50 syytä piipahtaa pitäjiin – Hämeenlinnan maaseudun helmet: Lammi

Tässä juttusarjassa piipahdellaan kaikissa Hämeenlinnan viidessä pitäjässä päiväretkien muodossa. Esittelyssä on 50 syytä piipahtaa pitäjissä. Mukana on paljon tuttuja kohteita, mutta toivottavasti myös jotain uutta. Jokaisesta pitäjästä on kymmenen helmeä, eli yhteensä 50 vierailun arvoista kohdetta Rengosta, Kalvolasta, Hauholta, Lammilta ja Tuulokselta.

Helmien etsijänä ja esittelijänä toimii Luontouttaja Jaana Santanen, joka asuu Rengossa ja rakastaa pitäjien rauhallisuutta, monipuolista luontoa ja uniikkeja käyntikohteita. Erityisesti häntä kiehtovat kylät ja kohteet, joissa näkyvät yhteisöllisyys ja yhdessä tekeminen, perinteet ja persoonallisuus. 

Tervetuloa mukaan piipahduksille Hämeenlinnan upealle maaseudulle!

31 Mielen Muutostila

Tästä paikasta on rakentumassa ainutlaatuinen kokonaisuus, jollaista ei näillä seuduilla montaa ole. Kauniissa Lieson kylässä sijaitseva Mielen Muutostila tarjoaa puitteet luonnonmukaisena lataamona ja muutoksen siemenen kylvämisessä. Maatilan eläimiä ja askareita, majoitusta tunnelmallisessa aitassa, retriittejä, tapahtumia, tulevaisuudessa varmasti vaikka mitä muuta. Ihana Katri ottaa vastaan suurella sydämellä ja hymyllä <3 Tila on mukana vuosittain järjestettävässä Taste of Häme / Avoimet maatilat -päivässä: eläimiä, poniratsastusta, kesäkahvila, pieni lähituotetori, perinneleikkejä jne. Liesontie 300.

Mielen Muutostila | Facebook

Mielen Muutostila (@mielenmuutostila) • Instagram-kuvat ja -videot

32 Metsälän tila

Tilalla kasvatetaan suomenlampaita, ja löytyypä sieltä myös hevonen, poni, kaneja, kanoja, kissoja ja koiria. Tilalta voi ostaa suoramyyntinä lampaan- ja karitsanlihaa. Tilauksesta järjestetään myös poniratsastusta ja kärryajeluita, rapsutteluhetkiä sekä eläinvierailuita erilaisiin tapahtumiin ja hoitolaitoksiin. Tila on auki sovitusti, sovi vierailu etukäteen. Tuotteisiin ja omistajiin voi tutustua vuosittain järjestettävässä Taste of Häme -tapahtumassa.

Metsälän Tila – Maatila, Lammi

33 Porkkalan kartano

Upea kartano, jonka 1800-luvulla perustetussa puistossa silmä ja sielu lepäävät. Puistoa on rakennettu vanhaa kunnioittaen, uutuuksia lisäten. Kahvila, tapahtumia, kävelykierroksia, rauhaa, hiljaisuutta. Ihmettelyn aiheena myös pihan yli 100-vuotiaat, valtavat agaavet!

Porkkalan kartano | Puutarhamyymälä, taimitarha ja puisto

Kuvakollaasi kartanorakennuksen ulko- ja sisäpuolelta sekä puutarhasta

34 Lammin biologinen asema

Vuonna 1953 perustettu asema on tärkeä tukikohta Helsingin yliopiston ja muiden toimijoiden kenttäkursseille ja tutkimusprojekteille. Aseman ympäristössä kiertävä tiedepolku tarjoaa vuorovaikutteisen tavan tutustua metsiin ja Pääjärven rantaan. Luontopolku puolestaan kuljettaa retkeilijät läpi Lammin biologisen aseman lehti- ja kuusimetsien. Järven rannalla on todella upea laavu!

Tiede- ja luontopolut | Lammin biologinen asema | Helsingin yliopisto

35 Evo

Evon retkeilyalue on monipuolinen luontokokonaisuus – ehkä myös tuleva kansallispuisto. Luontopolkuja, patikointireittejä, kalastusmahdollisuuksia, laavuja, tulipaikkoja, uimapaikkoja… jokainen löytää varmasti alueelta itselleen sopivan tavan ja reitin luontoutua.

