kokonaisuutta.

Tule tutustumaan Lohkot-suunnitelmiin ja kertomaan mielipiteesi sekä ideasi
Kauppakeskus Goodmanniin
pe 2.6. klo 16-19
la 3.6. klo 11-14

Paikalla on Lehto Groupin hankejohtaja Taavetti Kärkkäinen vastaamassa kysymyksiin.

Lohkot voitti suunnittelu- ja tontinluovutuskilpailun

Lehto Groupiin kuuluva Rakennuskartio Oy on voittanut Hämeenlinnan linja-autoaseman korttelin kaksivaiheisen (1.11.2016-22.3.2017) suunnittelu- ja tontinluovutuskilpailun ehdotuksellaan Lohkot. Ehdotuksessa säilytetään vanha linja-autoasema, sijoitetaan sinne mm. kauppahalli, rakennetaan asuin- ja liiketiloja, kuten hotelli, ja muotoillaan linja-autoaseman kenttää rakentein ja valaisimin. Ehdotukseen kuuluu mm. Hämeenlinnan historiaa kuvaavaa ympäristötaidetta.

Lehto Groupin voittanut ehdotus on Hämeenlinnan ydinkeskustan arvoa ja merkitystä korostava kokonaistaideteos. Rakennusoikeutta käytetään 14500 kerrosneliömetriä.

Asukasosallistuminen uudella tasolla alueen kehittämisessä

Uutta ja perinteisestä toimintatavasta poikkeavaa Hämeenlinnan linja-autoaseman korttelin kilpailuprosessissa on ollut kuinka paljon kaupungin asukkaat ovat olleet hankkeessa mukana, ja ovat jatkossakin. Rakennusliikkeiden ja asukkaiden välisen suoran yhteistyön tarve nousi esille vuonna 2016 Hämeenlinnan Eteläranta Oy:n järjestämissä, Engelinrantaa koskevissa vaikuttajaraatitilaisuuksissa.

Noin 500 hämeenlinnalaista oli mukana linja-autoasemakorttelin kilpailuprosessissa ja satoja palautteita toimitettiin kilpailijoille. Asukkaiden ideoita hyödynnettiin kilpailuehdotuksissa ja kilpailijat olivat paikalla asukastilaisuuksissa in cogni-to. Kilpailutyöt olivat esillä netissä, Raatihuoneella yhteistilaisuuksissa ja kauppakeskus Goodmanissa koululaisten ja nuorten arvioitavana yhteensä kahden viikon ajan.

Kilpailuprosessi loi hyvän pohjan voittaneen rakennusliikkeen, asukkaiden sekä muiden paikallisten toimijoiden tulevalle yhteistyölle linja-autoaseman alueella. Yhteistyö alkaa heti eli Lehto Group aloittaa asukkaiden ja paikallisten toimijoiden kanssa tarkemman suunnittelun huhtikuussa. Julkistustilaisuudessa 5.4. yhtiö antaa ensimmäiset askelmerkit kaupunkilaisten ja yhteisöjen kanssa tehtävälle yhteistyölle.

Linja-autoasemakortteli tulee olemaan uuden Hämeenlinnan ensimmäinen merkittävä projekti yhdessä asukkaiden kanssa. Kaupungin julkisivu etelään kohenee ja kortteli on ruutukaava-alueella ja keskustan kehittämisessä merkittävä uusi avaus.

Kilpailun taso erittäin hyvä

Kilpailun tuomaristo oli positiivisesti yllättynyt ehdotusten korkeasta tasosta. 3 finalistin joukossa oli myös paikallinen toimija, Kirvestyöt Timo Sollo Oy ehdotuksella Kotona taas. Lisäksi finaalissa oli Lemminkäinen Oyj työllä All right!.

Kilpailun tuomaristo pisteytti laatupisteillä toisen vaiheen finaalin kolme ehdotusta. 

Laatukriteerit olivat:

  1. ehdotuksen kaupunkikuva ja kauneus,
  2. ehdotuksen sisältö eli monipuolinen keskustaan sopiva sisältö ja hyvä ympäristötaideidea ja
  3. monipuolinen ja eri välineitä ja asukkaiden ideoita hyödyntävä osallistamistapa ennen kaavoitusta.

Laatupisteiden painoarvo oli 60 %. Laatupisteiden annon jälkeen avattiin tarjoushintakuoret. Tarjoushinnan painoarvo oli 40 %. Voittanut kilpailuehdotus sai korkeimmat laatu- ja hintapisteet.

