50 syytä piipahtaa pitäjiin – Hämeenlinnan maaseudun helmet: Hauho

Tässä juttusarjassa piipahdellaan kaikissa Hämeenlinnan viidessä pitäjässä päiväretkien muodossa. Esittelyssä on 50 syytä piipahtaa pitäjissä. Mukana on paljon tuttuja kohteita, mutta toivottavasti myös jotain uutta. Jokaisesta pitäjästä on kymmenen helmeä, eli yhteensä 50 vierailun arvoista kohdetta Rengosta, Kalvolasta, Hauholta, Lammilta ja Tuulokselta.

Helmien etsijänä ja esittelijänä toimii Luontouttaja Jaana Santanen, joka asuu Rengossa ja rakastaa pitäjien rauhallisuutta, monipuolista luontoa ja uniikkeja käyntikohteita. Erityisesti häntä kiehtovat kylät ja kohteet, joissa näkyvät yhteisöllisyys ja yhdessä tekeminen, perinteet ja persoonallisuus. 

Tervetuloa mukaan piipahduksille Hämeenlinnan upealle maaseudulle!

21 Vanha raitti, kirkko, esinemuseo

Hauhosta ei voi puhua mainitsematta Vanhaa raittia, joka on upea kulttuurimaisemakokonaisuus ja yksi parhaiten säilyneistä kirkonkyläkokonaisuuksista Suomessa. Hauhon kirkko puolestaan on kaunis keskiaikainen, paanukattoinen harmaakivikirkko, jonka vierestä löytyy myös hauholaista talonpoikaiskulttuuria ja kirkollista esineistöä esittelevä esinemuseo.

Wanha Raitti ry

Hauhon kirkko – Hauhon seurakunta

Hauho-Seura

Kuvakollaasi, jossa Hauhon vanharaitti, kirkko, esinemuseo

22 Vuorenharjun Näkötorni

Keskustan tuntumassa, raitin varrella on näkötorni, josta avautuu kauniit näkymät Hauhonselän järvimaisemiin. Jo kävelymatka tornille tarjoaa silmäniloa idyllisten, värikkäiden puutalojen ja pikkukatujen muodossa.

23 Kotkon ulkomuseo ja luonnonsuojelualue

Lyhyen kävelymatkan päässä kirkolta tulee vastaan Hauho-Seuran ylläpitämä Kotkon ulkomuseoalue, jossa on esillä talonpoikaista esineistöä ja rakennuksia. Museoalueen jälkeen alkaa Kotkonharjun luonnonsuojelualue metsäpolkuineen, harjumaisemineen ja kirkkaine järvenrantoineen. Lopuksi voi suunnata läheiselle Pappilanaron uimarannalle.

Kotkon ulkomuseoalue – Hämeenlinna

Kotkon talomuseo – Häme-Wiki

24 Hahkialan Kartano

Upea kartano, jonka palveluihin kuuluvat mm. kokous-, majoitus- ja juhlapalvelut, saunamaailma, tilausravintola ja erilaiset tapahtumat. Kesäkahvila, tarkista aukioloajat. Mukana Herkkujen yössä 9.7.2021 ja Taste of Hämeessä 10.7.2021, tuleva viikonloppu on siis oiva tilaisuus päästä aistimaan ja nauttimaan kartanoelämän tuulahduksista!

Kokous- ja juhlapalvelut Hämeenlinna | Viehättävä Hahkialan Kartano

Taste of Häme – Kasvua Hämeessä

25 Hauhon musiikkijuhlat // Herkkujen yö // Taste of Häme

Loppuun muutama tapahtumavinkki: Hauhon musiikkijuhlat mm. 9.7.2021 Hauhon kirkossa, Herkkujen yö perjantaina 9.7.2021 useassa eri kohteessa, sekä Taste of Häme / Avoimet maatilat -tapahtuma lauantaina 10.7.2021 ympäri Hämettä, mukana myös Hahkialan kartano.

Hauhon musiikkijuhlat

Taste of Häme – Kasvua Hämeessä

26 Sekatavarakauppa (Vintage ja Antiikki)

Vanhan tavaran rakastajan ehdoton käyntikohde! Useita eri huoneita täynnä mitä upeampia vanhoja aarteita: huonekaluja, opetustauluja, koriste-esineitä, paljon puusta rakennettua tai kunnostettua… Kaikkea ihanaa, käykää itse toteamassa! Osoite: Viittakiventie 15, Hauho.

Sekatavarakauppa – Hämeen Puutyö

27 Alvettulan kylä ja kyläkauppa

Söpö pikkukylä, jonka sydän on hieno kyläkauppa ison terassin kera. Kaupan tarjonnan lisäksi saatavilla ruokaa, mm. hampurilaisia (ruispurilainen oli todella maukas ja mehevä!), pizzaa ja muita herkkuja.

Alvettulan kyläkauppa

Alvettulan kylä

Alvettulan kyläkaupan ulkoseinä ja katettu terassi

28  Peltosirkun Tila

Alvettulan kylältä muutaman kilometrin päässä sijaitsee Peltosirkun tila. Marjoja itsepoiminnalla tai myyntipisteestä, tilamyymälä täynnä ihania herkkuja ja muita tuotteita, kahvilasta kahvit ja herkut. Iloinen henkilökunta on paikan ihastuttava lisä.

Tervetuloa Peltosirkun tilalle!

29 Vähäniemen (ja Tohkoon) virkistysalue

Rauhallinen ja kaunis virkistysalue. Merkattu luontoreitti, näköalatorni kauniiseen järvimaisemaan, nuotiopaikka, luonnonsatama veneilijöille, uimapaikka. Täällä ei todennäköisesti ole ruuhkaa, joten jos tykkäät luontoutua rauhassa, on tämä siihen varteenotettava vaihtoehto.

Vähäniemen ja Tohkoon virkistysalue | Hämeen virkistysalueyhdistys

30 Vihavuosi

Kylä, josta löytyvät mahtava koski, Koskikahvila, taidenäyttelyitä, tapahtumia ja kursseja (katso vihavuosi.fi), Myllymuseo, kaunis ja vehreä miljöö kosken ympärillä. Kylän erikoinen nimi juontuu sanoista vihainen vuo tai vuolle, jolla viitataan kylän ’vihaiseen’ koskeen.

Vihavuosi-yhdistyksen kotisivut

Ihmisiä sillalla. Sillan alla kuohuu koski.

Mukavia piipahdushetkiä Hauholle!

Tutustu myös muihin pitäjäpiipahduksiin:

Kalvola

Lammi

Renko

Tuulos