Polku kylään -asumiskokeilu toi mukanaan uusia kokemuksia ja tuttavuuksia

Punaisen tuvan pihapiirissä ja läheisessä metsässä kuuluu leikkivien lasten iloiset äänet. Hetken kuluttua metsän siimeksestä tupsahtavat esiin Onni ja Mikael, jotka nappaavat alleen leikkitraktorit. Matka jatkuu jälleen iloisesti jutustellen traktoreiden kyydissä.

Kaksi nuorta naista seisoo puun vieressä. Taustalla näkyy kaksi polkutraktoreiden kyydissä olevaa poikaa ja heidän vieressä seisova tyttö,.
Heidi Lehtimäki (edessä) ja Anne Närhi. Taustalla leikkimässä Jade ja Mikael Paahtio sekä Onni Närhi.

Alvettulassa Hämeenlinnan Hauholla on käynnissä Hämeen kylät ry:n Polku kylään -asumiskokeilu. Kiinnostus ainutlaatuista kokeilua kohtaan oli runsas, sillä hakemuksia saapui määräaikaan mennessä 54. Hakijoiden suuresta määrästä johtuen asumiskokeiluun valittiin mukaan kaksi perhettä.

Anne Närhi muutti asumaan viikoksi Bobackan punaiseen pihatupaan lastensa Onnin ja Toivon kanssa. Anne on alun perin kotoisin Lammilta, ja nykyinen kotipaikka löytyy Pirkkalasta. ”Olen jo pidempään haaveillut maallemuutosta. Täällä on ollut todella kivaa, ja Onni on tykännyt todella paljon.” Kuusivuotias Onni kysyikin äidiltään parin päivän asumisen jälkeen, voisivatko he muuttaa maalle asumaan.

Idyllisen pihatuvan toisessa huoneistossa maalla asumista on kokeilemassa lempääläläinen Heidi Lehtimäki lastensa Mikaelin ja Jaden kanssa. Myös Heidi on haaveillut maallemuutosta, ja kokeilu antaakin näkemystä siihen, miten lapset suhtautuvat maalla asumiseen.

Viisivuotias Mikael on nauttinut ulkona olemisesta ja leikkimisestä, ja pikkumiestä ei sisätiloissa olekaan juuri näkynyt. Aika on kulunut pääosin ulkona uusien ystävien kanssa leikkien ja laajasta pihapiiristä nauttien.

Takana aktiivinen viikko

Perjantaina 8.9. päättyvä asumiskokeiluviikko on ollut täynnä monipuolista ohjelmaa. Viikon aikana tutuksi ovat tulleet muun muassa Alvettulan kyläkauppa ja koulu, kiinalainen puutarha, läheiset maatilat ja Hauhon Vanhalla raitilla sijaitseva näkötorni. Lapset ovat päässeet myös veneilemään Roineen aalloilla. Kyläläiset ovat ottaneet kokeilijat avosylin vastaan, ja yksin jäämisestä ei ole tarvinnut kantaa huolta.

Bobackan punaisen tuvan emäntä Päivi Kalliokoski on nauttinut pihapiirin valloittaneista elämisen äänistä, ja iltaisin päätaloa vastapäätä sijaitsevan punaisen tuvan ikkunoista loistaneista valoista.

Värikkääseen paitaan pukeutunut nainen istuu kiven päällä ja katsoo hymyillen kameraan.
Bobackan tuvan emäntä Päivi Kalliokoski.

Asumiskokeilun mahdollistaa Polku kylään -hanke, jota rahoittaa Leader-Linnaseutu.

Asumaan Alvettula -päivä 30.9.

Alvettulan kyläyhdistys järjestää lauantaina 30.9. kaikille avoimen tutustumispäivän, jossa esitellään kylää ja sen asumistarjontaa. Tutustu päivän ohjelmaan.

Lisätietoja asumiskokeilusta ja millaisia perheitä kiinnostaa maallemuutto ja Alvettula: Asumiskokeilu Alvettulassa – Hämeen Kylät ry (hameenkylat.fi)