Kotofoorumissa keskusteltiin miten tulla näkyväksi Hämeenlinnassa

Hämeenlinnan Raatihuoneella käytiin keskiviikkoiltana 24.4.2024 monipuolista ja rakentavaa keskustelua, kuinka tulla näkyväksi Hämeenlinnan kaupungissa. Koolla oli Hämeenlinnan kaupungin työntekijöitä kotoutumispalveluista ja viestintä- ja markkinointitiimistä.  Lisäksi paikalla oli hämeenlinnalaisten maahanmuuttajien yhdistyksien edustajia sekä Kaupunkiuutisten päätoimittaja ja Hämeen Sanomien tuottaja Riikka Happonen.

Paikan päälle Raatihuoneelle oli tullut edustajia Hämeenlinnan somali -yhdistyksestä, Suomen Kulttuurien välisestä yhdistyksestä (SKY), afganistanilaisten Noor-yhdistyksestä, srilankalaisten yhdistyksestä Srilankan’s Society of Finland, Hämeen Setlementti ry:stä sekä Hämeenlinnan Saalem-seurakunnasta, jossa kokoontuu viikoittain aktiivinen kansainvälinen ryhmä.

Hämeenlinna on edelleen muuttovoittokunta ja väkimäärä kasvoi vuoden 2023 aikana 276 henkilöllä. 

”Hämeenlinnan väestökehityksen rakenne on muuttunut merkittävästi syntyvyyden laskun ja maahanmuuton kehityksestä johtuen. Tarkasteltaessa Timo Aron tekemiä väestöennusteita vuoteen 2024, voidaan päätellä Hämeenlinnan väestökasvun perustuvan kansainvälistymisen uralle tulevaisuudessakin. Tämä on nähtävissä myös 15 keskisuurten kaupunkien, väestöltään 40 000 – 100 000 asukasta, yhteisestä ennusteesta. Hämeenlinnassa on syytä edelleen panostaa väestöryhmien houkuttelevuuteen ja etenkin kansainvälistymiseen”, totesi Hämeenlinnan kaupungin strategiajohtaja Markku Rimpelä.

Miten saadaan monenlaiset tarinat ja äänet näkyviin

Illan aloitti päätoimittaja Riikka Happonen, joka kertoi median toimintatavoista ja millaista juttuvinkkejä he toivoisivat.

”Kaikenlaiset aiheet ja ihmiset tarinoineen kiinnostavat ja emme erityisesti halua eritellä, että nyt teemme juttua juuri maahanmuuttajista. Ihmiset, asiat, ilmiöt kiinnostavat meitä riippumatta siitä mistä ihminen on kotoisin ja tänne Hämeenlinnaan päätynyt. Toivomme juttuvinkkejä kiinnostavista asioista Hämeenlinnassa ja tällä seudulla. Meitä toimittajia voi aina lähestyä ja kertoa meille ideoita”, kertoi Happonen.

Happosen jälkeen siirryttiin pohtimaan miten tulla näkyväksi kaupungin kanavissa. Viestintäasiantuntija Kaisa Paavilainen Hämeenlinnan kaupungilta kertoi Hämeenlinnan verkkosivuista ja sosiaalisen median kanavista sekä HämeEvents-tapahtumakalenterista, jonne kuka tahansa voi lisätä tapahtuman. Tapahtumat nousevat sieltä sitten eri kalentereihin.

”Kertokaa te meille mitä teillä on tapahtumassa, niin me kerromme eteenpäin kanavissamme. Hämeenlinna on meidän kaikkien kaupunki ja koti. Ottakaa matalalla kynnyksellä yhteyttä meihin,” kannusti Paavilainen.

Verkkotoimittaja Anna Kolata Hämeenlinnan kaupungilta kertoi kaupunkimme myintegration.fi- verkkosivustosta, joka toimii viidellä kielellä ja on palvellut tänne muuttaneita jo kohta kuuden vuoden ajan.

”Sivustoa päivitetään koko ajan ja sinne on lisätty nyt viiden kielen lisäksi myös uutena ukrainankielisiä ja sinhalankielisiä osioita. Katsokaa ja tutustukaa sivustoon. Siellä on paljon koottuna tietoa, joka voi auttaa löytämään paikkaansa Hämeenlinnassa”, kertoi Kolata.

Kohtaa ja tutustu, niin ennakkoluulot karisevat

Kahvitauolla keskustelu porisi Raatihuoneen aulassa monista aiheista vilkkaasti. Moni vieraista ei ollut koskaan ennen käynyt Raatihuoneessa ja kyseli talon merkityksestä ja menneisyydestä. Hämeenlinnan kaupungin päätöksenteko kiinnosti ja saako Raatihuoneelle valtuuston kokouksiin tulla kuka vain kuulija paikan päälle seuraamaan päätöksentekoa.

