50 syytä piipahtaa pitäjiin – Hämeenlinnan maaseudun helmet: Tuulos

Tässä juttusarjassa piipahdellaan kaikissa Hämeenlinnan viidessä pitäjässä päiväretkien muodossa. Esittelyssä on 50 syytä piipahtaa pitäjissä. Mukana on paljon tuttuja kohteita, mutta toivottavasti myös jotain uutta. Jokaisesta pitäjästä on kymmenen helmeä, eli yhteensä 50 vierailun arvoista kohdetta Rengosta, Kalvolasta, Hauholta, Lammilta ja Tuulokselta.

Helmien etsijänä ja esittelijänä toimii Luontouttaja Jaana Santanen, joka asuu Rengossa ja rakastaa pitäjien rauhallisuutta, monipuolista luontoa ja uniikkeja käyntikohteita. Erityisesti häntä kiehtovat kylät ja kohteet, joissa näkyvät yhteisöllisyys ja yhdessä tekeminen, perinteet ja persoonallisuus. 

Tervetuloa mukaan piipahduksille Hämeenlinnan upealle maaseudulle!

41 Museo-Eerola

Vuonna 1962 perustetussa museossa on usean rakennuksen täydeltä talonpoikaisesineistöä, Tuulokselle ominaista ajokaluteollisuutta (upeita rekiä ja rattaita!) sekä kotitalouteen keskittyvä museokokonaisuus Hyvän perheenäidin museo. Todella kauniita rakennuksia, esineitä ja pihapiiri. Museota ylläpitää Tuulos-Seura ry, oppaana museoisäntä Jaakko Sorsa. Osoite: Sydänmaantie 125. Auki elokuun sunnuntait klo 12-15, tai sovittaessa museoisännän kanssa puh. 044 365 9941.

Museo-Eerola – Linnaseutu

Museo-Eerola – Tuulos-Seura ry

42 Tuulosrievä

Ihastuttavan tunnelmallinen maalaiskahvila, -leipomo ja -myymälä – ah miten hyvää tuoretta leipää! Tuulosrievä-leivät valmistetaan käsityönä leipomon oman reseptin mukaan, ilman säilöntä- tai lisäaineita. Leivät paistetaan puulämmitteisissä leivinuuneissa. Heinäkuun ajan leipomolla palvelee kesäkahvila, ja lisäksi tarjolla on pieni kauppa (aina auki), josta voi ostaa leivän lisäksi muita herkkuja. Löytyypä pihapiiristä myös vinttikirppis.

Tuulosrievä

Kuvakollaasi Tuulosrievän kahvilan ja myymälän sisä- ja ulkotiloista.

43 Kauppakeskus Tuulonen

Oma nähtävyytensä tämäkin! Kauppoja, palveluita, kirppari, ja kaikkea muuta. Tuulosesta löytyy myös Lammin ylpeyden, Lammin sahdin myymälä. Ulkona mm. koira- ja leikkipuisto, sekä heinäkuun sunnuntaisin pihakirppis ja -tori klo 10 alkaen.

Maaseudun Palveleva Kauppakeskus  |  Kauppakeskus Tuulonen, Hämeenlinna, Tuulos – Kauppa, tapahtumat, majoitus, ravintola, kahvila, lounas, kokoustila, huoltoasema

Kierroksen kruunaa nähtävyydet kauppakeskuksen yhteydessä:

44 Museolentokoneet + Vapautemme hinta -muistomerkki

Museokone Hanssin-Jukka on vaikuttava näky. Suomen ilmavoimien vuosina 1940–1955 käytössä ollut kuljetuskone löytyy Tuulosesta, jossa se on esillä hangaarissa (kesän aukiolot: 15.8. asti ke-su klo 11-16). Vapaa pääsy, Hanssin-Jukan perinneyhdistys ry. Myös muutama muu museokone on esillä Tuulosessa ja kutsuu luokseen ihmettelemään.

Lentokoneet  |  Kauppakeskus Tuulonen, Hämeenlinna, Tuulos – Kauppa, tapahtumat, majoitus, ravintola, kahvila, lounas, kokoustila, huoltoasema

Nähtävillä oleva museolentokone

Vapautemme hinta -muistomerkki kauppakeskuksen pihamaalla saa hiljentymään: neljän sotilaan Kotiinpaluu-ryhmä ja 120 nimitolppaa kuvaavat Suomen kansan sitä osaa, joka sodissa 1939-45 menetti henkensä. Nimet on valittu sota-arkiston aakkosellisesta luettelosta siten, että on otettu 10 ensimmäistä ja 10 viimeistä nimeä sekä välistä ne, jotka ovat osuneet täysille sadoille ja tuhansille järjestysnumeroille. Jokainen nimitolppa edustaa siis noin 800 uhria. Kauppakeskuksen sisältä löytyy muistomerkin tarkempi info-osa.

Vapautemme hinta -muistomerkki  |  Kauppakeskus Tuulonen, Hämeenlinna, Tuulos – Kauppa, tapahtumat, majoitus, ravintola, kahvila, lounas, kokoustila, huoltoasema

45 Kirkko

Tuuloksen kirkko on maamme pienimpiä keskiaikaisia harmaakivikirkkoja. Todella kaunis kirkko, niin kuin kaikki pitäjäkierroksen kirkot ovat olleet. Kirkossa on 1400-luvulta peräisin oleva Pyhän Birgitan puuveistos.

