Muuttajan blogi: Piipahdus Hämeenlinnan pitäjiin

Vaikka tässä kohtaa elämää arvostan Hämeenlinnan kaupunkikeskustan läheisyyttä, en malttanut olla kurkkaamatta myös Hämeenlinnan pitäjien porttien sisäpuolelle. Eihän sitä tiedä, jos joskus kaipaankin taas vähän rauhallisempaa ympäristöä. Yksi kaverini itse asiassa muutti juuri hyvin, hyvin pienelle paikkakunnalle kymmenen vuotta Helsingissä asuttuaan ja kertoi, että nykyinen hitaampi elämänrytmi pienessä pitäjässä antaa ihan eri tavalla tilaa luovuudelle. Kiehtovaa.

Mikäli siis kaipailet kauniita maisemia, edullista asumista ja nopeaa siirtymää isoihin kaupunkeihin, niin vedä kumisaappaat jalkaan ja suuntaa kanssani tutustumiskierrokselle Hämeenlinnan pitäjiin!

HauhonKalvolanLamminRengon ja Tuuloksen kunnat liitettiin osaksi Hämeenlinnan kaupunkia kuntaliitoksessa vuonna 2009. Uusista kaupunginosa-alueista käytetään yleisesti nimeä Hämeenlinnan pitäjät. Sanomattakin on selvää, että monipuolisten palveluiden tai työmahdollisuuksien takia pitäjiin ei välttämättä kukaan muuta, mutta asumiseen pitäjät tarjoavat aivan ihastuttavat, maaseutumaiset puitteet. Jokaisesta pitäjästä löytyy päivittäistä asumista tukevat palvelut eli ruokakaupat, apteekit ja koulut, joten ihan kaikkea ei tarvitse lähteä hakemaan Hämeenlinnan kantakaupungista.

Itseäni pitäjissä kiehtoo eniten kauniit maisemat ja historia. En haluaisi puhua rahasta ja pilata kaunista maisema- ja historia-ajatusta, mutta tottahan se on. Pitäjissä saa edullisemmin enemmän neliötä. Erityisesti nyt, kun etätyö on lisääntynyt, monet ovat alkaneet haaveilemaan maalla asumisesta ja lisäneliöistä sekä suuntaamaan katseensa pois kaupunkien keskustoista.

Leikittelin ajatuksella, että jos roudaisin tavarani pitäjiin, niin mitä niistä haluaisin tietää? Päällimmäiseksi kysymykseksi nousi lasten koulut. Kuinka pitkälle pitäjissä riittää luokkia? Toinen kysymys on etäisyys isoihin kaupunkeihin. Näitä faktoja lähdinkin selvittelemään.

Rengossa ja Tuuloksessa on molemmissa opetusta 1-6 luokille, Kalvolan ja Lammin alueella lapset voivat suorittaa puolestaan koko peruskoulun eli 9 luokkaan saakka. Lammilta löytyy lisäksi oma lukio eli paikalliset nuoret saavat varttua halutessaan Lammilla aikuisikään saakka. Riippumatta siitä, missä pitäjässä asut, lapset saavat aloittaa koulutiensä joka tapauksessa lähituntumassa.

Sijaintinsa puolesta itseäni eniten houkutteleva pitäjä on ehdottomasti Kalvolan ”käsityöläiskylä” Iittala. Tampereelle pääsee hurauttamaan puolessa tunnissa, Hämeenlinnan keskustaan 20 minuutissa ja Helsinkiin reilussa tunnissa. Aah, niin näppärää! Toisaalta, nyt kun ravaan jatkuvasti Lahdessa, niin siihen nähden Lammi vetää pisimmän korren. Lammilta pääsee ajamaan reilussa puolessa tunnissa Lahden keskustaan. Puolen tunnin ajomatkan päässä Lammilta sijaitsee toki myös Hämeenlinnan keskusta. Itseasiassa myös Tuuloksesta ja Hauholta pääset puolessa tunnissa Hämeenlinnaan, joten Hämeenlinnaan nähden nämä pitäjät ovat etäisyyksien puolesta mielestäni aika samalla asteikolla. Renko on puolestaan Turun puolella Hämeenlinnaa ja se on oikeasti jo tosi lähellä. Vain vartissa olet jo hurauttanut Rengosta keskustaan nauttimaan isomman kaupungin eduista ja sitten saat taas vetäytyä nauttimaan luonnon maisemista kotipihalle.

Tämän kirjoituksen alussa kerroin, että minua kiehtoo myös pitäjien pitkä historia. Ajatelkaa, että esimerkiksi Rengon kirkko on ollut 1400-luvulta saakka paikallaan ja Lammin kirkko on rakennettu 1490-1510-luvun tienoilla. (Hämeenlinnan kaupunki on perustettu vuonna 1639). Olen käynyt aiemminkin ihastelemassa ja käyskentelemässä Lammin kirkon pihamaalla, koska se on jotenkin rauhoittavaa. Mielikuvitus lähtee näissä maisemissa väkisin laukalle ja en voi olla miettimättä, millaisia tarinoita kirkon seinät kertoisivat, jos osaisivat puhua. Olisi älyttömän hienoa, jos pääsisi kurkistamaan viisisataa vuotta taaksepäin kirkon pihalla käyskentelevän 37-vuotiaan naisen ajatusmaailmaan.

Muuttaisitko Hämeenlinnaan? – katso täältä perustelut miksi!

Lue Muuttajan blogi: Asuinalueet vuoroviikkovanhemman silmin osa 1
Lue Muuttajan blogi: Asuinalueet vuoroviikkovanhemman silmin osa 2

Pitkähiuksinen nainen seisoo kädet puuskassa katsoen kameraan.

Tuuli-Elina on yrittäjä, juontaja ja vuoroviikkovanhempi, joka suuntaa muuttoauton nokan Hämeenlinnaan jo kolmatta kertaa.

Seuraa Tuuli-Elinaa Instagramissa
Lue Tuuli-Elinan Sanoinko sen ääneen? -blogia