Etkö tiedä mitä tehdä vapaa-ajalla?

Tältä sivulta löydät vinkkejä ja linkkejä eri harrastuksiin urheilusta taiteisiin.

Harrastaminen kannattaa: tutustut uusiin ihmisiin, opit uusia taitoja ja vahvistat hyvinvointiasi. 

Don't know what to do on your free time?

This page will help you find tips and links to different activities from sports to arts and information about youth clubs.

Don't hesitate! Check out what your home town has to offer.

Elämystoiminta

AirSoft, ampuuko se niitä värikuulia?

Airsoft on alunperin Japanista liikkeelle lähtenyt replika-aseharrastus, joka on viime vuosina kasvanut Suomessakin varsin varteenotettavaksi harrastusmuodoksi. Itse airsoft-sanalla tarkoitetaan sekä harrastusta, että harrastusvälinettä, heikkotehoista muovikuulia ampuvaa asereplikaa.

Hämeenlinna Airsoft ry ajaa ”softaajien” asiaa Hämeenlinnassa. Yhdistyksen käytössä on kaupungin nuorisotoimen käyttöön antama Hiihtomaan alue sekä Hattulasta Ilamon alue. Yhdistys järjestää säännöllisesti pelejä.

Pelitoiminta

Bunkkeri on tarkoitettu yli 13-vuotiaille nuorille, jotka haluavat pelailla tietokoneella tai konsolilla sekä osallistua toiminnan kehittämiseen  ja e-urheilun harjoitteluun ja tiimin kasaamiseen. Toiminta keskittyy verkkopelaamiseen  ja digitaaliseen mediaan. Toiminta järjestetään Pääkirjaston tiloissa ja Poltinahon seurakuntatalolla.

Joukkuelajit

Kiinnostaako liikkua porukassa? Silloin joukkuelajit voivat olla sinua lähellä. 

Jalkapallo

Hämeenlinnan Jalkapalloseura (HJS) tarjoaa jalkapallosta kiinnostuneelle nuorelle mahdollisuuden harrastaa lajia, jossa voi harrastaa mukavassa ryhmässä. Seura on perustettu vuonna 1999 neljän junioriseuran yhdistyessä. HJS keskittyy laadukkaaseen lasten ja nuorten jalkapallotoimintaan, jossa huomioidaan harrastajien erilaiset harrastamisen motiivit ja tarpeet. Joukkueita on sekä tytöille että pojille. Kaikille löytyy varmasti oma taso! 

Hämeenlinnan Härmä perustettiin vuonna 1967 silloisessa Vanajan kunnassa Ruununmyllyn kylässä. Seura tarjoaa onnistumisen elämyksiä jalkapallosta pitäville aikuisille. 

Jääkiekko

Hauhon Sisu (HauSi) liikuttaa hauholaisia nuoria jääkiekon parissa. Seura on yleisseura, joka perustettiin vuonna 1945. Seuran jääkiekkojaosto aloitti toimintansa vuonna 1980.

Hämeenlinnan Pallokerho (HPK) on yksi Suomen tunnetuimmista jääkiekkoseuroista, joka perustettiin 1929. Seuralla on paljon junioritoimintaa. 

Ugly Ducks Hockey ry -nimeä kantava seura keskittyy sekä aikuisten harrastejääkiekon tukemiseen ja kehittämiseen että lasten ja nuorten mahdollisuuteen opetella, ylläpitää ja kehittää lajitaitojaan.

Koripallo

Punaportin Blues tarjoaa ryhmiä ja joukkueita aina 4-vuotiasta teini-ikäisille sekä monen tasoisia ryhmiä aikuisille. Seura on perustettu vuonna 1990.

Lentopallo

Hämeenlinnan Pallokerho (HPK) ylläpitää naisten ja tyttöjen lentopalloharrastusta niin liigassa kuin junioreissa.

Luolajan Kajastus ry. on hämeenlinnalainen lentopalloseura, jolla on takanaan maineikas historia. Seura on perustettu vuonna 1921 ja se tarjoaa harrastusta miehille ja junioreille.

Pesäpallo

Hämeenlinnan Paukku on vuonna 1961 perustettu pesäpalloseura. Seuran tavoitteena on vahvistaa ja kehittää pesäpalloharrastusta Hämeenlinnan alueella. Paukun toimintaa ohjataan Pesäpalloliiton kotiseuratoimintamallin mukaiseksi.