Voittaja Lohkot, Lehto Group, Rakennuskartio Oy

Planssit (13 Mb, pdf)
Selostus (pdf)
Laajuustietoja (pdf)
Tarjousalue (pdf)
Kilpailijan tiedot (pdf)
Suunnittelijat (pdf)

Finalisti All right!, Lemminkäinen Oyj

Planssit 1-6  (50 Mb, pdf)
Planssit 7-13 (64 Mb, pdf)

Finalisti Kotona taas, Kirvestyöt Timo Sollo Oy

Planssit (14 Mb, pdf)


Lisätiedot:

Kilpailun tuomariston puheenjohtaja Sari Rautio, puh. 040 522 0933
Kilpailun sihteeri Kristiina Koskiaho, puh. 040 706 4424

 

Koululaisten ja nuorten elokuvalippukisa ratkaistu

Linja-autoaseman korttelin suunnittelun koululaisten ja nuorten elokuvalippukisan voittajat on ratkaistu. Työt olivat esillä kauppakeskus Goodmanissa reilun viikon. Arvosteluja tehtiin noin 130 kpl. Parhaat arvostelut (piirustus ja/tai teksti) ikäryhmittäin palkittiin.

Tuomaristo: Kristiina Koskiaho avustajanaan kaupungin viestintäyksikkö.

Elokuvaliput ovat noudettavissa teatterista Verkatehtaalta ensi viikon alussa. 

Paras ikäryhmittäin: 

7-11 –vuotiaat: Sylvi 8 vuotta. Onnittelut! Tuomariston perustelu:  Hieno piirustus leikkivälineistä puistossa, mikä alueelta puuttuu. 

12-16 –vuotiaat: Elsa 15 vuotta. Onnittelut! Tuomariston perustelu: Asiallinen perustelu ja hyviä parannusehdotuksia kaikille kilpailijoille. 

17-21 –vuotiaat: Irene 17 vuotta. Onnittelut! Tuomariston perustelu: Monipuolinen perustelu ja nuorien huomioimiseen suunnattuja ehdotuksia. 

Yli 22- vuotiaat: lohdutuspalkinto Hannu 72 vuotta. Onnittelut! Tuomariston perustelu: Kannustavia muutosehdotuksia kilpailijoille. 

Lisätiedot: Kristiina Koskiaho,Hämeenlinnan Eteläranta Oy, puh. 040 706 4424, kristiina.koskiaho(at)hameenlinna.fi

Hämeenlinnan linja-autoaseman korttelin suunnittelu- ja tontinluovutuskilpailun 1. vaihe 1.11.2017-25.1.2017 on ratkaistu

Hämeenlinnan keskustan linja-autoaseman korttelin suunnittelu- ja tontinluovutuskilpailun 1. vaihe on ratkaistu. Tuomaristo valitsi yksinomaan laatukriteerien perusteella kolme ehdotusta jatkoneuvotteluun ja asukasraatiin. Jatkoon päässeet ehdotukset ovat satunnaisessa järjestyksessä nimimerkit "Lohkot", "Kotona taas" ja "All right!".

"Lohkot"
Lohkot

"Kotona taas" Kotona taas

"All right!"
All right! 

Nyt alkaa kilpailun toinen vaihe, joka päättyy 22.3.2017. Enemmän kuvia kilpailutöistä näet täältä.

Koululaisten ja nuorten elokuvalippukisa

Linja-autoaseman korttelin suunnittelun koululaisten ja nuorten elokuvalippukisan voittajat on ratkaistu. Työt olivat esillä Goodmanissa reilun viikon. Arvosteluja tehtiin noin 130 kpl. Parhaat arvostelut (piirustus ja/tai teksti) ikäryhmittäin palkittiin.
Tuomaristo: Kaisa Paavilainen, Tiina Vahtokari, Kristiina Koskiaho.

Elokuvaliput ovat noudettavissa (etunimi ja ikä) Bio Rexin elokuvateatterista Verkatehtaalta ensi viikon alussa.

Paras arvostelu ikäryhmittäin:

7-11 –vuotiaat: Sylvi 8 vuotta. Onnittelut! Tuomariston perustelu: Hieno piirustus leikkivälineistä puistossa, mikä alueelta puuttuu.

12-16 –vuotiaat: Elsa 15 vuotta. Onnittelut! Tuomariston perustelu: Asiallinen perustelu ja hyviä parannusehdotuksia kaikille kilpailijoille.

17-21 –vuotiaat: Irene 17 vuotta. Onnittelut! Tuomariston perustelu: Monipuolinen perustelu ja nuorien huomioimiseen suunnattuja ehdotuksia.

