50 syytä piipahtaa pitäjiin – Hämeenlinnan maaseudun helmet: Renko

Tässä juttusarjassa piipahdellaan kaikissa Hämeenlinnan viidessä pitäjässä päiväretkien muodossa. Esittelyssä on 50 syytä piipahtaa pitäjissä. Mukana on paljon tuttuja kohteita, mutta toivottavasti myös jotain uutta. Jokaisesta pitäjästä on kymmenen helmeä, eli yhteensä 50 vierailun arvoista kohdetta Rengosta, Kalvolasta, Hauholta, Lammilta ja Tuulokselta.

Helmien etsijänä ja esittelijänä toimii Luontouttaja Jaana Santanen, joka asuu Rengossa ja rakastaa pitäjien rauhallisuutta, monipuolista luontoa ja uniikkeja käyntikohteita. Erityisesti häntä kiehtovat kylät ja kohteet, joissa näkyvät yhteisöllisyys ja yhdessä tekeminen, perinteet ja persoonallisuus.  

Tervetuloa mukaan piipahduksille Hämeenlinnan upealle maaseudulle!

1 Hämeen Härkätie

Monet ovat kuulleet Hämeen Härkätiestä tuutulaulussa, mutta kuinka moni on tutustunut tämän Suomen vanhimman ja merkittävimmän tien historiaan ja nykyiseen muotoon upean monipuolisena matkailutienä? Hämeen ja Turun linnat aikanaan yhdistänyt kulkuväylä on Hämeenlinnan maaseudun ykköskohde! Porras-Renko-museotie on n. 10 km pitkä Härkätien osuus, josta löytyy paljon mielenkiintoista katseltavaa ja koettavaa.

Hämeen Härkätie

2 Härkätien Kynttilä

Tämä on sellainen paikka, joka sinun yksinkertaisesti PITÄÄ nähdä. Vanhaan navettaan ja pihapiiriin rakennettua Härkätien Kynttilää ei voi sanoin eikä kuvin kuvailla, se pitää kokea. Kahvila, yksityistilaisuuksia, uniikkia majoitusta, tuhansia keräilyesineitä ja -astioita, Härkätien historiaa, ihanat emäntä ja isäntä. Käykää täällä, lupaan ettette pety! Auki to-su 12-16.

Härkätien Kynttilä

Härkötien Kynttilä. Neljän kuvan kuvakollaasi, jossa pariskunta, huoneita ja esineitä.

4 Kirkko ja Härkätien museo

Rengon upea, keskiaikainen kivikirkko eli Pyhän Jaakon kirkko on pohjamuodoltaan harvinainen 8-kulmainen kirkko. Tiesitkö, että Rengon kirkko on kuuluisan pyhiinvaellusreitti Santiago de Compostelan pohjoisin aloituspiste? Kirkon vieressä on Härkätien museo, avoinna kesäsunnuntaisin.

Rengon kirkko – Hämeenlinna-Vanajan seurakunta

Renko-Seura r.y.

5 Kaunis kirkonkylä

Kävelykierroksella voit ihastella kirkon lisäksi mm. upeaa Muurilankoskea, kauniita puurakennuksia ja vehreää Kirkkojärven rantareittiä. Kylältä löytyy mm. kauppa, muutama ravintola ja kirppari. Vieressä on Käräjämäen ulkoliikunta-alue (kuntoportaat, ulkokuntosali), tarinoita paikan historiasta ja hienot näkymät kirkolle. Lopuksi voit pulahtaa Kirkkojärveen.

6 Kesäkirppis Hämeen Härkätie

Heinälatokirppis Härkätiellä (nro 3520), ihanassa maalaispihapiirissä. Vanhaa ja uutta, keräilyä ja aarretta, mökeiltä ja kodeista. Ja jäätelöä! Vakiokalustoon kuuluvat omistaja Kati, kanat ja kukot, lampaat ja satunnaiset muut kesäasukit.

Kesäkirppis Hämeen Härkätie 3520, RENKO | Facebook

Härkätien kesäkirppis. Kuvassa paljon kirpputoritavaroita.

7 Nummenkylä ja Pursunjärvi

Poikkea Nummenkylällä, jonka vireän kylätoiminnan sydämenä sykkii vanhalla kansakoululla toimiva kylätalo kesäkahviloineen. Lisäksi tilavuokrausta, tapahtumia, peli-iltoja, lavista tiistaisin Sotkalinnan tanssilavalla sekä kyläkävelyt torstaisin klo 18. Kylätalon vierestä pääsee pulikoimaan kirkkaaseen Pursunjärveen.

Nummenkylä ry

8 Rauniotie ja Palsankallio

Härkätien varrelta (n. 5 km Nummenkylältä) löytyy kilometrin pituinen rauniotie, joka oli joskus vilkas kulkuväylä. Nykyään viitoitettu tienpätkä on osa Hämeen Ilvesreittiä. Heinittyneen reitin varrelta löytyy Pitkäjärven torppa. Seuraava etappi Härkätien varrella on Palsankallion rajakivi, jossa kohtasi seitsemän pitäjän rajat: Lopen, Tammelan, Urjalan, Sääksmäen, Kalvolan, Hattulan, Vanajan sekä Rengon kappelin.

Joenhiisi: Rauniotiellä ja Lietsan kulmilla

9 Tanhuanpään kesäkahvila ja -kirppis

Elämystila Tanhuanpää Vehmaisissa tarjoaa upeat maalaispuitteet juhlille ja tapahtumille. Tänä kesänä ovet aukenevat kesäpiipahtajille myös kesäkahvilan ja vinttikirppiksen muodossa. Ja mitäs sanotte tästä: 30.7. järjestetään KAKKUTASTING (vaatii ilmoittautumisen)! Maalaismaisematakuu.

Tanhuanpää – Elämys- ja kokousmatkailutila

10 Heinisuo

Oma lempiluontopaikkani Rengossa on Heinisuo, joka on luonnontilainen, suojeltu suo- ja metsäalue. Noin kolmen kilometrin rengasreitti tarjoilee monimuotoista maisemaa ja maastoa: tiheää metsää ja avaraa suota, pitkospuita, kasveja ja eläimiä. Rengasreitiltä poikkeamalla Hämeen Ilvesreittiä pitkin pääsee nauttimaan evästelystä ja tulistelusta laavulla, jonka sijainti suon reunalla on aisteja hivelevä kokemus.

Heinisuo – Visit Häme

Puiset pitkospuut. jotka kulkevat suolla

Mukavia piipahdushetkiä Renkoon!

Kirjoittaja: Jaana Santanen | Luontouttaja

Tutustu myös muihin pitäjäpiipahduksiin:

Hauho

Kalvola

Lammi

Tuulos