Hämeenlinnan Paukun liikunnallisena tavoitteena on kannustaa nuoret liikunnan ja elinikäiseen urheiluharrastukseen pariin sekä tarjota pesäpalloilua kilpa-, kunto- ja harrastusmuotona myös vanhemmille. 

Salibandy

LASB eli Lammin Salibandy liikuttaa lammilaisia ja lähialueen ihmisiä. LASB.ilta löytyy myös juniorijoukkureita pojille sekä tytöille.

Steelers tarjoaa salibandya kaikille! Joukkueella on yli 1000 jäsentä Hämeenlinnassa ja Janakkalassa; yli 30 juniorijoukkuetta. Steelersillä on juniorijoukkueita, miesten sekä naisten joukkueita monella eri sarjatasolla ja ikäluokassa. Lisäksi heillä on tarjota erityisryhmätoimintaa erityisnuorille. Kyseisen ryhmän nimi on Virvelin Veivaajat.

Yksilölajit

Ammunta

Hämeenlinnan ampumaseura on perustettu jo vuonna 1875 ja se tarjoaa myös nuorille mahdollisuuden tutustua ampumaurheiluun mm. jokasyksyisellä ampumaurheilukurssilla.

Hiihto

Hämeenlinnan hiihtoseurassa on mahdollisuus harrastaa maastohiihtoa niin kilpalu- että harrastusmielessä, joten kaikentasoiset hiihtäjät ovat tervetulleita vireään seuraan. Seura oli kaudella 2014-2015 maastohiihdon valtakunnallisessa seuraluokittelussa Suomen 10. paras hiihtoseura! 

Kamppailulajit

Hämeenlinnan Aikidoseura perustettiin 28.9.1993. Seurassa järjestetään säännöllisesti harjoituksia, viikonloppuleirejä ja kursseja sekä näytöksiä ja lajiesittelyjä erilaisissa tapahtumissa. Harjoitusten ohjaajina toimivat kokeneet ohjaajat, jotka ovat suorittaneet myös I ja II tason ohjaajakoulutuksia.  

Hämeenlinnan Judoseura on 1960-luvulla perustettu nykyään vireä ja monipuolinen seura. Harjoituksia on salillamme päivittäin ja harjoituksien valikoima on monipuolinen. Täten oikeanlaisia harjoituksia löytyy niin kuntoilijalle, aloittelijalle, kuin kilpailijallekin. 

Hämeenlinnan Karateseura järjestää harjoituksia kaikille ikäluokille esimerkiksi kuntokarate, joka on tarkoitettu 20-vuotta täyttäneille ja karate, joka on suunnattu nuorille ja aikuisille.

Hämeenlinnan Kisa on perustettu vuonna 1916 ja seura on monipuolinen kaikenikäisten liikuttaja. Seura tarjoaa kilpanyrkkeilyä tytöille ja pojille sekä kuntonyrkkeilyä naisille ja miehille. 

Hämeenlinnan Shorinji Kempo - Shorinji Kempon juuret ovat kiinalaisissa taistelutaidoissa ja Shaolin-temppelin soturimunkkien Chan-buddhismin (jap. Zen) harjoitusmuodossa. Niissä zazen-meditaatio ja Buddhan opetukset ovat yhdistetty taistelutaitojen harjoitteluun. Shorinji Kempo on suora japaninkielinen käännös sanoista Shaolin?ssu Chuan-fa, joka tarkoittaa suomennettuna Nuoren metsän temppelin nyrkkitaitoa. Alkeiskurssille riittää verryttelyhousut ja t-paita; ei jalkineita.

Taekwondo Hämeenlinna - seura on perustettu maaliskuussa 1984. Seuran lasten ja junioreiden toiminta kohdistuu liikuntaan kamppailu-urheilun parissa sekä kehittää lasten ja nuorten ryhmätyötaitoja, henkisiä ja fyysisiä ominaisuuksia koulutettujen ohjaajiemme johdolla. 

Kalvolan Iskun tarjontaan kuuluu myös kuntonyrkkeily.

Kalvolan Keihäs harjoittaa paikallisten kamppailulajitaitoja taekwondon merkeissä.

