Tarinoita lapsiystävällisestä Hämeenlinnasta: Viheraluesuunnittelija leikinteossa

Lapset havainnoivat ympäristöään tarkoin silmin. Koulumatkalla oleva pieni pensaikko, ojanvarren kivikasa tai tienvieren suuri kuusi voivat olla lapselle se kaikkein mielenkiintoisin juttu ja leikin inspiraatio lähiympäristössä. Kun lapsi kaipaa hieman lisää vilskettä, päädytään usein puistoleikkipaikalle. Niiden suunnittelu on mukaansatempaavaa ja haastaa suunnittelijan aivot hassuttelemaan – toki budjetin ja turvallisuusnormien rajoissa.

Hämeenlinnassa asukkaita on osallistettu eri tavoin vihersuunnitteluun jo 2000-luvun alusta saakka, ja viime vuosina lasten kutsuminen mukaan puistoleikkipaikkojen suunnitteluun on ollut säännönmukaista. Toiveita peruskunnostettavien puistoleikkipaikkojen suhteen on koottu nettikyselyillä, ja leikkipaikkojen läheisiltä kouluilta ja päiväkodeilta on pyydetty suunnitteluapua. Vastaukseksi on saatu lasten listauksia toiveista sekä piirroksia unelmien leikkivälineistä ja leikkipaikoista. Hienoa, että koulut ja päiväkodit ovat ottaneet kiireiseen aikatauluunsa mukaan lasten osallistamisen. Ehkäpä lapset näin oivaltavat, että on mahdollista jatkossakin vaikuttaa siihen, millaiseksi oma elinympäristö rakentuu.

Lasten mielikuvitus on rajaton. He eivät leikkipaikkasuunnitelmissaan vaivaa päätänsä budjetilla tai EU:n turvallisuusstandardeilla. Piirroksista löytyy hulvattomia leikkipaikkoja, joista voi poimia ideoita yksittäisiin leikkivälineisiin tai vaikkapa leikkipaikan teemaan. Toiveet otetaan tosissaan ja mahdollisimman moni niistä päätyy suunnitelmiin. Eräälle leikkipaikalle järkevät lapset toivoivat leikkivälineiden lisäksi pyörätelinettä, koska ”yleensä pyörät on kaatuneena maassa. Siitä lähtien suunnittelijakin on tajunnut esittää kaikissa leikkipaikkasuunnitelmissa paikan myös pyörätelineelle.

Käytännön leikkipaikkarakentamiseen lapset tulivat mukaan Kuralanpuiston leikkipaikkaa rakennettaessa myöhään syksyllä 2019. Koleasta säästä huolimatta Nummen koulun valinnaisen kuvataideryhmän oppilaat maalasivat ulkotiloissa kiviä leikkipaikan viereisen pikkumetsän asukeiksi. Maassa oli jo kuuraa, kun kiviä aseteltiin metsään tehtyjen kuorikatepolkujen varteen. Hienosti maalatut metsän asukit toivat pikkuiseen, sammaleiseen kuusikkoon hauskaa taianomaisuutta sekä ihmeteltävää sinne matalan kynnyksen metsäretkelle meneville lapsille.

Nyt työn alla on Hämeenlinnan kaupungin leikkipaikkaohjelma, jonka tavoitteena on kehittää monipuolinen, turvallinen, helposti saavutettava ja riittävän laaja sekä kaupunkilaisia tasapuolisesti palveleva leikkipaikkaverkosto. Ohjelmaluonnos tulee kaupunkilaisten nähtäville ja kommentoitavaksi ensi syksynä. Lopputuloksena esitetään Lapsiystävällisen Hämeenlinnan mukainen leikkipaikkaverkoston tavoitetilanne, joka huomioi kaupunkirakenteen laajentumisen ja täydentymisen sekä käytettävissä olevat resurssit.

Lapsiin panostaminen ei koskaan mene hukkaan, ja parhaassa tapauksessa siitä hyötyy koko kaupunki – kuten yksi vastaaja leikkipaikkaohjelman tausta-aineistoksi tehdyssä nettikyselyssä tiivisti: ”Antakaa lapsiperheille syy muuttaa Hämeenlinnaan.”

Lapsen maalaama kettu-kivi koristamassa metsäpolkua
Nummen koulun valinnaisen kuvataideryhmän oppilaan maalaama kivi koristamassa Kuralan leikkipuiston metsäpolkua.

Teksti ja kuva: Maarit Eskola, viheraluesuunnittelija

Hämeeenlinnan lapsiystävällinen kunta 10v logo