Tauon jälkeen paneuduttiin pohtimaan pienryhmissä oman kulttuurin ja uskonnon tapahtumia ja juhlia vuosikellon avulla. Vuosikelloissa nousi esille niin Ramadanin alkamisen aika, srilankalaisten uuden vuoden juhla kuin kaikkien yhteinen monikulttuurinen joulujuhla, jota vietettiin taas tauon jälkeen viime joulukuussa. Vuosikellot kootaan yhteen ja niistä rakentuu Hämeenlinnan kansainvälisten tapahtumien vuosikello.

Samalla toivottiin, että tuotettaisiin yhdessä enemmän tapahtumia, joissa erimaalaiset ihmiset kohtaavat ja tutustuvat toistensa kulttuureihin ja vaikkapa ruokiin.

”Helposti olemme vain oman kulttuurin ihmisten kanssa, jolloin kaikki on tuttua ja voimme puhua omalla äidinkielellämme. Mutta tällöin emme tutustu muihin kulttuureihin, emme opi lisää suomen kieltä eivätkä muut hämeenlinnalaiset opi lisää meidän kulttuuristamme. Tarvitsemme ”siltoja”, jotka helpottavat maahanmuuttajien kotoutumista  yhteiskuntaan, ja yhdistävät maahanmuuttajat ja hämeenlinnalaiset”, kuvasi ict-suunnittelija Rami Al-Hijazi Hämeenlinnan kaupungilta.

Jälleen kerran todettiin, että kaiken ytimessä on kohtaaminen ja tutustuminen. Kun oppii tuntemaan ihmisen, ennakkoluulotkin alkavat useimmiten karista. Hämeenlinnassakin on liki 6000 muualta muuttanutta, joten tutustuttavaa riittää.

Hämeenlinnaan halutaan maahanmuuttajaneuvosto

Illan aikana esitettiin myös toive, että Hämeenlinnaan perustettaisiin maahanmuuttajaneuvosto, kuten monessa muussa kaupungissa on. Neuvosto kokoontuisi säännöllisesti ja käsittelisi sille kuuluvia asioita sekä nostaisi esiin asioita, joihin toivotaan kehitystä. 

“Maahanmuuttajien osuus Hämeenlinnassa on kasvanut vuodesta 2015 lähtien. Haluamme, että äänemme kuuluu ja että olemme vaikuttavassa asemassa Hämeenlinnassa”, Rami Al-Hijazi totesi.

Ehdotusta käsitellään kotouttamispalveluissa ja yhdenvertaisuustyössä.

Kaikkien Hämeenlinna –ohjelma etenee kesäkuun valtuustoon

Hämeenlinnan kaupunki on työstänyt talven ajan laajasti yhdenvertaisuus- ja tasa-arvo -suunnitelmaa, jonka nimi on Kaikkien Hämeenlinna. Suunnitelmaa on valmistellut moniammatillinen työryhmä, jossa on ollut mukana yhdistyksiä ja järjestöjä. Sitä on käsitelty 16.4.2024 sivistys- ja hyvinvointilautakunnassa ja se tulee käsittelyyn kesäkuun valtuustoon. Hämeenlinna on sitoutunut edistämään yhdenvertaisuutta ja yhteisöllisyyttä Houkutteleva Hämeenlinna -kaupunkistrategian arvojen pohjalta.

Tehty suunnitelma pohjautuu oikeusministeriön Hyvät väestösuhteet -malliin, joka käsittelee asenteita, turvallisuuden kokemusta, vuorovaikutusta ja osallisuutta. Osana suunnitelmatyötä kaikille hämeenlinnalaisille tehtiin talvella kysely yhdenvertaisuudesta, johon kyselyyn saatiin yli 1000 vastausta.

Kaikkien Hämeenlinna -suunnitelman tavoitteena on pyrkiä lisäämään kaikkien hämeenlinnalaisten tietoisuutta ihmisten moninaisuudesta, mahdollistaa eri kulttuurien väliset kohtaamiset ja parantaa Hämeenlinnan asukkaiden turvallisuuden tunnetta. 

Syksyllä järjestetään jälleen Kotofoorumi, joka on kaikille avoin, ja jossa käsitellään muun muassa Kaikkien Hämeenlinna -suunnitelmaa.

Teksti: Kaisa Paavilainen
Kuva: Rami Al-Hijazi

Lisätietoja