Kushin-Kan ry on on Nuori Suomi-sinettiseura, kamppailulajien erikoisseura, joka on vuodesta 1976 tarjonnut hämeenlinnalaisille kamppailulajien koulutusta. Toimintaa löytyy kaiken ikäisille. Seurassamme harrastetaan  Wadoryu karatea, Hokutoryu ju-jutsua, kickboxingia, Brasilian jiu-jitsua ja kenjutsua.

Kiipeily

Hämeenlinnan kiipeilyseura ry on perustettu kiipeilyharrastuksen edistämiseksi Hämeenlinnassa. Kiipeilyseura järjestää erilaista ohjelmaa sekä pitää nettisivuillaan aiheesta kiinnostuneet ajan tasalla mm. kiipeilypaikoista.

Moottoriurheilu

Hämeenlinnan moottorikerho ry - seurassa kuljettajia löytyy enduron, cross countryn, mototocrossin, jääradan puolelta.

Skeittaus

Hämeenlinnassa Skate ry on pitkään vaikuttanut paikallisten rullalautailijoiden etujärjestö. Yhdistyksellä on oma Laitos skatepark sisähalli ja seura järjestää erilaisia tapahtumia Hämeenlinnassa.

Muita skeittauspaikkoja löytyy Hämeenlinnan alueella: Hämeensaari (Citymarketin ja moottoritien liittymän välissä oleva monipuolinen "Diy-park"), Ruununmyllyn miniramppi (Ruununmyllyn koulun pihalla), Hauhon Skatepark (Hauhon Yhtenäiskoulun pihassa), Kalvolan skeittiramppi ja Iittalan urheilukentällä.

Sulkapallo

Hämeenlinnan sulkapalloilijat tarjoaa kuntopelaajille hyvät mahdollisuudet harrastaa sulkapalloa useasti viikossa uusien pelikavereiden kanssa. Toki mukaan voi tulla oman pelikaverinsa kera. Halutessasi voit kokeilla myös sulkapalloilun kilpailutoimintaa.

Suunnistus

Hauhon Sisu kannustaa suunnistamiseen Hauhon suunnalla.

Hämeenlinnan suunnistajat on täysin suunnistamiselle omistautunut seura, joka tekee päämäärätietoista työtä myös junioreiden parissa.

Hämeenlinnan Tarmon toiminnan periaatteena ovat kasvatuksellisuus, monipuolinen liikunta sekä vahva kilpailutoiminta. Seurassa on mahdollisuus liikkua harrasteliikunta- ja kilpaurheilutasoilla.

Kalvolan keihäs organisoi myös suunnistusharjoittelua sekä kilpailuja Kalvolan alueella.

Lammin Säkiä kouluttaa nuoresta pitäen lammilaisia suunnistamaan.

Tennis

Hämeenlinnan Tennisseura Ry (HTS) on vuonna 1939 perustettu urheiluseura, joka liikuttaa jäsenistöään kuntoilu-, harrastus- ja kilpailumielessä eri ikäryhmissä ympäri vuoden.

Uinti

Hämeenlinnan uimaseura juhli vuonna 2012 satavuotista taivaltaan. Uimaseura järjestää uimiseen liittyvää ohjelmistoa laidasta laitaan. Tarjolla on mm. valmennusta kilpauintiin, vauvauintia, vesijuoksua, uimahyppyä ja erilaisia kursseja.

Yleisurheilu

Hämeenlinnan Tarmo on yli 100-vuotias yleisseura, jonka yksi pääpainopiste on yleisurheilutoiminnassa.

Kalvolan Isku on myös perinteinen yleisseura vuodelta 1941 ja tarjoaa mahdollisuuden yleisurheilun harrastamiseen Kalvolassa.

Partio

Hämeenlinnan alueen partiolaiset ry on alueen lippukuntien yhteenliittymä, johon kuuluvat: Hauhon partiolaiset, Hämeen Haka-Versot, Hämeenlinnan metsänkävijät, Hämeenlinnan pirteät, Jaakon Samoojat, Jaarlin Pojat, Janakkalan Ilvekset, Kalvolan Katajasiskot, Kalvolan Olavinpojat, Kaskenkaatajat, Liekkitytöt, Nummen Eränkävijät, Parolan Eräveikot, Tervakosken Tervakset, Tuuloksen Tulikourat ja Wanajan Ilves.