Evon järvimaisemaa.

36 Villa Mainiemi

Tämä jos joku on maaseudun helmi. Tai ehkä enemmänkin helminauha, sillä Villa Mainiemi on niin suuri, monipuolinen ja kiehtova kokonaisuus, että sitä on vaikea tiristää tähän pieneen esittelyyn – se pitää itse nähdä ja kokea. Omistaja Aino Juholan motivaatio, luovuus ja palo kehittää aluetta on ihailtavaa (ja hän on kaikin puolin ihastuttava persoona). Yhteisöllisyys ja kestävä kehitys ovat keskiössä, ja se näkyy.  “Haluamme että ympäristö säilyisi vielä pitkään meidän jälkeenkin yhtä kauniina.” Ympäröivä luonto on tosiaan upea! Alueen historia on huikean kiinnostava, se on toiminut mm. reservikomppania-alueena, varavankilana, kuntoutumiskeskuksena sekä vastaanottokeskuksena.

Villa Mainiemi vuokraa erilaisia tiloja ja rakennuksia asumiseen, majoittumiseen, tapahtumiin, toimitiloiksi. Vinkki: vuokrattavana on mm. suuri rantasauna ja SUP-lautoja, TODELLA kohtuuhintaan. Kysy majoitusvaihtoehtoja, saatat yllättyä tarjonnasta!

Lopuksi vielä todellinen helmi ja kätketty salaisuus: Hämeenlinnan upeimmalle rannalle, Mainiemen luonnonhiekkauimarannalle saa tulla tutustumaan ja nautiskelemaan – kunhan vie omat roskat pois. Vuokraa vaikka SUP-lauta ja vietä unohtumaton päivä tässä helmessä, joka ansaitsee tulla löydetyksi.

Villa Mainiemi | Facebook

Villa Mainiemi, Hämeenlinna – (booking.com)

37 Untulanharjun luontopolku

Hieno luontopolku lähellä keskustaa kulkee suojelluissa harjumaisemissa ja lehtometsässä. Upean vehreää ja kaunista, vaihtelevaa maastoa. Opastettu n. 3 km reitti, josta voi kävellä lyhyemmänkin pätkän. Lähtöpaikalla on postilaatikko, josta voi lainata aluetta esittelevän opaslehtisen.

Untulan_luontopolku.pdf

38 Untulan uimaranta + kaupunkivene

Luontopolun jälkeen voi käydä viilentymässä läheisellä Untulan uimarannalla, joka on sekin kauniin vehreän luonnon keskellä. Rannalla on lainattavissa kaupunkivene, omat liivit ja äyskäri mukaan! Tsekkaa myös hieno taideteos ”Ormanneito” rannassa.

Uimahallit ja rannat – Hämeenlinna

Kaupunkiveneet ovat taas käytettävissä – Hämeenlinna

39 Kirkko ja museot

Keskiaikainen kaunis kivikirkko ei jää keskustassa huomaamatta. Museotarjontaan kuuluvat Pellava- ja sahtimuseo, Kordelinin ajokalumuseo ja Hirsimuseo.

Lammin kirkko – Lammin seurakunta

Lammi-Seura r.y.

Museon ovi, jossa kaunis kyltti, jossa teksti Pellava- ja sahtimuseo

40 ARS Peltolehto

Lammin taidekesä 2021 -taidenäyttely esittelee kymmenen eri taiteilijan teoksia Lammin entisellä kunnantalolla (Evontie 10). Avoinna la 10. ja su 11.7. klo 14-18. Avoinna 3.7.-29.8.2021 la-su klo 14-18. Heinäkuussa 19.7.-1.8. avoinna joka päivä. Tilauksesta ryhmille tai yksittäisille kävijöille myös muina aikoina. Järjestäjänä Lammin kotiseutu- ja kulttuuriyhdistys ry LyKKY. Vapaa pääsy.

Mukavia piipahduksia Lammille!

Kirjoittaja: Jaana Santanen | Luontouttaja

Tutustu myös muihin pitäjäpiipahduksiin:

Hauho

Kalvola

Renko

Tuulos