Yli 22- vuotiaat: lohdutuspalkinto Hannu 72 vuotta. Onnittelut! Tuomariston perustelu: Kannustavia muutosehdotuksia kilpailijoille.

lisätietoja:
Kristiina Koskiaho
Hämeenlinnan Eteläranta oy
040- 706 4424


KUTSU ASUKASRAATIIN

Linja-autoaseman korttelin suunnittelu- ja tontinluovutuskilpailun asukasraati järjestetään viikonloppuna 25.-26.2.2017 klo 12-14 Hämeenlinnan Raatihuoneella, juhlasali, 2. krs. 

Kilpailun ensimmäinen vaihe on ratkennut ja finaaliin päässeet ehdotukset ( 3 kpl ) ovat nimimerkin suojassa asukkaiden arvosteltavana. Arvostelut toimitetaan kilpailijoille. Kilpailu jatkuu. Voittaja julkistetaan 5.4.2017.

Kaikki ovat tervetulleita!

Kahvitarjoilu

Kilpailun tuomaristo

Ilmoitus:

Kilpailun 1. vaiheen ehdotusten viimeistä jättöpäivää on siirrretty torstaihin 26.1.2017 klo 15. Muut toimitusohjeet ovat ennallaan kuten ohjelmassa lukee.

SEMINAARIKUTSU YRITYKSILLE 9.12.2016 KLO 13-15 RAATIHUONE

Toteutuskelpoinen rakennushanke paikallisin voimin Hämeenlinnan keskustaan

  • mitä seikkoja tulee huomioida, että yhteishanke (esim. työyhteenliittymä) voi menestyä
  • kelluva Hämeenlinna, ideoita
  • tulevaisuuden Asuntomessut Hämeenlinnan kaupungin keskustaan?


Ohjelma perjantai 9.12.2016 Hämeenlinna, Raatihuone, valtuustosali klo 13-15

13:00 tervetuloa/HML Eteläranta Oy, Linja-autoaseman alueen tontinluovutuskilpailun lyhyt esittely, esimerkkiharjoituksena voidaanko tämä kohde (15 000 k-m2) jakaa esim. kahden osapuolen välillä, joista yksi voi olla työyhteenliittymä/ Kristiina Koskiaho

13:10 Asemanrannan ja Engelinrannan kaavojen lyhyt esittely/ Johanna Närhi ja Niklas Lähteenmäki, rakentamisen toteuttajien näkökulmasta

13:20 Osuuspankin ja Nordean tavoitteet edistää paikallista rakentamista Hämeenlinnassa/ Tom Lindberg/Osuuspankki ja Harri Hakala/Nordea

13:30 Keskustelu, miten työyhteenliittymä voidaan toteuttaa Hämeenlinnassa/ Tom Lindberg/Osuuspankki ja Harri Hakala/Nordea moderoivat

14:00 Kelluva rakentaminen Hämeenlinnassa - ajatuksia/ Petteri Huomo/ Bluet Oy Ltd

14:15: Mahdolliset asuntomessut Hämeenlinnassa/ Osuuskunta Asuntomessujen puheenvuoro asuntomessujen uusista kehityssuunnista 2020-luvulla/ Heikki Vuorenpää

14:30-15.00 keskustelu päivän teemoista jatkuu/Kristiina Koskiaho

  • edelleen miten paikalliset rakentajat voivat ottaa osaa Hämeenlinnan keskustan hankkeisiin
  • miten kaupungin tulee huomioida tämä kaavoituksessa ja kilpailuissa
  • ajatuksia mahdollisista asuntomessuista
  • mahdolliset jatkotoimet

Pyydämme ilmoittautumista kahvitarjoilun varaamisen vuoksi 8.12.2016 klo 12 mennessä kristiina.koskiaho(at)hameenlinna.fi

Sydämellisesti tervetuloa!

 

Suunnittelu- ja tontinluovutuskilpailuseminaari 24.11.2016 Helsingissä

Tervetuloa torstaina 24.11.2016 Annankatu 24, AnnaK:n kokoustiloihin, 5 krs., Helsinkiin Kamppiin klo 15-16.30 kilpailun seminaariin, jossa kilpailun sisältöä valotetaan eri näkökulmista. Kahvitarjoilu. Ei ennakkoilmoittautumista. 

lisätietoja:Kristiina Koskiaho, HML Eteläranta Oy, kristiina.koskiaho(at)hameenlinna.fi, 040-706 4424

 

1.11.2016 -25.1.2017 (1. VAIHE)
8.2.2017- 22.3.2017 (2. VAIHE)

Hämeenlinnan kaupunki julkistaa linja-autoaseman alueelle kohdistuvan suunnittelu- ja tontinluovutuskilpailun. Kilpailijoita pyydetään myös osallistamaan asukkaita ennen alueen myöhempää asemakaavoitusta ja myymistä.