Tuuloksen kirkko – Lammin seurakunta

46 Laurinkallio

Laurinkallion linnavuoren historialle eivät nämä muutama lause tee oikeutta. Se ansaitsisi kokonaisen kirjan. Kalliolle ovat kyläläiset paenneet niin viikinkejä kuin muita kutsumattomia vieraitakin. Paikalta on löydetty mm. keihäänkärkiä, miekkoja, kirveitä ja luita merkkeinä taisteluista. Laurinkallio on valtakunnallisesti arvokas muinaisjäännös ja se on maisemallisesti Tuuloksen näyttävimpiä kohteita.

Sain kunnian jututtaa tuuloslaista historioitsijaa Kirsti Häppölää ennen paikalla käymistä. Hänen kertomiensa tarinoiden ja taustojen jälkeen Laurinkalliolle saapui aika hiljainen tyttö – ja tuo upea maisema historioineen avautui minulle aivan eri tavalla. Kannattaa siis lukea vähintään paikalta löytyvä infoteksti, ehkä etukäteen enemmänkin paikan historiasta ja pysähtyä hetkeksi miettimään, miten moni nykypäivän itsestäänselvyyksistä on vaatinut joskus melkoisia ponnisteluja.

”Piipparimiehet” ja tutkijat muuttavat Suomen historiaa: linnavuoren juurella taisteltiin tuhat vuotta sitten | Yle Uutiset | yle.fi

Laurinkallio – Wikipedia

Kuvakollaasin keskellä Laurinkallion Linnavuoren maastossa oleva opastetaulu ja takana kaksi maalaismaisemaa

47 Tuuloksen Kapakanmäki

Legendaarinen ja tunnelmallinen elävän musiikin konserttipaikka ja tanssisali. Lisäksi tilaa vuokrataan juhlatilana yksityistilaisuuksiin. Heinäkuussa Kapakanmäellä nähdään mm. J. Karjalainen, Tuure Kilpeläinen ja Kaihon Karavaani sekä Kyösti Mäkimattila & Varjokuva. Kesällä tanssahdellaan myös päivätanssien pyörteissä, heinäkuussakin ainakin kahtena torstaina.

Kapakanmäki Tuulos | Tanssit – Tanssilava – Erikoisillat

48 Kuivurikirppis

Vanhaan viljakuivuriin on rakentunut tunnelmallinen kesäkirppis, jonka ihastuttava maalaismiljöö vie entisaikojen tunnelmiin. Kirppiksellä on Pia Sysinoron ja hänen sukunsa aarteita ja antiikkia, upeita vanhoja tavaroita ja huonekaluja, vaatteitakin. Lisäksi myynnissä Pian taidetta, kortteja ja käsitöitä sekä kahvilatuotteita. Osoite: Punkantie 46, Tuulos. Avoinna la-su 17.-18.7. klo 10-15, todennäköisesti muinakin kesäviikonloppuina. Tarkista muut ajat tai sovi käynnistä puh. 0400 812 051 (Pia Sysinoro).

Kirpputorilla myynnissä olevia tavaroita

49 Tuulostori

Tuulostorilla Syrjäntakana (Pannujärventie 1) on alkanut taas tapahtua hiljaisempien vuosien jälkeen. Ilahduttavan moni uusi toimija on löytänyt torin läheisyyteen toria uudelleen elävöittämään. Tässä kolme käymisen arvoista esimerkkiä näistä paikallisista toimijoista:

1) Kirppis Zaza: siisti, tilava kirppis täynnä vaatteita, huonekaluja ja muuta tavaraa. Kirppis Zaza | Facebook

2) Heta Vaappu: Aki Leppäsen taidokkaasti käsityönä paikan päällä valmistamia vieheitä, muiden pienvalmistajien tuotteita, kalatunnelmaa sisustuksen ja tarinoiden täydeltä. Kalamiehen ja -naisen pakollinen vierailukohde – tänne tullaan kauempaakin! Heta Vaappu | Facebook

3) Com Vietnam: vietnamilaista ruokaa suomalaiseen makuun. Lounas, kahvila ja leipomo. Nauti paikan päällä tai ota mukaan. Com Vietnam | Facebook

Tuulostorilla uutta elämää | Paikalliset | Keski-Häme (tilaajille)

50 Syrjäntaan taistelun muistomerkit

Tuuloksen ja Hämeen historiaan on jäänyt traaginen tapahtumasarja, josta muistuttaa kirjojen ja tarinoiden lisäksi kaksi muistomerkkiä Tuuloksessa. Sisällissodan Syrjäntaan taistelu valkoisten ja punaisten välillä käytiin vuonna 1918 Syrjäntaan kylässä. Lopputuloksena palanut kylä ja paljon uhreja. Syrjäntakana lähellä nykyisten Ojatien ja Kokkilantien risteystä on 87 punaisen joukkohauta, jonka yhteydessä on myös muistomerkki. Toinen muistomerkki on Syrjäntaan taistelun muistomerkki Vapauden leijona, joka paljastettiin Pappilanmäellä vuonna 1968.

Syrjäntaan taistelu – Häme-Wiki (hamewiki.fi)

Kiivaiden taistelujen Hämeen 1918-kohteet pysäyttävät ja hiljentävät | Yle Uutiset | yle.fi

Vuoden 1918 tapahtumien muistomerkit Hauhon seudulla – Google My Maps

Mukavia piipahduksia Tuulokseen!

Kirjoittaja: Jaana Santanen | Luontouttaja

Tutustu myös muihin pitäjäpiipahduksiin:

Hauho

Kalvola

Lammi

Renko