Tänä kesänä tiet vievät kirkkoihin – kauneimmat kivikirkot löytyvät Hämeenlinnasta

Keskiaikaiset kivikirkot ja kotimaiset pyhiinvaellusreitit ovat tämän kesän trendikkäin matkailukohde. Tiesitkö, että maailmankuulu pyhiinvaellusreitti Santiago de Compostela yltää aina Hämeenlinnan Renkoon saakka?

Kirkkoihin voi lähteä tutustumaan monista eri syistä: toiset kaipaavat uuvuttavan koronavuoden vastapainoksi henkisyyden ja rauhoittumisen kokemusta, toiset taas haluavat tutustua kotosuomeen kulttuurihistoriallisesti merkittävien kohteiden ja paikallisten tarinoiden avulla. Myös estetiikan ja taiteen ystävät innostuvat kirkkoretkistä: kirkot ovat arkkitehtuurisesti kauniita rakennuksia, joissa on myös valtava määrä hienoa taidetta vuosisatojen takaa.

Yksinkertaisimmillaan retki kirkkoon on irtiotto arjesta: moni meistä kaipaa lomaltaan aikaa hidastaa, rauhoittua ja pohtia elämää sekä sen merkityksellisyyttä. Mikä olisikaan siihen hienompi paikka kuin keskiaikainen kirkko, jonka kiviseinien sisällä on vihdoinkin aikaa kuulla ja kuunnella omia ajatuksia – tai antaa niiden vaieta hetkeksi kokonaan.

Ole hyvä ja salli markkinointievästeet nähdäksesi tämän sisällön.

Pyhiinvaellukselle Hämeenlinnaan

”Pyhiinvaellus on enemmän kuin mikä tahansa vaellus, mutta toisaalta mistä tahansa vaelluksesta voi tehdä pyhiinvaelluksen. ”
Kalle Elonheimo, teologian tohtori, pyhiinvaelluspappi

Pyhiinvaellus on ikivanha tapa tehdä sisäistä matkaa. Pyhiinvaelluksessa olennaista ei ole pituus tai kesto, vaan matka ja päämäärä. Pyhiinvaellukselle voi lähteä kuka tahansa ikään, sukupuoleen, kansalaisuuteen tai uskontoon katsomatta – matkan merkityksellisyys ja tavoitteet ovat jokaiselle henkilökohtaiset. Voi myös olla, että nimeämätön kaipaus saa kohteensa vasta vaelluksen aikana.

Lepo ja virkistyminen luonnossa, omalle hengellisyydelle tai henkisyydelle tilan antaminen vaeltamalla ja uuden kokeminen on mahdollista myös ihan lähellä Hämeessä.

Etualalla oranssi, vanha pakettiauto, ja taustalla vanha kivikirkko.

Pyhiinvaellusreitit

Hämeen Härkätie

Hämeen Härkätie on Santiago de Compostelaan johtavien teiden kaukaisin häntä koillisessa ja Rengon kirkko sen pohjoisin alkupiste. Hämeen Härkätien iästä ei ole varmaa tietoa, mutta sen arvellaan olleen käytössä jo viikinkiaikana ja kehittyneen yhtenäiseksi tieksi varhaiskeskiajalla. Se muodosti tärkeän pyhiinvaelluspolun Turun ja Hattulan välillä ja oli myös keskeinen yhdystie Turun ja Hämeen linnojen välillä.

Lue lisää: www.harkatie.com

Jaakontie

Jaakontie kulkee Hämeen Härkätietä Rengosta Turkuun, josta se jatkuu Rymättylän kautta kohti Santiagoa. Jaakontien ystävät ry pitää huolta Jaakontiestä Suomessa ja järjestää paikallisten tahojen kanssa myös pyhiinvaelluksia. Lisäksi se kirjoittaa pyhiinvaelluspasseja Santiagoon meneville pyhiinvaeltajille ja järjestää keväisin kaikille pyhiinvaeltajille tarkoitettuja pyhiinvaeltajien matkaan siunaamisia. Pyhän vuoden Jaakonvaellus järjestetään kesällä 2021 Härkätietä Turkuun, jossa pyhiinvaellus päättyy Jaakon päivänä 25.7.2021.

Lue lisää: www.jaakontie.fi

Huom! Jaakontiestä on Rengosta Turun kautta Rymättylään Nomadi-kännykkäsovellus ja verkko-opastus.

Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan pyhiinvaellusreitit

Hämeenlinna-Vanajan seurakunta avaa uusia pyhiinvaellusreittejä, jotka voi tehdä omatoimisesti itselle parhaimpaan aikaan Google Maps –mobiilisovelluksen avulla.

  • Pieni pyhiinvaellus Hämeenlinnan keskustassa kuljettaa vaeltajaa muun muassa Kaurialan vanhalla hautausmaalla ja Hämeensaaren rannassa päättyen Hämeenlinnan kirkkoon.
  • Rakkauden pyhiinvaelluksella Aulangolla nautitaan romanttisista maisemista Vanajaveden rannalla.
  • Mukava pyöräreitti Hattulan Pyhän ristin kirkon, Hämeenlinnan ja Vanajan kirkkojen sekä Janakkalan Pyhän Laurin kirkon kautta yhdistää historiaa, arkkitehtuuria, hämäläistä perinnemaisemaa ja kirkkotarhojen kauneutta sekä hiljentymisen kirkoissa.