Kilpailualue on voimassa olevassa oikeusvaikutuksettomassa yleiskaavassa keskustatoimintojen aluetta merkinnällä C. Kilpailuun osallistuvan vallassa on päättää se, mitä toimintoja hän haluaa alueelle tarjota ja toteuttaa perustuen omaan liiketoimintaansa. Alueella voisi olla esimerkiksi hotelli, asumista, liiketiloja, tonttiin kuuluvaa robottipysäköintiä, yhteiskäyttöautoja jne.

Kilpailuohjelma (13 Mb, pdf)

Ilmoitus:

Kilpailun 1. vaiheen ehdotusten viimeistä jättöpäivää on siirrretty torstaihin 26.1.2017 klo 15. Muut toimitusohjeet ovat ennallaan kuten ohjelmassa lukee.

Liitteet:

Liite 1: Engelinranta - Linja-autoaseman alue. Trium-arkkitehtien tekemä ei sitova tutkielma alueen rakennusoikeuden ja pysäköinnin käytöstä (2 Mb, pdf)
Liite 2: 15.6.2015 kaupunginvaltuuston hyväksymä osayleiskaava (pdf), linkki Engelinrannan osayleiskaavan sivuille              
Liite 3: Kantakartta (2 Mb, dwg), katusuunnitelma Paasikiventien siirto (pdf), katusuunnitelma Palokunnankatu (pdf), pituusleikkaus Palokunnankatu (pdf) Engelinrannan liikenneselvitys raportti, ei sitova (3 Mb, pdf), alustava selvitys Paasikiventien alikulusta (pdf)
Liite 4: Valokuvia alueesta kuva 1, kuva 2, kuva 3, kuva 4, kuva 5, kuva 6, kuva 7, kuva 8, kuva 9, kuva 10, kuva 11, kuva 12, kuva 13, kuva 14, kuva 15, kuva 16, kuva 17, kuva 18, kuva 19, kuva 20, kuva 21, kuva 22, kuva 23, kuva 24, kuva 25, kuva 26, kuva 27, kuva 28, kuva 29, kuva 30, kuva 31, kuva 32, kuva 33, kuva 34, kuva 35, kuva 36, kuva 37 ja kuva 38 (n. 1 Mb/kuva, jpg)
Liite 5: Osallistava menetelmä: Vaikuttajaraatimateriaali (Trium Arkkitehdit) (9 Mb, pdf), www.engelinranta.fi
Liite 6: Yhteiskuntataiteilijahanke (2 Mb, pdf)
Liite 7: Valokuvia Instagram-kuvakilpailusta (7 Mb, pdf)  

Kilpailijoita pyydetään lähettämään mahdolliset kysymykset sähköpostilla kristiina.koskiaho(at)hameenlinna.fi 5.12.2016 mennessä.

TONTINLUOVUTUSKILPAILUKYSYMYKSET:

1. Voiko hintapisteytystä muuttaa asteikoltaan lievemmäksi?
2. Onko pakko rakentaa kaikki kaavan sallimat 15 000 k-m2?

VASTAUS:

Palautteen perusteella korjataan kilpailuohjelmaa seuraavasti:

KOHTA 4.6. Toisen vaiheen hintapisteytys

Vanha ensimmäinen tekstikappale: ”Korkein hinta saa 40 pistettä, toiseksi korkein saa 20 pistettä, muut hinnat saavat 0 pistettä.”

UUSI TEKSTIKAPPALE:

” Korkein hinta saa 40 pistettä. Muut hinnat saavat pisteet seuraavasti: Muu tarjottu hinta (euroina) jaetaan korkeimmalla hinnalla (euroina) ja tämä murtoluku kerrotaan 40 pisteellä. Kaikki tarjotut hinnat osallistuvat kilpailuun. Kilpailija voi tarjota vähemmän rakennettavaa kerrosneliömetrimäärää kuin täyttä 15 000 k-m2, mutta alueesta tarjottu hinta on kiinteä kokonaishinta eikä neliömetriperusteinen. ”

MUUTOIN OHJELMA ON ENNALLAAN.

Esimerkki pysäköintirobotista/Leanpark Oy

Ohessa esimerkki 72:n  auton läpiajettavasta robottipysäköintijärjestelmästä (1 Mb, pdf). Tilantarve on puolet tavanomaisesta autohallista. Laitteiston hinta autopaikkaa kohden on noin 20 000€/autopaikka. Hinta sisältää robotin asennuksen ja koneistuksen. Kokonaishintaan on laskettava lisäksi mukaan perustukset, betonilattia, seinät, katto, perusilmanvaihto ja sprinklaus.

 

 

Viimeksi muokattu: 26.10.2018