Kunnissa luetaan – lukutaitomessut saapuvat Hämeenlinnaan 12. maaliskuuta 2024 

Kuntien lukevat yhteisöt -verkosto järjestää kaikille avoimet ja maksuttomat lukutaitomessut Hämeenlinnan pääkirjaston (Lukiokatu 2) tiloissa tiistaina 12.3. klo 15–18. 

Lukutaitomessut pitävät sisällään laadukkaita koulutuksia, innostavia työpajoja sekä mielenkiintoisia lukutaitotyön esittelyjä niin paikallisten kuin valtakunnallistenkin toimijoiden pitämänä. Messuille ovat tervetulleita kaikki lukutaitotyöstä kiinnostuneet, kuten opettajat, varhaiskasvattajat, kirjasto- ja kulttuuripuolen toimijat. 

Hämeenlinnan lukutaitomessujen pääohjelmassa on asiantuntijaluento, jonka puhujana on FT, Aalto-yliopiston työelämäprofessori ja Aalto Ventures Program -yrittäjyyskoulutusohjelman johtaja Lauri Järvilehto. Hänen luentonsa teemana on Lukutaito ja tulevaisuuden työ (klo 16.15–17). Luennolla nostetaan esiin mihin lukutaitoa tarvitaan ja millaista lukutaitoa tarvitaan tulevaisuudessa. 

Messujärjestäjänä toimiva Kuntien lukevat yhteisöt -verkosto on Opetushallituksen rahoituksella toimiva kuntaverkosto, jonka tavoitteena on lukutaitotyön kehittäminen verkoston kunnissa ja kuntien välillä. Kuntien lukevat yhteisöt -verkostotyö toteutuu Hämeenlinnan, Porvoon, Lohjan, Järvenpään ja Lapinjärven yhteistyönä. Lukutaitomessut järjestetään myös Porvoossa ja Lohjalla. 

Hämeenlinnaan oma lukutaitostrategia 

Hämeenlinnassa ollaan laatimassa kevään 2024 aikana yhteistä lukutaitostrategiaa. Kansallinen lukutaitostrategia 2030 on tämän työn pohjana.  Hämeenlinnan oman lukutaitostrategian ohjausryhmään kuuluu edustus eri toimijoilta, muun muassa perusopetuksesta, varhaiskasvatuksesta, kirjastosta, toisen asteen oppilaitoksista, työllisyyspalveluista ja vapaasta sivistystyöstä. Lukutaitostrategian taustalla on ajatus lukutaidosta ja sen edistämisestä koko kunnan yhteisenä asiana. 

Lukutaitotyötä Hämeenlinnan kirjastoissa 

Lukemisen pariin innostavia sisältöjä tarjotaan Hämeenlinnan kirjastoissa eri ikäryhmille monipuolisesti lukutaidon taso huomioiden. Satutunnit, vinkkaukset ja kirjastovierailut ovat keskeinen osa jokapäiväistä toimintaa. Kirjasarjojen ja räätälöidyt aineistopakettien avulla lukeminen tuodaan lähelle lapsia ja nuoria. Kirjailijavierailut, erilaiset pajat ja tapahtumapäivät rikastuttavat ja avartavat lukemisen maailmaa.  

Kirjaston lukutaitotyön vaikutukset näkyvät konkreettisesti tilastoissa: lasten- ja nuorten aineistojen lainaus Hämeenlinnan kirjastoissa kasvoi vuonna 2023 yli 10 000 nidettä edelliseen vuoteen verrattuna. 

Lukutaitomessujen mainoskuva

Lisätiedot:

Leena Niemi-Ruuskanen (opetuspalvelujen projektipäällikkö) 
leena.niemi-ruuskanen@hameenlinna.fi 
Puh: 040 654 0221 

Leija Kuuranhalla (monilukutaidon kehittäjäopettaja) 
leija.kuuranhalla@hmledu.fi   

*** 

Lukutaitomessujen verkkosivut:  www.lukuliiketta.fi 

Messupaikkakunnat  Porvoo 5.3.24 klo 15-18  
Albert Edelfeltin koulu, Näsin Koulukatu 3, Porvoo  

Lohja 7.3.24 klo 14-17  
Laurentius-koulu, Kirkkokatu 6, Lohja  

Hämeenlinna 12.3. klo 15-18  
Hämeenlinnan kaupunginkirjasto, Lukiokatu 2, Hämeenlinna  

Kuvat: Kuntien lukevat yhteisöt