Lue lisää pyhiinvaelluksista Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan sivuilta

Pariskunta kurkistaa sisään kirkon ovista

Keskiaikainen kirkkokierros Hämeenlinnassa

Pyhän Johanneksen kirkko, Hauho

Johannes Kastajalle katoliseen aikaan omistettu kivikirkko ympäristöineen on upea matkailunähtävyys aivan Hauhon vanhan raitin varrella, Hauhonselän rannan tuntumassa. Keskiaikainen, paanukattoinen harmaakivikirkko on tehty todennäköisesti 1500-luvun alussa, tiilinen sakaristo on vuodelta 1784.

Erikoisuus:

Hauhon kirkon lattian alla lepää muumioituneena entisen kirkkoherran Johan Norhmarckin ruumis. Nohrmarck toimi kirkkoherrana Hauholla vuosina 1769–1778. Kirkon alttarikuorin alla olevaa muumiota ei enää esitellä yleisölle, mutta lattiaan on jätetty tirkistysluukku.

Pyhän Johanneksen kirkko
Osoite: Danielson-Kalmarintie 1, 14700 Hauho

Lammin kivikirkko, Lammi

Keskellä Lammin kirkonkylää, valtakunnallisesti arvokkaassa kulttuuriympäristössä ihastuttaa keskiaikainen harmaakivikirkko, jonka arvioidaan valmistuneen 1510-luvulla. Kirkko on omistettu vuonna 307 kuolleelle Aleksandrian Pyhälle Katriinalle, oppineelle marttyyrineidolle.

Erikoisuus:

Lammin kivikirkko paloi sisällissodassa 1918, kun saksalaiset tuikkasivat tuleen tapulissa olleen punaisten asevaraston. Kirkosta jäivät pystyyn paljaat kiviseinät, ja sen uudelleenrakennus valmistui 1920. Nykykirkon sisustuksessa on kuitenkin vielä ripaus keskiaikaa.

Lammin kivikirkko
Osoite: Katariinantie 2, 16900 Lammi

Pyhän Jaakon kirkko, Renko

Rengonraitin varrella, kirjaimellisesti keskellä kylää on 1400-1500-lukujen taitteessa rakennettu Rengon Pyhän Jaakon kirkko. Renko mainitaan Vanajan kappelina vuonna 1440, joten paikalla arvellaan olleen kirkon jo huomattavasti tätä kappelimainintaa aiemmin. Pakanallisen uhrilähteen läheisyyteen on jo varhaiskeskiajalla pystytetty Pyhän Jaakobin uhrikappeli, jonka sijainti Hämeen Härkätien varrella oli sopiva lepopaikka pyhiinvaeltajille.

Erikoisuus:

Rengon kirkko on Suomen keskiaikaisten kirkkojen joukossa harvinaisuus 8-kulmainen pohjamuotonsa vuoksi. Rengon kirkko on myös pohjoisin alkupiste Euroopan läpi kulkevan Santiago de Compostelan pyhiinvaellusreitistä.

Pyhän Jaakon kirkko
Osoite: Rengonraitti 15, 14300 Renko

Tuuloksen kivikirkko, Tuulos

Tuuloksen Pyhälle Birgitalle omistettu kirkko on maamme pienimpiä keskiaikaisia harmaakivikirkkoja. Alun pitäen kirkko on rakennettu todennäköisesti Sairialan kartanokirkoksi. Asiakirjojen mukaan kirkon rakennustyöt aloitettiin 1478 silloisen kartanon isännän Knut Possen toimesta. Kirkon arvellaan valmistuneen viimeistään 1520.

Erikoisuus:

Tunne tuulahdus menneisyydestä ja pysähdy hetkeksi 1400-luvulta peräisin olevan Pyhän Birgitan puuveistoksen äärelle.

Tuuloksen kivikirkko
Osoite: Kirkkokuja 27, 14840 Tuulos

Vanajan kirkko

1400-luvulta peräisin oleva Vanajan harmaakivikirkko sijaitsee esihistoriallisella alueella Hämeenlinnassa. Kirkon lähellä on Mantereen linnavuori, rautakautisia kalmistoja sekä uhrikiviä. Vanajan kirkko on Suomen pienimpiä keskiaikaisia kirkkoja. Suuret nurkkakivet ja kauniit tiilestä muuratut päädyt antavat kirkolle persoonallisen ilmeen.

Erikoisuus:

Kirkon harvinaisuuksiin kuuluu länsipäädyn ulkoinen saarnastuoli, josta kesäaikaan saarnattiin kirkonmäelle kerääntyneelle väelle.

Vanajan kirkko
Osoite: Hautausmaantie, 13110 Hämeenlinna

Kirkon seinässä oleva seinämaalaus, joka esittää pyhiinvaeltajaa.

Katso Hämeenlinnan lähialueen muut keskiaikaiset kirkot