Partiotoiminta opettaa lapsille ja nuorille perinteisiä kädentaitoja ja muita hyödyllisiä oppeja mukavassa ilmapiirissä. Nettisivuilta löydät mm. itsellesi lähimmän lippukunnan yhteystiedot.

Taideaineet

Kirjallisuus

Hämeenlinnan kaupunginkirjastolla on myös paljon mielenkiintoista tekemistä ja tietoa nuorille.

Vanajaveden opisto tarjoaa kirjalliseen ja näyttämöilmaisuun liittyen kursseja kirjoittamisesta, kirjallisuudesta, ilmaisusta ja draamasta.

Kuvataide

Visuaalisten taiteiden koulussa - Aimokoulussa on valtavasti erilaisia vaihtoehtoja, joilla voit harjoittaa omaa alaasi taiteessa. Aimokoulussa ei harjoiteta pelkästään kuvataiteita, vaan esim. myös käsitöitä.

Tässä pari vaihtoehtoa, joissa voisit käydä:
Galleria KONE

Taidegalleria ARX

Musiikki

Rocktehdas on syksyllä 2007 ovensa avannut bändikoulu, johon kaikki innokkaat soittajat ovat tervetulleita ilman pääsykokeita. Rocktehtaan toiminta-ajatuksena on tarjota soitonopetusta kaikille sitä haluaville.

Sibelius-opistolla on tarjolla musiikin opiskelua. Esimerkiksi musiikin perusopetuksen opetusohjelma sisältää solistisen pääaineen, yhteismusisoinnin ja musiikin perusteiden opinnot. Opiskella voi joko klassisen musiikin tai pop/jazz-musiikin saralla. Tutustu lisää opiston kotisivuilta.

Tanssi

Tanssiseura Baunssi on verrattain nuoressa iässä, mutta on jo vakiinnuttanut paikkansa Hämeenlinnan tanssikartalla. Baunssi keskittyy rock and swing- ja lavatanssien opettamiseen.

Carmenin kenkä tarjoaa eksotiikaa arkeen flamenco-tunneillaan myös Hämeenlinnassa.

Hämeenlinnan Balettiopisto tarjoaa nuorille balettia, nykytanssia ja showtanssia.

Hämeenlinnan Kansantanssinuoret on Hämeenlinnassa toimiva lasten ja nuorten kansantanssiseura, jossa toimii kuusi eri-ikäisille lapsille ja nuorille tarkoitettua kansantanssiryhmää nelivuotiaista nuoriin aikuisiin.

Hämeenlinnan tanssi- ja liikuntakeskus on vuonna 1984 perustettu monipuolinen palvelukeskus kuntotunneista tanssimiseen.

Iittalan Tanssi -ja kulttuuriyhdistys Ry - ITKu Ry tarjoaa Iittalassa mahdollisuuden erilaisten tanssienkin harrastamiseen kaiken ikäisille.

Pivotkerho on kilpatanssisuuntautunut tanssiurheiluseura, joka on perustettu vuonna 1975.

Sibeliusopisto tarjoaa hieman klassisemman vaihtoehdon tanssille painottamalla balettitanssia. Valikoimasta löytyy toki myös mm. nykytanssin alkeita.

Vanajaveden Opisto painottaa omat tanssikurssinsa aikuisille ilta-aikaan mahdollistaen työssäkäyvienkin tanssiharrastuksen.

VPK - Vapaapalokuntatoiminta

Hämeenlinnan VPK on perustettu vuonna 1873. Se on suomen kahdeksanneksi vanhin edelleen toimiva vapaapalokunta ja Hämeenlinnan toiseksi vanhin toimiva yhdistys. VPK:lla on oma nuoriso-osastonsa, joka harjoittelee viikoittain.

Hämeenlinnan alueella VPK-toimintaa tarjoavat myös:

Hauhon VPK

Lammin VPK

Kalvolan VPK

Pohjoisten VPK (Tuulos)

Rengon VPK

Älä epäröi, vaan lähde avoimesti katsomaan mitä kaikkea kotikaupungissasi voi tehdä vapaa-ajalla.

 

Viimeksi muokattu: 22.5.2018