50 syytä piipahtaa pitäjiin – Hämeenlinnan maaseudun helmet: Kalvola

Tässä juttusarjassa piipahdellaan kaikissa Hämeenlinnan viidessä pitäjässä päiväretkien muodossa. Esittelyssä on 50 syytä piipahtaa pitäjissä. Mukana on paljon tuttuja kohteita, mutta toivottavasti myös jotain uutta. Jokaisesta pitäjästä on kymmenen helmeä, eli yhteensä 50 vierailun arvoista kohdetta Rengosta, Kalvolasta, Hauholta, Lammilta ja Tuulokselta.

Helmien etsijänä ja esittelijänä toimii Luontouttaja Jaana Santanen, joka asuu Rengossa ja rakastaa pitäjien rauhallisuutta, monipuolista luontoa ja uniikkeja käyntikohteita. Erityisesti häntä kiehtovat kylät ja kohteet, joissa näkyvät yhteisöllisyys ja yhdessä tekeminen, perinteet ja persoonallisuus. 

Tervetuloa mukaan piipahduksille Hämeenlinnan upealle maaseudulle!

11 Pirttikosken lintutorni ja kesäteatteri

Pirttikoski on pikkuinen kylä Kalvolassa, metsien rauhassa. Vanhan koulun, nykyisin kylätalon vieressä kohoaa Suomen toiseksi korkein lintutorni, josta avautuu upeat näkymät mm. Muulijärvelle. Vähän jännitti kiivetä, mutta se oli täysin sen arvoista! Paikalta löytyy myös kyläläisten pyörittämä kesäteatteri, jonka kesän 2021 näytelmä on “Vakosamettimies ja Elämän Keiju”. Siinäpä oiva mahdollisuus tukea kylätoimintaa – ja käydä samalla tiirailemassa lintuja ja maisemia!

Pirttikosken Koulun Kummit Ry

Puinen lintutorni, jossa Tornikahvio-kyltti

12 Iittalan maalaiskirppis ja kahvitupa

Hämeenlinnan tiettävästi pisimpään toiminut kirppis upeassa maalaismaisemassa! Tavaraa kolmessa eri rakennuksessa pientavarasta huonekaluihin ja kaikkea siltä väliltä. Kahviossa itse leivotut herkut. Omistaja Sinikan hymy ja olemus valloittavat. Avoinna la-su klo 11-17 tai sovittaessa. Pysähdy matkalla Kuurilan traagisen junaturman (-57) muistomerkille.

Maalaiskirppis ja Kahvitupa | Facebook

Kuvakollaasi, jossa kuvia kirpputorin ulko- ja sisätiloista.

13 Äimäjärvi ja kaupunkivene

Iittalassa seikkailun lomassa tai päätteeksi voi käydä viilentymässä kauniin Äimäjärven uimarannalla. Rannalta löytyy myös lainattavaksi kaupunkivene (joita on muuten usealla eri Hämeenlinnan rannalla). Kaupunkivene on oiva tapa päästä vesille ja nähdä kaupunkia eri vinkkelistä. Liivit ja äyskäri mukaan!

Uimaranta – Iittala Village

Kaupunkiveneet ovat taas käytettävissä – Hämeenlinna

14 Murhalammi

Iittalasta n. 5 km päässä voi käydä nautiskelemassa kauniista Murhalammin metsäluonnosta ja kodasta. Paikan nimeen ja historiaan liittyy mielenkiintoisia ja jännittäviä tarinoita, joita miettimällä saa retkeen uuden vivahteen. Murhalammi on Kalvolan kirkkopolun varrella, josta lisää erillisessä esittelyssä kohdassa 28.

Kalmojen ja kauhukertomusten pitäjä – Kalvolassa retkeillään karmivalle Murhalammelle nauttimaan aavemaisista tarinoista – Hämeen Sanomat (hameensanomat.fi)

Murhalammi (Hämeenlinna) – Wikipedia

15 Lepaanranta

Tämä pieni, ei ehkä niin tunnettu alue on sekä yleiseen että vuokrakäyttöön. Kaikille avoin uimaranta ja metsäluonto patikointiin ja marjastukseen, vuokrattavaksi puolestaan mökkejä, saunavuoroja ja kota. Kohteita vuokraa Hämeenlinnan kaupunki, hinnat ovat hyvin kohtuulliset! Tässä siis vaihtoehto luonnonläheisestä kohteesta esim. tapahtumiin, virkistymiseen tai lähimökkeilyyn.

Lepaanranta – Hämeenlinna

Laituri ja nuotiopaikka järven rannalla

16 Kirkkopolku ja kivikirkko

Kirkkopolku oli aikoinaan Kalvolan ja Tammelan kirkon välinen kulkureitti. Nyt se on n. 28 km pitkä, viitoitettu ja opastettu reitti, josta voi valita itselleen sopivan pätkän. Lisäarvoa reitille tuo Citynomadi-sovellus tai -nettisivu, jonka avulla löydät kirkkopolun varrelta mielenkiintoista tietoa ja historiaa karttoineen. Kalvolan kauniilla kivikirkolla on muuten tänä vuonna 100-vuotisjuhlat. Kirkon kupeesta löytyy myös Kotiseutumuseo.

Kalvolan kirkkopolku herää eloon – Hämeenraitti

Kalvolan kirkko – Kalvolan seurakunta

17 Iittala Village

Tätä ei tarvinne sen kummemmin esitellä. Tästä Iittala tunnetaan. Iittala on muotoilun, taiteen, herkkujen ja artesaanien kylä. Myymälöitä, museoita, näyttelyitä ja paljon muuta yhdessä kylässä.

Iittala Village

Mies kuumentaa lasia

18 Tarinareitti

Iittalan kylään voi tutustua myös mobiiliohjatulla Tarinareitillä. Infotaulu löytyy keskeltä Lasimäkeä. Tarinat voi kuunnella milloin vain netistä, iittalavillage.fi. Tarinoita kertovat mm. iittalalaiset lapset, lasinpuhaltaja menneisyydestä ja viikinkinainen, jonka miekka aikoinaan löydettiin Iittalan alueelta ja on nyt talletettu Kansallismuseoon.

Iittala Villagen Tarinareitti – Iittala Village

19 Naivistit Iittalassa

Hyvän mielen naivistitaidetta ja näyttely, joka saa hymyn huulille. Tämän kesän näyttely on nimeltään Yksissä tuumin, teemanaan yhteisöllisyys. Rakastettavat ja ah niin suloiset teokset kaikkine väreineen, muotoineen ja erityisesti eläinaiheineen (kissat!) on Iittalan piipahduksen ehdoton helmi.

Naivistit Iittalassa

20 Suuri maalaustapahtuma ja Könnölän Kesäpörinät

Lopuksi Kalvolasta kaksi kesätapahtumavinkkiä:

1) Naivistitaiteilijat kokoontuvat maalaamaan Iittalan vanhan puukoulun pihalle ja Lasimäen ympäristöön kuvataiteen päivänä la 10.7.2021 klo 12–15. Kaikki ovat tervetulleita omien välineidensä kera maalaamaan.

2) Kesäpörinät Könnölän matkailutilan idyllisissä maalaismaisemissa la 17.7.2021 Paikalla vanhoja veteraanikuorma-autoja (klo 13-15), kirppis ja kahvila (klo 11-16).

Mukavia piipahdushetkiä Kalvolaan!

Kirjoittaja: Jaana Santanen | Luontouttaja

Tutustu myös muihin pitäjäpiipahduksiin:

Hauho

Lammi

Renko

Tuulos